Din experienţa pe care o aveţi până acum cu celelalte cluburi, cât de eficiente sunt şi ce îşi propun?
Maria Lăzăr: Organizaţia Femeilor Social-Democrate este o structură internă de partid, cu activităţi orientate spre problematica specifică femeilor chiar dacă acestea sunt încadrate politic. Din activitatea filialelor din ţară am ajuns la concluzia că trebuie să avem o formă de activitate dincolo de opţiunile politice unde femeile să beneficieze de un cadru mult mai larg de informare, socializare, dezbatere a problematicii specifice familiei, copilului. Şi ca urmare, am conceput Clubul femeilor social-democrate. La 5 ani după ce am lansat această formă de dezbatere pot spune că aceste cluburi au o oarecare eficienţă care decurge din temele abordate care nu sunt neapărat politice. Femeile sunt interesate să afle lucruri despre mersul societăţii, despre educaţie-în special educaţia copiilor, despre sănătate şi acestea se pot discuta mai lejer, mai direct, într-un spirit mai realist, mai concret în cadrul acestor acţiuni ale clubului. La Oradea s-a discutat o problemă foarte importantă în ceea ce priveşte egalitatea între femei şi bărbaţi, din punctul de vedere al ocupării locurilor de muncă. E adevărat că Bihorul nu e un judeţ cu un procent prea ridicat al şomajului. Dar în ceea ce priveşte ocuparea unui loc de muncă şansele nu sunt egale: la aceeaşi vechime, la aceeaşi pregătire, competenţă pe primul loc la ocuparea unui loc de muncă e bărbatul.
Este o regulă că o femeie aflată pe aceeaşi poziţie cu un bărbat să fie mai prost plătită. Are Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării pârghii pentru a interveni ?
M.L. Aveţi dreptate, aceasta este situaţia fiindcă toate politicile care se fac nu ţin cont de dimensiunea de gen. Şi bugetul ar trebui să ţină cont de dimensiunea de gen. În sectoarele unde forţa de muncă e preponderent feminină : sănătate, învăţământ, servicii şi chiar în domeniul financiar bancar e mare diferenţa dintre salariile femeilor şi ale bărbaţilor. Femeile trebuie să muncească aproape 50 de zile în plus ca să poată ajunge la acelaşi câştig.Ce putem face ? Făcând parte dintr-o coaliţie aflată la putere trebuie să ne impunem punctul de vedere făcând propuneri legislative, fiindcă nu e suficient să ai o Lege a egalităţii de şanse. Sunt legi care prin însuşi conţinutul lor dau loc la discriminare. Deci un domeniu al nostru este examinarea acestor legi şi încercarea de a le corecta prin parlamentarii noştrii, prin ministerul care coordonează. Al doilea domeniu este oferirea de soluţii. Concret. Discuţia de la Oradea nu a fost una sterilă: este clar, persoanele cu dizabilităţi sunt discriminate în ceea ce priveşte găsirea unui loc de muncă fiindcă au dispărut sectoare propice pentru această categorie de forţă de muncă şi nu s-a pus nimic în loc. Fiind prezente şi autorităţi locale s-au dat soluţii la această problemă. Vreau să adaug ceva. Se vorbeşte mult despre faptul că România este codaşa Europei la accesarea fondurilor europene. La întâlnirea de la Oradea a fost prezentă şi doamna Zita Gurmai, vicepreşedinte în Partidul Socialiştilor Europeni, preşedinte al organizaţiei de femei şi europarlamentar care ne-a dat o informaţie foarte preţioasă, încurajatoare. Şi anume că în perioada 2014- 2020 Uniunea Europeană va aloca 6 miliarde de euro pentru cei care vor crea facilităţi pentru ocuparea forţei de muncă tinere, pentru eşantionul puternic afectat de şomaj 18-25 de ani. Organizaţia noastră de femei va derula o acţiune foarte intensă pentru ca aceste fonduri să ajungă în România. De asemenea, noi prin organizaţia de femei am pregătit femei în domeniul parteneriatului public-privat cu o fundaţie specializată, am pus fundaţia în legătură cu conducerea organizaţiilor locale şi vrem să ajutăm femeile să se pună la punct, să se informeze cum pot accesa fonduri, cum pot realiza un proiect din care să câştige bani în parteneriat public- privat.
Spuneaţi că sunt legi care dau loc discriminării. Puteţi exemplifica, vă rog?!
M.L. Sunt legi care se referă la muncă. De exemplu, Legea 2002 care spune că femeia care se întoarce din perioada de îngrijire a copilului trebuie să fie plasată pe acelaşi loc de muncă, cu acelaşi salariu. Nu e aşa. Dacă firmă intră în insolvenţă, în reorganizare, rămâne la latitudinea angajatorului.Există o notă de discriminare, aici lucrurile trebuie să fie foarte clare.
Vă mulţumesc
Citiți principiile noastre de moderare aici!