Scriitorul orădean Octavian Blaga concurează într-o competiţie literară jurizată de celebrul scriitor. Situl american figment.com găzduieşte un concurs de anvergură, de proză scurtă în cheia fabulatorie a lui Paulo Coelho, miza acestui concurs fiind faptul că însuşi celebrul scriitor sudamerican va alege câştigătorul. Peste 400 de autori se luptă pentru un loc în top 10 al preferinţelor publicului, urmând ca Paulo Coelho să aleagă pe cel mai bun dintre aceştia.Lucrările sunt condiţionate ca lungime (maxim 1200 de cuvinte), ca specie literară (fabulă, în sens contemporan: proză scurtă cu o morală), ca timp narativ (acţiunea să se petreacă cu o zi înaintea unei bătălii decisive a unui război devastator), ca spaţiu de desfăşurare (o ţară fictivă), dar şi ca limbă a scriiturii (obligatoriu engleza).Între participanţi, avem surpriza să descoperim un orădean, scriitorul Octavian Blaga, care concurează cu textul „Aphrodite Peels Oranges” (Afrodita curăţă portocale) şi care, în momentul redactării acestui articol, se numără între primele 20 cele mai votate intrări.
Este povestea fragmentară a unui tânăr care a depăşit stadiul indignaţilor de salon şi crede că-şi împlineşte menirea pe pământ devenind terorist. Planul lui măreţ este să se arunce în aer, împreună cu grupul său, într-o clădire care găzduieşte o importantă întâlnire între politicieni. Cu o seară înainte, întâlneşte o victimă colaterală a atacului terorist suicidal prevăzut pentru a doua zi, un simplu funcţionar care îşi desfăşoară activitatea în clădirea vizată distrugerii. Dacă vă mai spunem că funcţionarul este o foarte frumoasă domnişoară, care îi pare viitorului terorist o reîncarnare a Afroditei, zeiţa greacă a frumuseţii, v-aţi putea imagina ce îl frământă de-acum pe tânărul atacator.
„Nu mă dau în vânt după concursuri, mă fac să mă simt ca un şcolar neîmplinit; totuşi, nu ştiu dacă m-am înscris în această competiţie din naivitate sau dintr-o dorinţă ascunsă de a mai fi o dată copil”, se ironizează Octavian Blaga. Însă o apreciere din partea lui Paulo Coelho poate însemna un paşaport diplomatic pentru o agenţie literară sau o casă de editură din Statele Unite sau Marea Britanie, admite orădeanul. Până la urmă, acesta este şi scopul lui Octavian. „Pentru a exista în lumea literară, nu ajunge să fii bun, trebuie să fii legimat de un nume cu greutate.” Ceea ce nu înseamnă că reciproca este valabilă, mai spune scriitorul: „dacă te legitimează un nume, nu eşti în mod obligatoriu bun”.
Octavian Blaga, o şansă din 400
Când îl întrebăm de ce nu se legimează în spaţiul literar românesc, Octavian râde: „Asta trebuia întrebat Vintilă Horia!”. Vintilă Horia, marele scriitor roman ale cărui calităţi literare au fost recunoscute în România abia după succesul său paneuropean, este singurul romancier român care a obţinut prestigiosul premiu literar francez Goncourt.
O şansă din patru sute, aşa socoteşte deocamdată Octavian. Avem şi noi puterea să schimbăm probabilitatea la o şansă din zece, votând „Aphrodite peels oranges” pe situl www.figment.com. Ca să putem spune, peste o lună, că nu numai orădenii l-au citit pe Coelho, ci şi Coelho a citit un orădean.Octavian Blaga este autorul mai multor plachete de versuri (în română şi engleză), a unui volum de călătorii în Statele Unite ale Americii şi a mai multor studii etnografice. De asemenea, a scris câteva scenarii de film şi este directorul de producţie al comediei „Parastasul lui Viorel nu se mai ţine aici”. Actualmente, conduce publicaţia Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, „Zodii în cumpănă”. Octavian întreţine şi un blog personal pe teme culturale, http://octavianblaga.wordpress.com/.
Pentru a vota proza lui Octavian, trebuie să vă constituiţi un cont pe figment.com, să vă activaţi contul accesând linkul din email, iar apoi să-i acordaţi o inimă („heart”). Proza lui Octavian Blaga se găseşte la acest link: http://figment.com/books/92349-Aphrodite-Peels-Oranges.
Citiți principiile noastre de moderare aici!