2.400 de angajaţi ai sistemului sanitar românesc riscă să fie daţi afară, dacă se va aproba un proiect al Ministerului Sănătăţii. Acesta prevede ca personalul din unităţile de asistenţă medico-socială şi din cabinetele medicale ale unităţilor de învăţământ să se reducă anul acesta cu 2.400 de oameni.
Proiectul are în vedere standarde de cost şi „pentru unele servicii medicale şi activităţi de asistenţă medico-socială şi de mediatori sanitari romi” şi prevede o posibilă reducere a numărului de personal comparativ cu anul precedent cu 616 persoane (24 medici, 152 asistenţi medicali, 118 personal auxiliar, 57 TESA şi personal de conducere şi 265 muncitori şi personal de deservire).
La unităţile de învăţământ din toată ţara, reducerea ar fi de 1.776 de persoane, dintre care 160 medici şi 1.616 asistenţi medicali).
Sanitas reacţionează
Sindicaliştii din Sanitas atenţionează însă că personalul din şcoli e deficitar şi nerenunţarea la disponibilizările din acest sector delicat ar stârni proteste dure. Sindicaliştii susţin că descentralizarea ce se intenţionează a se produce curând ar duce şi la alte disponibilizări întrucât administraţiile locale nu dispun de bugete suficiente şi pentru unităţile medicale.
În Bihor, numărul doctorilor raportat la cel al unităţilor de învăţământ este mic, o asistentă deservind trei – patru unităţi şcolare şi grădiniţe. Reducerea de personal ar presupune accesul copiilor bolnavi în colectivităţi şi răspândirea mai rapidă a afecţiunilor contagioase şi de sezon, consideră sindicaliştii şi medicii din sistem.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!