Guvernul va crește impozitul pe venitul unor microîntreprinderi, va majora, din nou, impozitul pe dividendele patronilor, va elimina unele facilități fiscale pentru anumiți lucrători din firme și va mai crește și taxa pe valoarea adăugată (TVA), suportată în final de consumatori, la unele produse, potrivit unui proiect de ordonanță apărut în spațiul public.
[eadvert]
Specialiștii spun că aceste măsuri vor contracta economia și vor genera alte măsuri asemănătoare care nu vor contribui la creșterea colectării la buget, ci din contră, vor scădea semnificativ.
Majorările de taxe propuse sunt pe domenii cu risc ridicat de evaziune fiscală. Eliminarea impozitului pe dividende a fost implementat în momentul în care existau foarte multe cazuri de evaziune cu facturi fictive în România. Creșterea lui la 10%, ar putea avea un efect negativ și va stârni idei de eludare a legii prin achiziții fictive de bunuri și servicii.
După apariția noilor măsuri fiscale, și antreprenorii bihoreni au reacționat, reclamând faptul că afacerilor lor sunt în pericol.
Măsuri făcute pe genunchi
Jurnal Bihorean a stat de vorbă cu mai mulți antreprenori, care se tem că nu vor putea face față noilor măsuri și spun că situația devine una disperată.
„Din ce spun datele și analiștii, impozitul pe profit al companiilor mari reprezintă 0,9% din cifra lor de afaceri. Cum aducem bani mai mulți la buget? Simplu, creștem impozitul pe profit al IMM de la 1 la 3%. De ce? Pentru că IMM-urile nu fac lobby, precum marile companii, ele suportă, tăcute, «cheltuielile statului», producând aproximativ 47% din PIB-ul privat în România.
5 miliarde de euro speră Guvernul să strângă la pușculița sa politică. În același timp, România își permite să cheltuie anual peste 2,3 miliarde de euro pentru a finanța China, prin intermediul subvențiilor pentru panourile solare, mașini electrice, adică a energiei verzi“, spune antreprenorul orădean, Adrian Burcă.
Desigur că un alt domeniu afectat este și HoReCa. Patronii se așteaptă la ce e mai rău, să piardă clienți pentru că vor fi nevoiți să crească prețurile și să piardă angajați pentru că vor trebui sa scadă salariile.
„În ceea ce privește domeniul HoReCa unde activez, situația tinde să devină una disperată. Măsurile anunțate nu vor face altceva decât vor avea efectul invers a ce speră Guvernul: afacerile mici si mijlocii se vor duce spre sisteme prin care să eludeze taxe, salariile vor reveni în zona gri. Vă spun în cunoștință de cauză că HoReCa nu poate să susțină creșteri de taxe atât de consistente pentru că marja de profitabilitate este una mică, mai ales în restaurante, iar clienții nu vor putea suporta creșteri de prețuri de 13%“, spune administratorul Hotelului Ramada, Romeo Ionescu.
Totuși, antreprenorii sunt obișnuiți cu modificările apărute peste noapte. Aceștia spun că se așteaptă ca și Statul să facă ceva și să își reducă cheltuielile de funcționare făcând o reformă administrativă reală.
„Atâta timp cât sunt zeci de comune falimentare care sunt lăsate să funcționeze în continuare fără să fie desființate, nu poți veni tot pe zona privată să pui presiune. Zona privată fiind greu încercată și de criza COVID, după care cu greu ne-am revenit. Deci, după noi, cei din privat, era nevoie de o reformă reală a administrației publice“, a declarat pentru Jb administratorul Clinicii Dentis, Sebastian Lascu.
Chef Hădean: „Îngustime, lipsă de viziune și chiar ostilitate față de antreprenor“
Într-un interviu acordat JB, cunoscutul chef Adrian Hădean spune că dacă măsurile vor fi puse în aplicare, toată lumea va avea de suferit.
„E greu oricum să faci o afacere corectă și profitabilă. Unele afaceri sunt mai profitabile decât altele, însă toate depind de cadrul fixat de Stat, repet, presupunând că orice antreprenor dorește să facă o afacere corectă (și în general e așa, cine e hoț e hoț și cu, și fără SRL). Cu puține excepții, guvernele României din 1989 încoace nu au arătat altceva decât îngustime, lipsă de viziune și chiar ostilitate față de antreprenor și conceptul de antreprenoriat. Dacă planul apărut în știrile ultimelor zile va fi pus in aplicare, vom avea de suferit cu toții, si nu doar antreprenorii, ci si angajații acestora si familiile lor“, a declarat Adrian Hădean pentru Jurnal Bihorean.
„Câteva sute de mii de antreprenori mici țin niște milioane de locuri de muncă în sectorul privat, ba mai țin în spate și un număr semnificativ de locuri de muncă din sectorul public. De unde stau eu, se vede că nu există cale mai sigură spre falimentul unei țări decât să te împrumuți (123 de miliarde de lei a luat Statul împrumut de la începutul anului) în timp ce-i strângi de gât pe cei care plătesc ratele la împrumuturile făcute de tine“, susține chef Hădean.
Trimite articolul
Xfix Romeo Ionescu se simte lezat, dar cand a reorganizat ABA Turism srl ( RAMADA) si a sters obligatiile datorate statului, nu a fost deranjat?
-
Dragule, obligatiile la stat nu se sterg. Informeaza-te putin inainte.
-
Scuze, s au dat la scadere conform dispozitiilor cod proc fisc! Sau vrei sa zic ca s au achitat cele 7.000.000 lei aprox, pot fi foarte exact daca intru in Buletinul insolventei.
-
Da plateasca toti sunt evazionisti, din cauza lor statul nu are bani de dezvoltare
-
Statul risipește banii pe tot felul de protocoale prostești. Avem guvern majoritar PSD-ist, tocmai că ei vor să instituie aceste măsuri de austeritate.
se trag 3 piei de pe cei din mediul privat , ca bugetarii sa o duca si mai bine 🙁
-
Ce vorbesti, sunt manacin mana cu anaful si alte astfel de institutii.
Firmele sunt evazionistii, de aia nu are bani statul si primariile de dezvoltare. Privatii trebuie desfiintati
-
te-as desfiinta pe tine, jigodie bugetara, de te-as prinde pe strada. ce-ar fi sa nu mai plateasca nimeni taxe timp de o luna ca sa crapi si tu si pruncii tai de foame?
problema e statul care ar trebui pentru orice evazionist dovedit sa confiste toata averea exact cum e legislatia in unele state din SUA !
Domnule Ciucle…cred ca nu intelegeti nimic….privatii tin statul 🙂 nu exista viata fara privati decat daca ne intoarcem la comunism !
-
Problema e ca privatii nu produc destul, doar fura
Chiar Lascu doreste sa arate cu degetul,cel care a fost ani la rand sef in Pnl? Dupa ce si-a facut pensiunea intr-o arie protejata? Daca nu avea carnet de partid, oare chiar reusea??
-
Dragule,nu este arie protejata acolo la Suncuius unde sunt pensiunile.In acea zona se poate construi legal inainte sa fi ajuns Lascu acolo si sa fi ridicat din nou zona turistica..Informeaza-te putin inainte.
-
Nu a facut primarul in 5 mandate cat a facut Lascu pentru turismul din Suncuius 😉
Tocmai cei din HoReCa se plang? O sticla de bere achizitionata de la furnizor la sa spunem 3.5 lei, se revinde la 10 – 15 lei. Si este un singur produs. Totusi, ce adaos comercial practicati?