Naşterea prin cezariană a devenit un fenomen nu doar în ţara noastră, ci şi în străinătate. Că naşterile naturale au devenit tot mai rare au constatat-o şi specialiştii prezenţi sâmbătă, 21 noiembrie, la conferinţa cu titlul ,,Operaţia cezariană în secolul XXI’’, organizată de reputatul ginecolog dr. Petru Chitulea, medic şef de secţie la Maternitatea din Oradea.
Medici de la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea, dar şi cei sosiţi în urbea de pe Crişul Repede din Ungaria, Serbia ori din Timişoara, Cluj şi Arad au fost interesaţi de noutăţile şi paşii înainte care s-au realizat în legătură cu operaţia cezariană.
Astfel, în cadrul conferinţei au fost dezbătute probleme, precum: ,,C-section induces psychological and psychosomatic effects’’ (dr. Tiba Janos din Ungaria), ,,Aspecte patologice noi determinare de abuzul operaţiei cezariene’’, ,,Evaluarea markerilor biologici în HTA indusă de sarcină’’ şi ,,Naşterea ca risc matern, fetal şi pentru doctor’’ (prof. dr. Doru Atanasiu), ,,Pandemia de operaţie cezariană’’ (conf. univ. dr. Petru Chitulea), ,,Tehnici de operaţie cezariană în clinica Bega’’ (prof. univ. dr. Marius Craina), ,,Endometrioza post operaţie cezariană’’ (prof. univ. dr. Dan Mihu), ,,Lamboul vezical în operaţia cezariană’’ (prof. dr. Dorin Grigoraş), ,,Complicaţiile urologice ale operaţiei cezariene şi chirurgiei ginecologice’’ (prof. univ. dr. Gheorghe Bumbu), ,,Long action reversible contraceptive methods – Safety issues’’ (prof. univ. dr. Bartfai Gyorgy – Ungaria), ,,Anestezia pentru operaţia cezariană de urgenţă’’ (conf. univ. dr. Octavian Teodorescu). Totodată, au fost organizate dezbateri legate de locul operaţiei cezariene în obstetrica modernă şi a fost prezentată cea mai modernă metodă de operaţie cezarienă: Metoda Vejnovic. Despre aceasta a vorbit însuşi părintele ei: prof. univ. dr. Vejnovic Tihomir din Serbia. Potrivit acestuia, noua metodă este una minim invazivă, oferă o recuperare rapidă şi evită complicaţiile pe termen lung.
Cezariană în loc de handicap
Dacă unii dintre medici susţin că sarcina şi naşterea nu sunt boli şi nu ar trebui să se încheie cu intervenţii invazive, specialiştii prezenţi sâmbătă la evenimentul care s-a desfăşurat la Hilton, susţin că sporirea procentului de cezariene se datorează în principal schimbărilor apărute în structura societăţii.
,,Această creştere se datorează faptului că femeile din ziua de azi aleg să nască mai târziu, la vârsta de 30 sau 40 de ani, după ce-şi asigură o carieră. Doar că la această vârstă, organismul femeii nu mai funcţionează la parametrii ideali, apar unele proble, iar acestea ne determină să recurgem de multe ori la operaţia cezariană. Un alt factor al creşterii procentului de operaţii cezariene este şi creşterea nivelului de informaţie despre starea fătului în uter. Astfel, unele riscuri acceptabile acum 20 de ani, azi sunt inacceptabile. A apărut conceptul <<fătului ca pacient>> faţă de care medicii sunt responsabili şi orice factor de risc de care luăm cunoştinţă prin mijloacele de investigaţie modern ne obligă să extragem fătul din mediul intrauterin devenit nefavorabil. Iar aceasta se face prin operaţia cezariană’’, a spus în cadrul conferinţei conf. univ. dr. Petru Chitulea, citându-l pe academicianul prof. dr. Ioan Munteanu de la Timişoara: ,,mai bine o operaţie cezariană în plus decât un copil handicapat în plus’’.
La final, medicii au concluzionat că este esenţiat ca femeia să fie infomată cu privire la riscurile şi avantajele fiecărei metode şi să poată să aleagă în cunoştinţă de cauză.
,,Extrem de importantă este pregătirea prenatală. Apoi, important este rezultatul: mamă sănătoasă şi copil sănătos’’, a mai punctat medicul Petru Chitulea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!