Aceste drumuri sunt cascadele vieţii, iar drumul ales reprezintă specialitatea aleasă. În viaţa omului sunt două lucruri importante: educația și cariera. Ele sunt de o importanţă majoră, deoarece o alegere incorectă atrage după sine, o traiectorie greşită a vieţii.
Oamenii au nevoie de o hartă a carierei pentru a avea cele mai mari şanse să obţină ce şi-au propus. Daca vrei să construieşti o carieră este necesar să conştientizezi că trebuie sa fii permanent bine informat, să cunoşti în amănunt fiecare detaliu al oricărui fragment din opțiunea aleasă.
În sprijinul viitorilor absolvenți, la Colegiul Naţional “Octavian Goga” din Marghita, în data de 16.12.2014 s-a desfăşurat proiectul “Paşi spre carieră” care a vizat clasele a XI-a şi a XII-a. Acest proiect de orientare profesională a fost coordonat de domnul director Marcel Emil Sas Adăscăliţii şi de doamna director adjunct Manuela Bârza și realizat cu sprijinul diriginților claselor respective. În urma unui sondaj de opinie în rândul elevilor colegiului s-au stabilit cele mai căutate meserii care au fost reprezentate de următorii specialişti: Ciprian Pasan-executor judecătoresc, Marcel Covaciu-inginer auto, Carmen Ciarnău-asistent medical, Camelia Boroş-economist finanţe-bănci, Livia Moisa-inginer I.T., Dorotti Yacoob-psiholog, Octavian Perţea- ofiţer I.P.J. Bihor, şeful Biroului Rutier din cadrul municipiului Marghita, Adrian Husti-medic resident, Andrian Csilik-ofiţer I.S.U. Crişana.Fiecare dintre specialişti a prezentat avantajele şi dezavantajele meseriei lor, încercând să stârnească interesul şi dorinţa elevilor de a urma cariera respectivă. Aceştia s-au străduit să ne explice că pentru fiecare meserie e nevoie de vocaţie, insistând să urmăm ceea ce ne dorim noi înșine şi nu ceea ce îşi doresc alţii pentru noi. Cei nouă specialişti ne-au răspuns la fiecare întrebare fără ezitare, reușind astfel să elimine orice nelămuriri legate de domeniul respectiv. Cele mai frecvente întrebări ale elevilor au fost legate de riscurile pe care le implică meseria respectivă, cât de motivant este salariul comparativ cu munca prestată, dacă pe lângă carieră omul poate avea şi o viaţă personală. În urma dezbaterilor,noi,elevii claselor a XI-a și a XII-a, am constatat faptul că unele meserii pot fi mult mai interesante în esenţă decât privite din exterior. Orice profesie presupune implicare, o carieră de succes se poate dobândi doar prin muncă şi devotament. Cu toate că au un nivel de stres ridicat, acestea sunt printre cele mai căutate meserii în rândul colegilor mei.
Consider că în urma proiectului derulat în şcoala noastră unii elevi s-au regăsit în meseriile prezentate, în timp ce alţii se gândesc la o posibilă reorientare. Există o mare diferenţă între a privi o meserie din exterior sau a fi prezentată din perspectiva specialistului în domeniu. La final cu toţii am înţeles că a te implica înseamnă a face parte dintr-o comunitate, a înfrunta zilnic noi provocări şi a face faţă cu succes unor situaţii dramatice.
Popa Georgiana, clasa a XI-a C
Citiți principiile noastre de moderare aici!