Crina Dobocan: Ce proiecte ați implementat în timpul mandatului dvs. curent și cum au impactat comunitatea universitară?
[eadvert]
Constantin Bungău: Schimbarea constantă în bine a Universității din Oradea este perceptibilă cu ochiul liber, de către oricine. Am îmbunătățit condițiile de studiu și de cercetare. Proiectele pentru „Digitalizare” și „Sustenabilitate” au dat roade.
Am urmărit, la nivel instituțional, să păstrăm la un înalt nivel gradul de calitate pentru toate domeniile de școlarizare pe care le oferim, domenii pentru care am menținut calificativul „acreditare”, conform indicatorilor de performanță auditați, în urma evaluărilor periodice de către ARACIS. Astfel, am menținut 101 programe de licență, 68 de domenii de master și 20 domenii de doctorat.
Începând cu anul 2022, Universitatea din Oradea a devenit partener alături de alte opt universități în Alianța europeană EU Green (European University Alliance for Sustainability: Responsable Growth), Inclusive Education and Environment, cu scopul de a deveni o „universitate sustenabilă a viitorului”. Rezultatele acestui proiect vor fi vizibile și vor avea un impact favorabil major pentru toate procesele și toți beneficiarii serviciilor noastre.
C.D.: Care sunt principalele obiective pe care doriți să le atingeți într-un nou mandat ca rector al Universității?
C.B.: În ultimul an, am transmis/susținut public că UO are trei direcții majore în strategia sa de dezvoltare, domenii în care trebuie să performeze și în etapa 2024-2029. Acestea sunt: digitalizare; sustenabilitate; internaționalizare.
Acestor direcții trebuie să li se adauge obiectivul „Implicarea în Societate”. Obiectivele sunt clar descrise în Planul managerial, făcut public la data depunerii candidaturii.
C.D.: Cum vedeți evoluția și direcția universității în următorii cinci ani și cum veți contribui la aceasta?
C.B.: Direcția este una clară: spre o Universitate Sustenabilă a Viitorului. Contribuția mea trebuie să fie majoră dar, în același timp, una simplă, să las liberă dorința colegilor mei și a studenților care se implică în proiecte și acțiuni în zona cunoașterii, cercetării și inovării. Sunt sigur că toți colegii știu ce au de făcut pentru a fi utili și mândri de statutul de cadru didactic universitar.
C.D.: Care sunt principalele provocări cu care se confruntă universitatea și care este planul dvs. pentru a le aborda?
C.B.: Provocările sunt generate de indicatorul demografic (scăderea numărului absolvenților de liceu), inflație (oglindită în costurile investiționale), concurența între universități și bugetul alocat. Abordarea va fi diferită pentru fiecare aspect în parte și ne vom adapta managementul operațional astfel încât să facem față oricăror provocări.
C.D.: Care sunt lucrurile pe care nu ați reușit să le implementați în vechiul mandat?
C.B.: La nivel de infrastructură, sunt patru facultăți pentru care nu am reușit să finalizăm modernizarea prin reabilitarea spațiilor de învățământ. Camerele de cazare pentru studenți, atât ca număr, cât și din punct de vedere al confortului, constituie de asemenea un deziderat care încă nu a fost atins. La nivel de cadre didactice trebuie să găsim soluții de creștere a eficacității, atât pe partea de predare, cât și pe partea de cercetare, pentru colegii care au randament redus. Probabil mai sunt și alte neajunsuri, dar, cu certitudine, în următoarea perioadă am în plan proiecte care să le soluționeze.
C.D.: Ce măsuri veți lua pentru a consolida rolul universității în comunitatea locală?
Calea pe care s-a înscris UO, cea de a fi pro-Cunoaștere și pro-Adevăr, descrisă foarte bine în programul managerial 2020-2024, trebuie continuată astfel încât Oradea să devină un oraș universitar, cu tot farmecul și sporul de civilizație pe care îl generează acest fapt. Numărul de acțiuni de tip „pro-Cunoaștere”, „pro-Adevăr” și „pro-Societate” pe care universitatea le va organiza (în campus și în afara acestuia), anual, vor fi într-o continuă creștere.
În etapa 2024-2029 trebuie continuate parteneriatele de succes pe care le areuniversitatea noastră, pe plan local și județean.
C.D.: Care este viziunea dvs. pentru inovare și cercetare în cadrul universității și cum veți susține eforturile de cercetare și dezvoltare?
C.B.: Am crescut eficiența procesului de cercetare la nivel instituțional, raportările indicând o medie de 515 publicații vizibile WoS/Clarivate în ultimii patru ani. Trendul trebuie menținut și diversificat prin abordarea domeniilor de cercetare inteligentă.
Componenta de inovare ca rezultat al cercetării își are azi un mediu propice pentru a performa, prin crearea Centrului de Transfer Tehnologic „Smart Industry” al UO și a Parcului Științific și Tehnologic Bihor.
Din punct de vedere al bugetului pentru cercetare, acesta este în continuă creștere, dar se poate și mai bine, dacă vom câștiga mai multe granturi cu finanțare europeană care să susțină cercetarea.
C.D.: Care sunt prioritățile dvs. în ceea ce privește îmbunătățirea experienței studenților și sprijinirea lor în atingerea potențialului maxim în timpul studiilor?
C.B.: Doresc să finalizăm în campus Clubul Studenților, o clădire unde, într-un singur loc, să fie localizate sediile asociațiilor studențești, Asociația Alumni, Societatea Antreprenorială Studențească, serviciile medicale studențești, împreună cu un spațiu mare, multifuncțional, aflat la dispoziția studenților.
O altă prioritate ar fi digitalizarea unui număr cât mai mare de activități de interacțiune cu serviciile-suport pentru studenți (secretariat facultate, bibliotecă, cămine, taxe, diplome, burse etc.), inclusiv implementarea unui StudCard multifuncțional. O altă dorință ar fi implicarea în număr cât mai mare a studenților în cadrul mobilităților de scurtă durată, la universitățile partenere, prin programul Ersamus.
Trimite articolul
XBla, bla, bla, bla, bla, bla…nimic concret, doar povești. Moaca lui spune tot: omul e ZERO.
Fix inainte de alegeri, exact ca acum 4 ani. Normal ca va fi pol doar face str Universitatii cu 4 benzi, desfiinteaza parcarile si pune porfir. Sa vedeti ce Oford devine
Felicitari va multumim.
Comunismul nu a murit. A fost doar vopsit.
Stiti melodia: Constantine, Constantine, neagra’i inima in tine….! Exact asa. Asta viseaza la nu stiu ce pol de excelenta, cand colo studentii universitatii astea si a celeilate Agora, scott niste habarnisti de prim rang, cu licenta. Nu se tin ore si alea care se tin sunt de vrajala, niste comicarii pe salarii gigantice. Da, salarille cadrelor de la UO sunt un pol de excelenta financiara, rezultatele si performantele sunt la nivelul unui liceu industrial dinainte de 1989. Vai de capul tau Constantine. Mai bine vindeai piese auto decat sa faci comicariile astea.
Tu mare Tsar al Universitatii,mic Putin ce te crezi, tu in 3 mandate adica 12 ani,nu ai facut nimic.Ai devenit doar un increzut pe care nimeni nu il baga in seama si nimeni nu si-l doreste la masa.Te lauzi cu realizari marunte si nesemnificative.Din cauza dorintelor tale neevoluate si a catorva apropiati ai tai,tii universitatea pe loc.
Astia se pun si se aleg ei intre ei.Acum apropae 2 saptamni vorbeau unii prin campus ca se stie deja cine vor fi viitorii prorectori si decani.Exemplul era dat cu un anume Buda Aurelian de la facultatea de arhitectura care povestea ca urmeza sa fie decan in locul Marcelei Parda care va fi numita prorector.Si altii si altii.O fi asta sustenabilitate si eficienta?