Pe Adam Freundlich îl cunoaștem datorită imaginilor pe care le publică și care fac deliciul internauților. Tânărul are 25 de ani, este din Oradea, și lucrează ca medic stomatolog. A descoperit tainele fotografiei în urmă cu 5 ani, iar de atunci continuă să își consolideze pasiunea spre mândria noastră, a tuturor.
„După ce a petrecut cinci ani în căutarea fotografiei perfecte, fotograful român Adam Freundlich a capturat această serie uimitoare, surprinzând ceața care invada orașul său natal Oradea”, sublinia Lonely Planet, cel mai important ghid de călătorii din lume.
Pentru că cei demni de respect şi de admiraţie trebuie să primească recunoaştere publică, cu voce tare, Bihon.ro a realizat un interviu pentru a-l cunoaște pe omul de dincolo de aparat.
Care este părerea ta despre apariția pozelor tale în Lonely Planet?
Adam Freundlich: M-a surprins în mod plăcut dorința celor de la Lonely Planet de face un articol legat de fotografiile mele și mai ales despre Oradea.
În timp ce mulți fotografi caută răsăritul sau apusul soarelui, tu ai surprins ceața din Oradea. De ce?
A.F.: Am ales să fotografiez Oradea pentru că este orașul în care m-am născut și în care locuiesc. Deci, îmi petrec majoritatea timpului pe aici. Pe lângă asta, mi-am propus acum ceva timp să arăt oamenilor părțile frumoase ale urbei, încercând de fiecare dată să găsesc o perspectivă unică. Spre bucuria mea, îmi și iese.
Ceața, după părerea mea, este una dintre cele mai impresionante fenomene naturale. Poate crea o atmosferă de lumină și o atmosferă aparte în cadrul unei fotografii. Această serie de fotografii cu ceața scoate în evidență un fenomen destul de rar întâlnit în zonele urbane, ceața joasă care învăluie orașul, lăsând doar cele mai înalte turnuri să se vadă la orizont.
Ce anume te-a determinat să cochetezi cu fotografia și de cât timp ai preocupări în domeniul artistic?
A.F.: În viața de zi cu zi sunt medic stomatolog. Am început să cochetez cu fotografia prin 2012. Este un hobby care îmi dezvoltă partea artistică și care m-a ajutat până acum să înteleg într-un alt mod tot ceea ce ne înconjoară. Vorbesc aici despre arhictectură, peisagistică, condiții meteo, orientare în spațiu și chiar cunoștințe în domeniul florei si al faunei.
Țin minte și acum că atunci când eram mic, tătăl meu avea un aparat Zenit cu film. Mi-a capturat atenția total și îmi amintesc cum mi-ar fi plăcut să ma joc puțin cu el. Odată cu tehnologia, am crescut și eu. Astfel încât fotografia digitală și-a conturat loc de cinste în viețile noastre. La început am încercat să fotografiez cu telefonul, apoi cu un aparat mai modest, numit în rândul fotografilor săpunieră și abia în anul 2012 am reușit să îmi cumpăr primul aparat de fotografiat serios.
Dacă ar fi să faci o descriere obiectivă a fotografiilor tale, care ar fi?
A.F.: Este foarte clar că nu pot fi obiectiv legat de fotografiile mele, însă dacă as fi un privitor laic aș spune că sunt niște fotografii care prezintă foarte bine contextul în care au fost făcute și se apropie foarte mult de natural și de real. În schimb, cu ochii unui profesionist aș avea destul de multe aspecte de precizat legat de unele fotografii, aspecte tehnice cu care nu vă voi plictisi.
În funcție de ce îți alegi cadrele pentru poze și ce înseamnă pentru tine o poză reușită?
A.F.: În viziunea mea o fotografie reușită are trei elemente: un punct de atracție apropiat, o zonă medie de interes și o depărtare care completează imaginea. Încerc astfel să aleg un cadru care să conțină minim două dintre aceste elemente, oricare ar fi ele. Clar, momentele propice pentru o fotografie reușită sunt răsăritul și apusul, precum spunea și un fotograf francez: „Orice poză arată mai bine la apus”.
Suntem curioși dacă ai mai avut alte asemenea apariții și ce proiecte mai ai?
A.F.: Am un proiect fotografic în desfășurare legat de tramvaiele orădene și încă unul pe care îl pregătesc de ceva vreme, acesta din urmă numindu-se „Colțuri ale lumii” și va include o serie de imagini interesante cu diferite clădiri aflate la intersecția a două sau mai multe străzi. De această dată, fotografiile vor fi din mai multe locuri, nu doar din Oradea.
În principiu, expunerea primită în Lonely Planet este cea mai importantă apariție a fotografiilor mele, dar am mai avut plăcerea să văd o serie de publicații online din Asia și Europa de Est care mi-au preluat imaginile. La concursuri nu prea am participat până acum.
Îți ia mult timp să cauți un cadru de poze sau e ceva spontan?
A.F: Ei, nu! Treaba asta necesită, de cele mai multe ori, o pregătire riguroasă vizavi de condițiile meteo, de alegerea corectă a locației și a momentului fotografiei și de alegere a aparaturii care urmează să fie folosită. Este indicată inclusiv o pregătire logistică în funcție de locație. Pe langă toate astea trebuie să mai ai în vedere și ce iei cu tine, de ce ai putea avea nevoie, unde mai pui și că nu ai vrea sa cari un ghiozdan de 15 kg.
Deci, în majoritatea cazurilor nu este ceva spontan. Este o chestie gândită și programată, uneori cu săptămâni înainte, alteori doar cu câteva ore.
Pentru că există un citat celebru care sună cam așa „Nu camera este importantă, ci omul din spatele ei”, îmi poți povesti câte ceva despre tine?
A.F.: Am 25 de ani, sunt medic stomatolog, fost poloist de performață al CSM Digi Oradea, unde am fost și campion de câteva ori. În prezent nu mai fac polo. Alerg la maratoane, îmi place sportul, iubesc călătoriile și muntele, iar pe viitor îmi doresc să devin Chirurg Maxilo-Facial.
De fapt, în viața de zi cu zi sunt un tip foarte nerăbdător și energic, dar când vine vorba de fotografie mă transform. Pot să stau cu orele să realizez ce îmi doresc. Se întâmplă foarte des să fiu conștient că am realizat cadrul pe care mi l-am dorit, dar să mai fac câteva fotografii, numai ca să fiu sigur de rezultatul bun. Pe scurt, pe lângă dedicare, sunt meticulos în treaba asta.
Evident că multă lume nu înțelege ce rost are să te trezești la 06:00 dimineața doar pentru a merge să fotografiezi un răsărit, sau poate chiar atunci când e cel mai frig afară. La fel cum multă lume nu înțelege de ce ai alerga la un maraton. Răspunsul este destul de simplu din punctul meu de vedere, când scopul întâlnește pasiunea, omul este capabil de foarte multe lucruri.
Cred că de-a lungul timpului am reușit să creez un stil care să mă reprezinte și la care încerc pe cât posibil să nu renunț. Până la urmă, de ce să fac asta atâta timp cât mie îmi place? Un alt lucru important mai e faptul că prefer să lucrez cu mai puțini oameni care îmi favorizează stilul în detrimentul celora care ar dori să mi-l schimbe după bunul plac. Cumva prefer, clar, calitatea în detrimentul cantității. În situația asta calitatea este dată și de gustul meu, nu doar de detaliile tehnice ale fotografiei. Peste toate astea, este presărat un spirit de perfecționist care mă caracterizează.
Cum îmbini toate astea, sportul, fotografia, locul de muncă?
A:F.: Destul de simplu. Muncesc cât trebuie, fac sport și fotografie atât cât pot de mult în timpul rămas.
Dintre toate fotografiile tale, care este preferata ta și de ce?
A.F.: Este o poză cu un apus de la Ciuperca, chiar după reabilitare. Pot să zic că este una dintre preferatele mele deoarece încadrează perfect locul meu favorit de a fotografia – Dealul Ciuperca și momentul preferat al zilei – apusul soarelui. Spun asta în contextul în care este relativ dificil să aleg o singură imagine dintre miile pe care le-am făcut de-a lungul anilor.
Adam, îți mulțumim pentru timpul acordat și îți dorim mult succes pe mai departe și cât mai multe cadre spectaculoase!
Lansată în 1972, renumita publicație de turism Lonely Planet este cel mai important ghid de călătorii din lume. Publisherul Lonely Planet editează peste 500 de titluri legate de călătorii, în mai multe limbi, şi produce programe de televiziune în colaborare cu alte companii.
Pentru cei care vor să vadă mai multe fotografii realizate de Adam, pot intra pe pagina următoare de Facebook: https://www.facebook.com/photobyadamfreundlich/
Citiți principiile noastre de moderare aici!