1. Ce probleme ridică intrarea în vigoare a noilor coduri de la 1 februarie 2014 la nivel teritorial?
Ciprian Man: Aceleași probleme pe care le ridică peste tot. După părerea mea, sunt niște Coduri de un formalism excesiv, nu doresc să fac alte comentarii pe marginea lor, urmează să le aplicăm așa cum au fost adoptate.
2. Se poate vorbi de o modificare a competenţelor DNA, în sensul reducerii competenţelor ei ?
C.M. În urma intrării în vigoare a noilor Coduri nu se pune problema limitării competenței Direcției Naționale Anticorupție. Într-adevăr, au fost modificate o serie de dispoziții legale relative la infracțiunile de corupție, însă nu se pune problema reducerii competenței D.N.A. ori a posibilităților de investigare a infracțiunilor de competența D.N.A. Ne vom adapta și vom fi cel puțin la fel de eficienți.
3. Există riscul ca anumite cauze aflate pe rolul instanţelor bihorene să fie închise ca urmare a micşorării limitelor de pedeapsă reglementate de Noul Cod? Dar cauze aflate în curs de urmărire penală la DNA Oradea la care urmează să se împlinească termenul de prescripţie a răspunderii penale din acelaşi motiv?
C.M. Există riscul ca în situația în care art. 5 din Codul penal, privind aplicarea legii penale mai favorabile, se va aplica pentru fiecare instituție de drept penal autonomă, ținând seama de micșorarea pedepselor în Noul Cod Penal, combinate cu termenele de prescripție prevăzute de vechea reglementare, unele dosare importante aflate în fază de judecată să se prescrie. Mă refer, în principal, la dosare penale ce au ca obiect comiterea infracțiunii de înșelăciune.
4. Câte dosare gestionaţi? Ce dosare complexe aveţi în lucru? (Dacă nu ne puteţi da nume, puteţi să ne spuneţi din ce zonă vin – administraţie, politic, cultură etc.?
C.M. Serviciul Teritorial Oradea al D.N.A. are în prezent în lucru aproximativ 130 de dosare penale, majoritatea fiind dosare complexe, în care sunt investigate infracțiuni de corupție, înșelăciuni, abuz în serviciu, evaziune fiscală, spălare a banilor, infracțiuni împotriva intereselor financiare ale CE, etc., dosarele existente vizând toate sferele la care ați făcut referire cât și alte domenii.
5. Este completă organigrama DNA Oradea sau ar fi nevoie de recrutare? Dacă da, de câte posturi ar mai fi nevoie şi în ce zonă sunt ele necesare?
C.M. În cadrul D.N.A. Oradea își desfășoară activitatea 5 procurori, 6 ofițeri de poliție judiciară și 2 specialiști, organigrama fiind completă. Raportat la volumul de muncă și complexitatea dosarelor penale instrumentate, consider că ar fi necesară suplimentarea posturilor de ofițeri de poliție.
6. În ce domenii în care nu aţi acţionat deja aveţi suspiciuni că ar fi fapte de corupție? Domenii noi în care nu s-a acționat până în prezent?
C.M. Am acționat în toate domeniile în care au existat sesizări sau informații cu privire la comiterea de infracțiuni de corupție sau alte fapte de competența D.N.A. În mod cert, dacă am dispune de un număr mai mare de ofițeri de poliție am avea posibilitatea să acoperim mai bine domeniile vulnerabile pe care le avem în vedere.
7. Cum a fost perioada de la delegare şi ce obiective v-ați propus?
C.M. Am fost delegat pe această funcție la data expirării mandatului domnului procuror șef Marius Iancu, care nu a mai dorit să candideze pentru un alt mandat de procuror sef serviciu. Ținând seama că la D.N.A. Oradea personalul este format din lucrători foarte bine pregătiți profesional, loiali instituției și experimentați, mi-a fost destul de ușor să mă acomodez în această funcție. Nu pot însă să nu remarc atacurile la adresa mea și a instituției venite din partea unor persoane cu funcții importante din cadrul altor instituții, care cel puțin principial ar trebui să aibe obiective comune cu DNA – ul. Este o problemă de mentalitate, dacă nu cumva discutăm și de alte interese.
Ca obiective, îmi propun să continui la un nivel cel puțin la fel de susținut combaterea corupției la nivelul instituțiilor de aplicare a legii, deoarece consider că în acest domeniu se manifestă cea mai gravă formă de corupție, dar și în ceea ce privește achizițiile publice și fraudarea fondurilor europene.
8. Aţi început în avocatură, de ce aţi ales magistratura?
C.M. În cursul anului 2002 am profesat ca și avocat, pentru o scurtă perioadă de timp, însă deși este o profesie foarte frumoasă mie nu mi se potrivește. În 2004 am intrat la Institutul Național al Magistraturii, urmând cariera de procuror, așa cum mi-am dorit încă din Facultate. Este o profesie dinamică, interacționezi atât cu polițiștii, fără a căror colaborare Parchetele nu ar avea nicio eficiență, cât și cu judecătorii, care au un rol esențial în faza de urmărire penală, lipsa de corectitudine și de discreție a acestora putând compromite o anchetă penală încă de la bun început.
9. Care a fost cel mai complex dosar din cariera dvs. ?
C.M. Am instrumentat mai multe dosare complexe, atât economice cât și de corupție. Cred că am reușit, împreună cu ofițerii de poliție judiciară de la DNA, DGA și cu sprijinul instituțiilor specializate în culegerea informațiilor, aici mă refer la Serviciul Român de Informații, să dovedim și să trimitem în judecată persoane deosebit de influente, care până nu demult păreau a fi de neatins. Aici, aș dori să menționez că majoritatea cauzelor complexe pe care personal le-am instrumentat ca procuror în cadrul D.N.A. Oradea au fost probate cu sprijinul important al ofițerilor din cadrul SRI.
Din acest punct de vedere, DNA Oradea a demonstrat că legea se aplică nu numai în cazul oamenilor simpli, ci și în cazul acelora care dețin funcții importante, indiferent de poziția pe care o ocupă. Probabil de aici decurg nemulțumirile și atacurile recente îndreptate împotriva mea și a instituției pe care o conduc.
10. Sunteţi cel mai tânăr procuror şef din cadrul DNA. Este vârsta un complex? Ne puteţi prezenta şi o carte de vizită, un parcurs profesional?
C.M. Vârsta nu este un complex, de altfel dacă veți observa și la nivelul celorlalte unități de Parchet din Bihor dosarele cele mai importante din ultimii ani au fost instrumentate de procurori din generația tânără, de regulă proveniți de la Institutul Național al Magistraturii (INM).
Am terminat Facultatea de Ştiinţe Juridice din Oradea și sunt absolvent al Institutului Naţional al Magistraturii, promoţia 2004-2006. La nivelul județului Bihor sunt convins că generațiile de magistrați ce provin de la I.N.M. sunt cele care vor schimba imaginea justiției.
În perioada 01.08.2006 – 30.11.2010 am fost procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuș și apoi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, iar din 01.12.2010 sunt procuror la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea, unde m-am acomodat de altfel și cel mai bine. Motivul : atmosfera de la locul de muncă, colaborarea cu colegii și susținerea din partea instituției, când a fost vorba de instrumentarea unor dosare „sensibile”. De altfel, cred că de aceea D.N.A. este și cea mai eficientă unitate de Parchet.
Citiți principiile noastre de moderare aici!