Cinci premii Rolex Laureate, în valoare de 100.000 de dolari fiecare şi un ceas Rolex, se acordă o dată la doi ani unor cercetători din întreaga lume, în această competiţie.
Premiile recompensează proiecte inovatoare în domeniul protecţiei mediului înconjurător şi medicinei, ştiinţei şi tehnologiei, culturii tradiţionale şi patrimoniului istoric.
Proiectul etnografului orădean, ales din peste 3.500 de proiecte, vizează aspecte mai puţin cunoscute de medicină tradiţională românească din Bihor.
Câştigătorii vor fi anunţaţi în cursul anului viitor, iar premiile se vor decerna la New Delhi, în cadrul unei ceremonii.
Ce sunt premiile Rolex?
Premiile Rolex sprijină pionierii a căror activitate inovatoare contribuie la binele omenirii.Înfiinţate în 1976, odată cu ediţia inaugurală, care a comemorat 50-a aniversare a ceasului de precizie Oyster, primul ceas din lume rezistent la apa, Premiilor Rolex au fost create pentru a încuraja persoanele gata să facă faţă unor provocări majore pentru a îmbunătăţi viaţa pe planeta noastră.
În 2010, Rolex a extins Premiile Rolex prin lansarea Programului Tinerilor Laureaţi cu scopul de a încuraja inovarea în rândul viitoarei generaţii.
Premiile Rolex sunt oferite la fiecare doi ani.Termenul limită pentru cererile din 2012 a Premiilor Rolex a fost data de 31 mai 2011.Sesiunea de depunere a cererilor pentru editia 2014 a Premiilor Rolex se va deschide în iunie 2012.
Record de înregistrări
Un număr recorde de persoane, inclusiv un procent mai mare de tineri, au aplicat pentru ediţia din 2012 a Premiilor Rolex pentru Întreprinderi, ceea ce reprezintă mai mult decât dublarea cifrelor faţă de seria precentă.Rolex a primit 3.512 cereri pentru această ediţie, cel mai mare număr de proiecte depuse pentru programul internaţional de filantropie, de la lansarea acestuia în 1976.
„Suntem încântaţi că atât de mulţi oameni au înaintat proiecte în beneficiul planetei noastră”, a spus Rebecca Irvin, directorul Institutului Rolex, care pune creşterea considerabilă a solicitanţilor pe seama unei mai mari conştientizări la nivel mondial legat de aspecte cum ar fi energia regenerabilă, necesitatea de a proteja biodiversitatea, precum şi o recunoaştere tot mai mare a puterii individului de a schimba lumea.Analiza înregistrărilor pentru ediţia curentă şi cea precedentă din 2008 arată o scădere a vârstei medii a solicitanţilor de la 46 de ani în 2008 la 41 astăzi, procentul de femei care au depus cereri a crescut la 28 la suta , de la la 23 procente în 2008, fiind totodată cel mai mare procent înregistrat vreodată; s-a înregistrat de asemenea o creştere mai mare de 20 la suta a numarului de ţări din care provin cei care au depus cereri (126-154). Dintre aceste ţări, un număr impresionat sunt ţări în curs de dezvoltare.
Numele oamenilor de ştiinţă, exploratori şi ecologiştii care vor face parte din juriul pentru ediţia 2012 va fi anunţat în septembrie. Juriul se va reuni la sediul Rolex din Geneva anul viitor, iar câştigătorii vor fi anunţaţi la sfârşitul anului 2012, pe site-ul Premiilor Rolex şi în cadrul unui eveniment special de decernare a premiilor.
FACT BOX – Premiile Rolex:
29.500 de cereri au fost primite şi evaluate
115 laureaţi au fost selectaţi de la înfiinţarea premiilor în 1976
105 experţi de renume mondial au făcut parte din jurii
28 de ani a avut cea mai tânără persoană care a câştigat un premiu Rolex
24 de ani a avut cea mai în vâstă persoană care a câştigat un premiu Rolex
39% din cei care au aplicat pentru premii au fost femei
Citiți principiile noastre de moderare aici!