În document se arată că ultima dată mirosul de la ferma de porci din Marghita a fost resimţit de localnici pe 26 februarie 2021. Autorităţile din Marghita reamintesc, invocând OUG 195/2005 privind protecţia mediului, că „disconfortul olfactiv e efectul generat de o activitate care poate avea impact asupra stări de sănătate a populaţiei şi a mediului, care se percepe subiectiv pe diferite scale de mirosuri sau se cuantifică obiectiv conform standardelor naţionale”.
[eadvert]
Discuţii tensionate pe tema emiterii autorizaţiei de funcţionare pentru Nutrisuin au avut loc ultima data în 2017, ocazie cu care au stat la aceeaşi masă localnici nemulţumiţi de faptul că resimt mirosul de la ferma de porci. Pe de o parte, localnicii care invocau mirosul insuportabil de la ferma de porci şi reprezentanţii firmei care au demonstrat cu documente că respectă toate cerinţele de mediu, aratându-şi disponibilitatea de a implemeta unele măsuri suplimentare. Atunci s-a pus în discuţie acordarea autorizaţiei pentru Nutrisuin care odată obţinută e valabilă 10 ani. Totodată, reprezentanţii Nutrisuin au spus că firma va fi monitorizată în continuare conform principiului „poluatorul plăteşte”. Fostul prmar Pocsaly Zoltan accepta la momentul discuţiilor că 75% dintre măsurile din acordul cu Nutrisuin au fost implementate. Ferma se află la 2000 m de localitate, chiar dacă legea nu cere mai mult de 1500 m. La fermă au fost montate separatoare de dejecţii, există o lagună impermeabilă de peste 9000 mp şi 5 m adâncime, cu o capacitate de 40.000 mc, cu trei compartimente de stocare, au fost injectate bacterii în punctele critice pentru a reduce mirosurile şi există o perdea verde în fermă de 1000 de copaci. Patronii Nutrisuin se obligau să monteze o instalaţie de neutralizare a mirosului pe baza de senzori. Aceasta presupune că în momentul în care senzorii indică schimbarea direcţiei vântului spre oraş, instalaţia de neutralizare intră în funcţiune.
Încă din 2017 s-a vorbit despre o presiune publică având ca finalitate dispariţia fermei pentru a satisface interese imobiliare fiindcă nici Oradea, nici Marghita nu se puteau extinde în direcţia fermelor, deoarece nu pot fi emise autorizaţii de construcţie. La Oradea ferma de porci a lui Iosif Pazuric a fost relocată. Nutrisuin Marghita e situată spre Viişoara şi se intinde pe o suprafata de 8 ha, având o capacitte de 26.000 de capete.
Trimite articolul
XSa vedeti ce miros este la Salacea si cate capete de suine a
ingropat pe camp cu ocazia ciumei etc.
Pazuric, mistocar de stilullui este un om fara scrupule.
-
Faceti sesizare la Garda de Mediu…nu poate continua la nesfarsit omul cu asa ceva
Pute Marcel, pute.
Cu patinoarul cum stam?