Managerul Florin Bodog a declarat pentru Jurnal bihorean că, potrivit instrucţiunilor de la Ministerul Sănătăţii, nu are voie să se implice în cazurile de suspiciune şi confirmări de gripă nouă. Managerul a informat însă că după deces, femeii i s-au prelevat din nou probe care au fost transmise iar la Institutul Cantacuzino din Capitală şi se aşteaptă şi rezultatul autopsiei, pentru a se afla exact cauza care a dus la această tragedie.
Lăuza care şi-a pierdut viaţa a lăsat în urmă un copil de circa trei anişori şi nou-născutul salvat săptămâna trecută prin cezariană.
Femeii i s-a făcut joi seara, la Spitalul Judeţean, operaţie de cezariană de către mai mulţi medici veniţi de la Maternitatea Oradea. Doctor Valeria Filip, director medical la Maternitate, prezentă la cezariană, ne-a declarat că într-adevăr operaţia s-a impus pentru a salva fătul în caz că s-ar confirma infecţia cu A/H1N1 la femeie. Doctor Filip a relatat că operaţia a decurs normal fără absolut nici o problemă postoperatorie.După naştere, femeia a fost internată la secţia de terapie intensivă a Spitalului Judeţean. J.b. a aflat că medicii de la reanimare s-au preocupat cu foarte multă atenţie de caz şi i-au administrat antivirale. Femeia a fost izolată într-un salon, dar după ce doctorilor de la reanimare li s-a comunicat (verbal doar) că suspecta nu are gripă nouă, ar fi fost transferată la un salon deschis.
Surse din spital ne-au declarat însă că de fapt nu e clar rezultatul de la Institutul Cantacuzino şi că de fapt acesta ar fi neconcludent sau ar exista două rezultate, unul negativ şi unul neconcludent.
Cert este că lăuza s-a simţit din ce în ce mai rău, avea simptome clare de gripă (nouă sau sezonieră),a suferit insuficienţă respiratorie gravă şi a fost resuscitată, dar cu tot efortul depus de doctorii de la A.T.I, de la Judeţean, a decedat marţi în jurul orei 10:00. Dr. Filip, neonatolog la Maternitate, ne-a spus miercuri că nou-născutul se simte bine.
Alte două cazuri
La secţia de reanimare a Spitalului Judeţean mai sunt încă două cazuri suspecte de gripă nouă, cu evoluţie nefastă. Este vorba despre o femeie şi un bărbat (32 ani), cu aceeaşi simptomatologie, care se află în stare foarte gravă. Cei doi sunt izolaţi şi medicii şi asistentele de la reanimare luptă să îi salveze.
Grav însă pare să fie si faptul că personalul medical de la A.T.I. nu dispune de suficiente măşti HEPA şi echipamente de protecţie speciale pentru a se proteja atunci când intră la bolnavi să îi îngrijească şi, în plus, îi expun şi pe ceilalţi bolnavi la riscul de a contracta gripă, de oricare ar fi ea, dacă se va confirma infecţia şi la cei doi suspecţi.
Miercuri, personalul de aici a făcut din nou un necesar solicitând suplimentarea stocurilor de măşti HEPA şi echipamente de protecţie adecvate.
Otilia Sandor
Salvat prin cezariană (27 noiembrie 2009)
Citiți principiile noastre de moderare aici!