Cum Bihorul a mai dat doi miniştri la Sănătate, care au avut un aport imens la dezvoltarea sistemului sanitar bihorean şi naţional, aşteptările sunt mari în privinţa dr. Bodog – al treilea ministru trimis de Bihor să diriguiască Ministerul Sănătăţii.
JB: Se aude că predecesorul dvs. la Ministerul Sănătăţii „a reuşit” să priveze sistemul de foarte mulţi bani.
F.B.: Este vorba despre 600 milioane de lei excedent bugetar de la Sănătate. Adică cei ce au condus Ministerul Sănătăţii anul trecut nu au reuşit să cheltuiască în sistemul medical aceşti bani. Foarte ciudat, mai ales că 100 de spitale nu vor primi autorizaţie de funcţionare fiindcă nu şi-au încheiat planul de conformare pe 2016. Nu am reuşit încă să îi întreb pe toţi cei 100 de manageri de spitale din ţară, dar, de exemplu, managerul de la Fundeni, unul dintre spitalele afectate, mi-a spus că l-a tot rugat pe unul din miniştrii de anul trecut să aloce bani pentru acest spital, dar a fost refuzat constant. Voi încerca să obţin bani din fondul de rezervă al Guvernului şi să prelungesc termenul pentru predarea planului de conformare al celor 100 de spitale, ca să nu fie închise.
JB: Se vorbeşte şi de blocaj financiar la banii de la Banca Mondială…
F.B.: Programul Băncii Mondiale a fost blocat pentru că nu s-au mai cheltuit banii de acolo, şi acum există riscul de a fi luaţi înapoi. Voi încerca să deblochez banii pentru a fi alocaţi radioterapiei, unităţilor de primiri urgenţe şi înfiinţarea unei unităţi pentru arşi.
JB: Serviciile medicale de urgenţă şi unităţile de primiri urgenţe sunt supra-aglomerate şi în Bihor, la fel ca în ţară. În tot acest timp, centrele de permanenţă (33 în Bihor) folosesc bani din fondul asiguraţilor, dar fără a descongestiona activitatea de urgenţe. Şi oamenii ajung să stea chiar cinci-şase ore la UPU, în loc să fie consultaţi şi trataţi fără a răbda la coadă.
F.B.: Urmăresc dotarea medicilor de familie cu aparatură minimală, dotarea ambulatoriilor existente şi a centrelor de permanenţă. În orice astfel de cabinet, pacienții trebuie să beneficieze identic de aceeaşi aparatură şi calitate a serviciilor medicale. Tocmai pentru a uşura munca celor din Urgenţe.
JB: Maşinile din sistemele de urgenţă sunt deja cu normă de casare…
F.B.: Există o procedură de achiziţie la MAI a 3.000 de ambulanţe pentru pacienţii mai puţin grav bolnavi. Trebuie într-adevăr achiziţii pe maşini. Îmi doresc ca tot ce este în programul nostru de guvernare să aplic la Ministerul Sănătăţii.
JB: Mulţi aşteaptă legea iniţiată de dvs. pentru pensiile celor din Urgenţe.
F.B.: Legea a trecut de Senat şi se află la Camera Deputaţilor. Consider că facilităţile din această lege pentru personalul de la ambulanţe sunt total justificate din cauza stresului extrem de ridicat, a turelor grele (zi, noapte, sărbători), a volumului imens de muncă, a condiţiilor speciale în care lucrează, a riscurilor vitale la care se expun, inclusiv la agresiuni din partea aparţinătorilor.
JB: Într-un cadru televizat a apărut, în spatele dvs., preşedintele Federaţiei Ambulanţa, Gheorghe Chiş, cu multe probleme de ordin penal, acuzat, printre altele, şi că şi-a permis să ia banii nesindicaliştilor.
F.B.: Am avut o întrevedere înainte cu sindicaliştii, dar dl. Chiş a apărut în cadru din senin. Cunosc situaţia d-lui Chiş.
JB: Cum răspundeţi acuzaţiilor presei referitoare la titlurile dvs.?
F.B.: Nu am nicio problemă în a se publica informaţii justificate despre mine în presă, dacă greşesc. Dar alta e când eşti batjocorit de o anumită parte a presei, nejustificat.
Carte de vizită
Data naşterii: 6 septembrie 1971
Starea civilă: căsătorit, fetiţe gemene
Profesie: medic primar chirurgie plastică, profesor universitar, prodecanul Facultăţii de Medicină Oradea
Citiți principiile noastre de moderare aici!