Puţin peste 6.000 de familii au depus cereri pentru ajutorul pentru incalzirea locuinţei la Administraţia Socială Comunitară Oradea (ASCO), jumătate din numărul celor depuse în noiembrie 2009. Cauza înjumătăţirii numărului de solicitanţi este introducerea mai multor condiţii care exclud din start o bună parte a populaţiei din categoria potenţialilor beneficiari, spune Gati Gizela, şef Serviciu Social în cadrul ASCO.
„Vineri la închiderea programului aveam înregistrate 6.375 cereri de ajutor pentru încălzire. Dintre acestea, 5.161 au fost depuse de clienţii Electrocentrale SA, 302 de cei ai Distrigaz în sistem centralizat, 838 de familii care se încălzesc cu lemne şi 74 cu gaz. Sunt jumătate faţă de sezonul anterior, şi asta din cauză că a apărut lista cu bunurile care duc la excludere”, spune şefa serviciului social.
Gati nu crede că numărul de cereri va creşte spectaculos în acest sezon, chiar dacă factura de căldură de pe noiembrie va ajunge la orădeni abia luna viitoare. Aceasta este prima factură subvenţionată din acest sezon rece. Cererile de ajutor termic se pot ridica şi depune la sediul ASCO dar şi la centrele sociale multifuncţionale din cartiere.
Refuzate din start
Verificarea decaraţiilor depuse de solicitanţi se face prin sondaj, dar funcţionarii ASCO au respins deja câteva cereri în baza informaţiilor oferite de semnatari. „Am avut un caz care, cu bună credinţă, a declarat că deţine un automobil BMW cu o capacitate de 1.800 de cc. A fost respins pentru că legea spune că ajutorul pentru încălzire nu se acordă celor care au maşini cu capacitate mai mare de 1.600 cc”, spune Gati.
Exemplul unei alte familii este la fel de grăitor: din dorinţa de a fi cinstit, solicitantul a anexat cererii şi acte doveditoare pentru o parcelă de teren din Oradea, fapt care a condus la respingerea cererii, povesteşte şefa serviciului.
Conform legii, nu pot primi această subvenţie cei care deţin clădiri sau alte spaţii locative în afara locuinţei de domiciliu, utilaje agricole sau de prelucrare agricolă ca presele de ulei sau mori de cereale, utilaje de prelucrat lemnul – gatere, drujbe sau alte utilaje de prelucrat lemnul acţionate hidraulic, mecanic sau electric dar nici cei care au depozite bancare cu valoare peste 3.000 lei. Sunt excluşi proprietarii de autoturisme care depăşesc 1.600 cmc, autoutilitare, autocamioane de orice fel şi remorci, şalupe, bărci cu motor, scutere de apă, iahturi, autobuze sau microbuze dar şi cei care deţin terenuri de peste 1.000 mp.
C.Gh.
Citiți principiile noastre de moderare aici!