În județul Bihor, datele publicate de INS arată o tendință de scădere a numărului de divorțuri, în timp ce numărul căsătoriilor este în creștere. În ultima lună din 2022, s-au consemnat 99 căsătorii, mai puține cu 19 decât în luna anterioară, dar cu 8 peste numărul de căsătorii din decembrie 2021. Totodată, în ianuarie 2022 au fost înregistrate 62 de divorțuri, cu 14 mai puține decât în noiembrie 2022 și cu 31 mai puține decât în decembrie 2021.
[eadvert]
Care sunt problemele cel mai des întâlnite în relațiile de cuplu, de ce renunțăm atât de ușor la relație, dar și când să apelăm la terapie, ne explică psihologul orădean Andreea Dobrițan. De asemenea, am luat pulsul mai multor persoane care, la un moment dat, au întâmpinat dificultăți în relații.
„După etapa de îndrăgostire, urmează etapa de «luptă pentru putere», etapă în care fiecare partener își stabilește locul și rolul în cuplu, dar și limitele personale. În această etapă apar cele mai multe divorțuri pentru că toleranța la frustrare este tot mai scăzută și nu mai suportăm multe situații indezirabile. De asemenea TREBUIE a luat loc de cinste în viața noastră și dacă lucrurile nu se petrec așa cum credem noi că ar trebui, ne retragem imediat din relație“, spune Andreea Dobrițan.
Terapia de cuplu ne ajută să descoperim sursa problemei, să ne împrietenim cu emoțiile noastre și să dăm voce relației, iar în ultima perioadă, cuplurile sunt tot mai deschise să apeleze la terapie.
„Din fericire, terapia de cuplu nu mai este un subiect tabu în România, însă, încă asistăm la o apelare tardivă la terapeutul de cuplu, fiind printre ultimele variante de încercat înainte de destrămarea cuplului. Așadar, sugerez cuplurilor să folosească terapia de cuplu și individuală încă de la primele semnale de disconfort, astfel relația lor ar putea rămâne una împlinită și plină de satisfacții“, spune psihologul.
Cum știm că avem nevoie de terapie de cuplu?
Potrivit specialiștilor, sentimentul de singurătate în cuplu este cel mai important semnal de alarmă atunci când discutăm despre problemele din relație. Tot atunci apar reproșurile, certurile frecvente și chiar disprețul.
„Atunci când observăm că în cuplul nostru mai mult se reproșează decât se folosesc cuvinte de iubire și laudă, când simțim nevoia de a sta permanent în poziție de skandenberg, când disprețuim sau ne simțim disprețuiți ori când comunicarea dintre noi s-a blocat și nu mai există, e imperios necesar să consultăm un terapeut“.
Claudia și soțul ei au început terapia în urmă cu 2 ani. Spune că a apelat la un psiholog în momentul în care a simțit că se îndepărtează de soțul ei. Deși nu aveau probleme grave, faptul că munceau de dimineața până seara a făcut să apară o răceală între cei doi.
„După câteva luni în care ne vedeam doar seara, înainte de culcare, am ajuns să nu mai povestim aproape deloc și chiar să ne evităm. Atunci am inițiat o discuție cu soțul meu și am decis să mergem împreună la terapie și să nu lăsăm lucrurile să se dizolve. A fost cel mai bun lucru, pentru că așa am înțeles și am conștientizat anumite probleme și nevoi care în ultima perioadă nu mai erau o prioritate“, spune Claudia.
Ce facem atunci când partenerul refuză terapia de cuplu
Nu în toate cazurile e atât de simplu. Sunt situații în care unul dintre parteneri refuză categoric să participe la ședința de terapie.
„Am încercat în toate felurile posibile să îmi conving fostul partener să mergem împreună la terapie, să ne mai dăm o șansă. Nici nu a vrut să audă. Îmi spune constant că problemele sunt doar în capul meu și că să mergi la psiholog e o tâmpenie pe care arunci bani. După 5 ani de relație am ajuns să ne despărțim“, spune Silvia.
Cu multă muncă și determinare, schimbarea poate să apară și din partea unui singur partener.
„Pentru a asigura reușita terapiei de cuplu este foarte important ca ambii parteneri să dorească să participe. În cazul în care, unul dintre parteneri nu dorește, este extrem de util să ne îndreptăm către terapia individuală la început, după principiul SCHIMBAREA ÎNCEPE CU MINE. Muncind în liniște, rezultatele se vor vedea și e foarte posibil ca acestea să fie suficiente ori să reprezinte o motivație suficient de puternică pentru ca celălalt să își dorească să participe la terapie“, declara Dobrițan.
Cum influențează apariția unui copil relația de cuplu?
Copilul apare pe lume ca un mic miracol și ne deschide ochii asupra propriei existențe umane. De cele mai multe stârnește valuri de bucurie și iubire, dar provoacă și multe temeri aparent inexplicabile, oboseală și nervozitate.
„Venirea unui copil într-un cuplu implică o mare provocare pentru acesta întrucât se modifică matricea familială și e o perioadă de schimbare pentru întreaga familie. De aceea specialiștii recomandă insistent ca decizia de a avea un copil să fie pregătită dinainte de a apărea sarcina și, sub nici o formă, să nu se ia atunci când cuplul are deja probleme, pentru că bebelușul nu va ajuta la sudarea relației.
Problemele în cuplu, odată cu venirea copilului, apar deoarece cuplul nu e pregătit suficient în acest domeniu. De pildă, puțini știu că materia cenușie din creierul mamei migrează spre zonele responsabile cu supraviețuirea puiului astfel că, proaspăta mămică poate să pară total irațională și dificilă în ochii tăticului, al cărui creier nu suferă aceste modificări (Elseline Hoekzema, Universitatea din Barcelona, publicat în Revista Nature Neurosciences).Alte studii arată că planurile tinerilor de viitor se opresc la organizarea lunii de miere, astfel că, pregătirea pentru cuplu și familie este lăsată cumva la voia întâmplării. Cuplul deja format nu este pregătit să facă față provocărilor și așa divorțul pare calea cea mai simplă“, declară Andreea Dobrițan.
Fapt confirmat și de o mamă care a declarat pentru Jurnal Bihorean că după apariția bebelușului a simțit că se pierde pe sine. A ajuns să plângă zilnic, fără motiv, să facă atacuri de panică și să nu se mai poată înțelege cu cei din jur, în special cu tatăl copilului.
„După ce bebe a apărut în viața noastră, am simțit că nu mai sunt eu. Nu mâncam, nu dormeam, nu suportam să mă văd în oglindă. Nu aveam chef de nimeni, mi se părea că toată lumea e împotriva mea și că nimeni nu mă ajută. Certurile cu soțul meu erau tot mai dese. El a și fost cel care mi-a sugerat să încerc să merg la un psiholog pentru că se întâmplă ceva cu mine. După vizita la psihoterapeut am aflat că am o ușoară depresie postnatală de care am reușit să scap după câteva ședințe de terapie. O depresie care nu credeam că există și cu atât mai mult, nu concepeam să o am eu“, ne-a povestit Renata.
Cu toate că terapia de cuplu nu garantează că relația va rezista pe termen lung, tot mai multe cupluri se arată interesate de acest tip de tratament. În urma terapiei de cuplu, partenerii din cadrul unei relații romantice pot să dezvolte metode de comunicare mai bune, să fie mai sinceri și mai încrezători, să se simtă mai siguri în cadrul relației și să dezvolte sentimente pozitive între parteneri.
Trimite articolul
Xda toti sunteti experti acum ?