A fost condamnată însă la 3 ani de închisoare pentru o infracțiune de trafic de influență comisă în 2015, când s-a prezentat drept funcționară DNA și a promis că rezolvă angajarea unei tinere la Spitalul CFR din Oradea.
Funcționara de la DNA
Fapta pentru care Florica Pop a fost trimisă după gratii s-a petrecut la sfârșitul lui 2015, au stabilit procurorii. Aceasta s-a prezentat ca funcționară în cadrul DNA București și s-a oferit să o ajute pe fiica unei femei pe care tocmai o cunoscuse să se angajeze, fără concurs, la Spitalul CFR din Oradea. Pentru aceasta i-a cerut 2.000 de euro, arătând că îl cunoaște pe directorul unității medicale.
[eadvert]
Mama tinerei i-a dat Floricăi Pop dosarul cu actele fiicei sale și banii ceruți. Ulterior, Pop i-a spus femeii că ar fi vorbit cu directorul spitalului și că fiica acesteia ar fi urmat să fie angajată din primăvara lui 2016. Însă acest lucru nu s-a întâmplat, procurorii stabilind că Florica Pop nu avea nicio influență asupra directorului pe care l-a invocat.
Până să afle acest lucru, partea vătămată i-ar mai fi dat inculpatei 9.000 de euro, pentru a se ocupa de un dosar al acesteia, aflat la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP). Când a realizat că nu s-a întâmplat nimic, femeia i-a cerut Floricăi Pop să-i restituie toți banii pe care i-a dat, respectiv 11.000 de euro, amenințând cu plângerea penală. A și sesizat autoritățile, iar în noiembrie 2016 i-a fost dată înapoi întreaga sumă.
Salvată de prescripție
În cazul a cinci infracțiuni de înșelăciune de a căror comitere a fost acuzată, Florica Pop a fost salvată de prescripție, fiind dispusă încetarea procesului penal. Această măsură a fost luată în cazul celor 9.000 de euro pe care femeia i-ar fi cerut pentru facilitarea rezolvării dosarului de despăgubiri de la ANRP, dar și pentru că și-ar fi înșelat propriii nași de cununie. Profitând de ”încrederea oarbă” a acestora, Pop le-a cerut 12.500 de euro și peste 100.000 de lei pentru a le rezolva înființarea unei asociații de vânătoare și pentru a-i ajuta să cumpere două spații comerciale în Oradea, însă fără să facă niciun demers în acest sens.
Încetarea procesului penal pe motiv de prescripție a fost dispusă și pentru acuzația că, prezentându-se drept avocată, Florica Pop i-ar fi cerut unei maseuze din Oradea 50.000 de lei, promițându-i că o va ajuta să recupereze, în instanță, niște bani pe care îi împrumutase unui cunoscut.
O sumă mult mai mare, 24.000 de euro, ar fi fost cerută de Pop de la un om de afaceri pentru a-l ajuta să cumpere utilaje agricole, la o licitație organizată de Finanțele Publice Bihor, la începutul anului 2015. În realitate, au explicat procurorii, patronul nu a fost înscris la licitație, iar banii ar fi fost folosiți de inculpată. Și această faptă s-a prescris, au constatat judecătorii. În schimb, magistrații au achitat-o pe Florica Pop pentru că, în decembrie 2014, i-ar fi cerut omului de afaceri 3.000 de euro ca să intervină, chipurile, pe lângă directorul de atunci al Fiscului bihorean în legătură cu licitația pentru utilajele agricole. Judecătorii au stabilit că, în acest caz, nu există probe care să susțină acuzația.
Procurorii au trimis-o în judecată pe Florica Pop și sub acuzația de spălare de bani, arătând că ”a disimulat adevărata natură a provenienței banilor rezultați din săvârșirea faptelor de natură penală, prin faptul că a cumpărat terenul în suprafață de 1500 mp din Hidișelu de Sus şi a construit o casă de locuit”. Ulterior, femeia ar fi donat terenul fiului său, explicau anchetatorii.
Precizând că fapta nu este prevăzută de legea penală, Tribunalul Bihor a achitat-o pe inculpată pentru această acuzație, decizie menținută de Curtea de Apel Oradea.
N-a intervenit pentru nimeni…
Potrivit declarațiilor cuprinse în hotărârea Curții de Apel Oradea, publicată pe portalul Rejust, Florica Pop a precizat că nu a intervenit la nimeni pentru angajarea unei tinere ca asistentă la Spitalul CFR. A susținut că între ea și mama tinerei exista o înțelegere privind vânzarea unor haine, banii invocați de partea vătămată fiind, de fapt, contravaloarea acestor bunuri pe care Florica Pop ar fi trebuit să le vândă la cunoștințe. A declarat că a formulat plângere penală pentru evaziune fiscală pe numele femeii.
Inculpata a respins acuzațiile legate de constituirea asociației de vânătoare și de cumpărarea a două spații comerciale, precum și cea referitoare la situația în care s-ar fi prezentat ca avocat în fața unei maseuze. A precizat că de la aceasta din urmă a luat ”ceva” bani cu împrumut, dar nicidecum 50.000 de lei, cât se arăta în rechizitoriu.
Tot cu împrumut ar fi luat și banii de la omul de afaceri care voia să cumpere utilaje agricole. Florica Pop a susținut că ar fi folosit sumele primite pentru a achita anumite credite și că nu ar fi intervenit în niciun fel pentru câștigarea de către patronul în cauză a licitației pentru utilaje.
Referindu-se la acuzația de spălare de bani, femeia a precizat că a primit terenul de 1500 mp de la tatăl său, iar casa a fost ridicată în 2011 cu ajutorul părinților și cu credite luate de soțul său.
Pe 28 februarie 2023, Tribunalul Bihor a condamnat-o pe Florica Pop la 3 ani de închisoare pentru trafic de influență. În plus, a obligat-o să dea peste 75.000 de lei maseuzei din Oradea, 24.000 de euro omului de afaceri care a reclamat-o pentru înșelăciune și 12.500 de euro și 106.000 de lei nașilor de cununie. Instanța nu a fost de acord cu acordarea de daune materiale și a ridicat sechestrul asupra terenului pe care femeia și-a construit o casă.
Sentința a devenit definitivă pe 13 iulie, o dată cu respingerea apelurilor introduse.
Citiți principiile noastre de moderare aici!