Într-un interviu acordat Jurnalului bihorean și Bihon.ro, deputata explică ce discuții a avut cu orădenii în timpul întâlnirilor din această campanie, care sunt problemele sesizate de către cetățenii municipiului dar și strategiile pe care își dorește să le aplice dacă va fi primar.
[eadvert]
Jb&Bihon.ro: Ați avut un dialog deschis cu orădenii, care au fost aspectele cheie relevate în urma acestor discuții?
Rozalia Biro: Am discutat cu mulți oameni. Am auzit lucruri pozitive și negative deopotrivă. Este apreciată dezvoltarea infrastructurii orașului. Au ieșit în evidență și lipsurile pe care le resimt orădenii. Dorința este de a trăi într-un oraș care este focusat pe cetățeni. Politicile administrative trebuie să susțină și să fie prietenoasă față de familiile orădene. Se dorește ca sprijinul antreprenorilor autohtoni, locali să fie una pregnantă.
Jb&Bihon.ro: Spuneți-mi exemple concrete.
R.B.: Cetățeanul, trebuie să iasă dintr-o instituție a statului unde s-a adresat cu o solicitare oarecare, simțind că aceasta este pentru el și nu invers. Digitalizarea totală a proceselor de autorizare și soluționare a cererilor ar asigura transparența totală în demersurile extrem de birocratice existente. Compatibilitatea bazelor de date între diferite instituții publice și inclusiv în cadrul unei instituții între direcții, este o nevoie care așteaptă de ani buni de zile să fie realizată. Pe orădean îl ajuți dacă are posibilitatea de a depune cererea într-un singur loc și ridica soluția, răspunsul în același loc. Două cuvinte: simplificare, debirocratizare.
Jb&Bihon.ro: Ce alte probleme ați mai întâlnit?
R.B.: Sunt familii unde lucrează părinții dar au salarii mici în parcurile industriale și se întrețin greu mai ales dacă au mai mulți copii. Trebuie sprijin real pentru aceste familii dar nu trebuie uitate nici familiile monoparentale, familiile care au membri cu nevoi speciale. Am putea introduce un card de familie care asigură multiple facilități: parcare gratuită, gratuitate la transport public local, acces liber la evenimentele culturale organizate. În procesul educațional, facilitățile acordate trebuie să vină în sprijinul elevilor chiar mai mult decât prevede legea.
Jb&Bihon.ro: Dar au fost asemenea programe.
R.B.: Unele da. Spre exemplu un program asigurat este cel pe care l-am inițiat ca și viceprimar al municipiului Oradea și anume organizarea și subvenționarea parțială de către primărie a cursului de înot pentru fiecare elev din clasa a II-a începând din anul 2009. Din păcate alte programe nu au mai continuat cum a fost acel screening de sănătate pentru elevii din clasa I-a și a V-a. Un program integrat de tabere de vară organizat de primărie ar fi esențial. Mediul economic este un alt element important.
Jb&Bihon.ro: La ce vă gândiți exact?
R.B.: În primul rând trebuie un mod de abordare pe care mai ales firmele mici le doresc. Cei mari își găsesc cărarea, fiți siguri. Dar cei mici doresc ca administrația să conștientizeze faptul că antreprenorii locali și cei mai mici sunt respectați, ca motor economic al orașului. Acesta este de o importanță majoră. Dialogul permanent și deschis, sprijinul legal posibil, promovarea produselor și serviciilor oferite de antreprenorii orădeni trebuie să reprezinte o prioritate.
Jb&Bihon.ro: Chiar credeți că este o nemulțumire între antreprenori mici și mijlocii?
R.B.: Cei cu care am vorbit se simt puțin frustrați. Văd că unora li se deschide administrația ca și o autostradă, dar celor mici din când în când și poteca de bicicletă e mai greu accesibilă. Antreprenorul nu este doar o sursă de venit a orașului prin plata impozitelor și taxelor, nu este doar un număr de autorizație în evidențe, ci este cetățeanul care are curajul de a dezvolta o afacere, chiar și una mică, prin care își asumă o responsabilitate socială prin angajații și familiile acestora, dovedind că într-adevăr: Împreună suntem Oradea!
Jb&Bihon.ro: Trei lucruri pe care, dacă ați putea, le-ați implementa mâine?
R.B.: Mulți sunt răbdători pentru că știu că dezvoltarea infrastructurii creează disconfort, dar în trei domenii m-aș implica mult mai mult: în zona de sensibilizare socială, în parteneriate cu ONG-uri și alte structuri care formează viața comunitară, precum și în aprecierea mai largă a valorilor culturale pe care le avem.
Jb&Bihon.ro: Considerați că sunt probleme printre seniorii din Oradea? Dacă da, care ar fi acestea?
R.B.: Administrația publică prin deciziile locale trebuie să asigure o viață demnă, activă pentru seniorii din oraș. Când am fost la primărie am asigurat 8 locații administrate de primărie pensionarilor unde aceștia puteau să se întâlnească, să organizeze mici evenimente, mese rotunde conform nevoilor lor. Dintre acestea, azi funcționează doar 3 și acestea se închid la ora 18, iar la sfârșit de săptămână sunt închise total, deși nevoia de a fi folosite mai mult există.
Apoi lipsa centrelor, căminelor de bătrâni finanțate de administrația locală. Inexistența unui parteneriat care să asigure un sprijin financiar real, consistent pentru centrele de bătrâni din Oradea susținute de biserici, face necesară schimbarea politicilor sociale locale. Orașul trebuie să sprijine cu o multitudine de co-finanțări, proiectele ONG-urilor locale care organizează evenimente de interes public.
Jb&Bihon.ro: În domeniul culturii ce ar trebui schimbat?
R.B.: Oradea, fiind un oraș multicultural, având o moștenire culturală vastă, un patrimoniu construit care poate să fie de renume european, trebuie să pună un accent deosebit pe dezvoltarea, diversificarea culturii, prin asigurarea spațiilor de desfășurare activităților și prin aprecierea și sprijinirea actorilor și artiștilor locali.
Sala „Florica Ungur“, cinematograful „Libertatea“, sunt spații prielnice pentru acest scop, dar nefolosite, nerenovate. Acestea precum și noul centrul cultural proiectat, ar oferi posibilitatea de a asigura cadrul corespunzător pentru noi formațiuni culturale, susținute din bugetul local, precum și pentru cele existente. Viața multiculturală din Oradea trebuie să fie un pilon prin care Oradea devine Oradea Mare.
Jb&Bihon.ro: Ați avut mai multe întâlniri cu organizații de tineret. Care este pulsul printre aceștia?
R.B.: Un oraș care dorește să își păstreze tinerii, trebuie să investească în ei. De exemplu, pentru fiecare elev din clasa a XII-a am putea oferi o finanțare parțială a cheltuielilor școlii de șoferi. Un dialog permanent între instituții locale și universități ar oferi posibilitatea de a atrage tinerii în elaborarea strategiilor de dezvoltare sustenabilă a orașului. Programul pe care l-am inițiat pe când eram viceprimar, Ziua Porților Deschise în Primăria Municipiului Oradea, a atras zeci de elevi în sala festivă a primăriei oferindu-le o prezentare a activității administrației
locale, precum și a procesului decizional al consiliul local. Ideile studenților reprezintă o valoare inestimabilă, ce poate fi valorificată doar prin dialog permanent și deschis cu studenții orădeni. Tineri mi-au spus că ei simt că nu sunt solicitați pentru implicare.
Jb&Bihon.ro: Ce planuri aveți pentru un posibil mandat?
R.B.: Dezvoltarea infrastructurii orașului, invidiată de multe municipii din România, trebuie împletită cu suflet orădean. Cel puțin aceeași atenție și finanțare acordată „betonului” trebuie asigurată din bugetul orașului și pentru oameni, familii, pentru cultură. Oradea poate deveni Oradea Mare prin recunoașterea și aprecierea valorii umane a cetățenilor săi. Fiecare nou născut, fiecare familie care este binecuvântă cu un copil trebuie să simtă din partea administrației atenția, grija și bucuria enorma pentru sosirea noului cetățean al orașului. Obiectivul meu este un oraș ridicat la rang european prin grija față de om și proprii cetățeni. Oradea are toate valorile umane, infrastructurale, culturale necesare pentru aceasta.
Jb&Bihon.ro: Cum ar arăta un oraș construit de dumneavoastră?
R.B.: Oradea ar fi locul unde fiecare dintre noi își găsește locul potrivit și poate să-și împlinească propriu vis, aici, acasă. Visez un oraș în care conștientizăm faptul că fiecare este responsabil pentru fiecare și că, într-adevăr, Împreună suntem Oradea. Deci, depinde doar de noi cum este Oradea inclusiv după aceste alegeri. Pentru realizarea acestui vis vă cer cu mult respect votul dumneavoastră pe 9 iunie.
Trimite articolul
XImpreuna sunteti magyarorszag…
Nu am treaba cu voi, dar mergeti si faceti politica in Ungaria.
Luati-i si pe cei din Harghita si Covasna cu voi…si apoi elore catre Ungaria!!!
-
Sau du-te tu acasa peste Carpati daca nu iti convine convietuirea cu bastnasii !
-
Se pare ca voua, ungurilor, nu va convine convietuirea cu bastinasii. De aia ati plecat din Mongolia, ca nu v-o convenit nici acolo?
-
mai mare de 300 de ani în acest oraș, ei sunt cei care au apărat orașul împotriva turcilor, invadatorii care v-au adus pe aceste meleaguri
-
-
Cine naiba crezi a te voteaza ? hai pleaca dincolo la voi . Aici Birta si Bolojan ne ofera tot ce avem nevoie. Ma cat tupeu aveti
-
Beton,santiere nefinalizate,impozit mare,dezordine,habarnism principale caracteristic a Bolovanului.
ce ai mai fura tu putin (mai mult) inca o data. nu ai idee cati te cunosc pe aici. vorba unuia din comentarii, du-te fa politica unde nu te cunoaste nimeni. In ungaria nu te cunoaste nimeni in afara de partenerii de hotie.