Mai multe unităţi de învăţământ din judeţul Bihor au fost găsite cu probleme de igiena în timpul controalelor efectuate de inspectorii sanitari înainte de începerea anului şcolar. Direcţia de Sănătate Publică a transmis raportul pe care l-a înaintat şi Ministerului Sănătăţii, în care precizează situaţia condiţiilor igienico-sanitare ale unităţilor de învăţământ din judeţul nostru, precum şi sancţiunile date.
130 controlate
În august şi septembrie, medicii inspectori de la D.S.P. Bihor au verificat un total de 130 unităţi de învăţământ (102 de la ţară şi 28 de la oraşe). Doctorii au constatat că mai puţin de jumătate din unităţile controlate (53) au autorizaţie sanitară de funcţionare (ASF) avizată la zi, o unitate are autorizaţie sanitară cu plan de conformare, iar 76 unităţi nu au deloc ASF. Sălile de clasă sunt în majoritate apte pentru a găzdui copii (533 sunt corespunzătoare şi 10 necorespunzătoare), 14 săli de sport sunt corespunzătoare, trei nu corespund normelor igienico-sanitare, iar 23 sunt improvizate.
14 unităţi de învăţământ nu dispun de iluminare naturală şi artificială corespunzătoare, iar apa potabilă este asigurată corespunzător prin sistem centralizat la 50 din unităţile verificate. În schimb, cinci unităţi de învăţământ care au sistem propriu de asigurare a apei potabile normele de igienă nu sunt asigurate.
Deficienţe
Băile sunt corespunzătoare doar la 81 din unităţile verificate, chiar dacă în majoritatea unităţilor de învăţământ (în 127) există materiale de curăţenie şi dezinfecţie corespunzătoare. În şase unităţi de învăţământ din cele 130 controlate dezinsecţia şi deratizarea nu au fost efectuate corespunzător.
În urma controalelor, medicii de la DSP au dat şapte avertismente, au suspendat activitatea grădiniţei din Tilecuş şi spun că la ţară unele unităţi de învăţământ nu au autorizaţie sanitară de funcţionare pentru că nu au apă potabilă curentă, băi corespunzătoare şi spaţii speciale pentru produsele lapte-corn. Este bine însă, transmit doctorii DSP că acolo unde nu există apă potabilă curentă copiii beau apă de la dozatoare.
Şeful DSP Bihor, dr. Marius Pârcioagă, avertizează că remedierea deficienţelor şi asigurarea condiţiilor igienico-sanitare este sarcina primăriilor, care sunt obligate să aloce bani pentru asigurarea condiţiilor igienico-sanitare din grădiniţe şi scoli.
JB-O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!