I-am adresat lui Claudiu Pop întrebările-cheie potrivite noii sale ipostaze politice.
[eadvert]
Crina Dobocan: Ce v-a determinat să reveniți în lumea politică după o pauză de câțiva ani? Ce ați făcut în acest timp și ce lecții, cu aplicabilitate în politică, ați învățat cât timp ați stat de-o parte?
Claudiu Pop: Nu aș putea spune că m-am retras vreodată de tot din politică. Evident însă că, nemaideținând funcții publice, nu am fost în atenția dvs, a presei, dar contactul cu oamenii, cu colegii, cu cetățenii, l-am păstrat în permanență. Poate chiar și mai pregnant decât am făcut-o când eram demnitar.
În perioada care a trecut de când am fost înlocuit din funcția de prefect, m-am axat, în general, pe activitatea privată.
Eu le recomand tuturor celor din politică și din administrație să meargă să dea salarii – măcar la 10 oameni, să plătească impozite peste impozite, să stea la cozi în diferite instituții ale statului și când ajung la ghișeu să li se spună că s-a încheiat programul cu publicul.
Evident că, din fericire, aceste cazuri sunt tot mai rare și, în general, oamenii își fac datoria. Dar din păcate, pădure fără uscături nu există.
Acest lucru ne deranjează enorm pe toți. La fel cum ne deranjează legile, hotărârile luate de politicieni, de funcționari din birouri, fără experiență, fără viziune, care nu au aplicabilitate în viața reală.
După ani de zile în sistemul privat, am descoperit care sunt slăbiciunile sistemului de administrație publică și, odată ajuns într-o poziție de decizie, știu cum pot să remediez o parte dintre ele. Este nevoie de aceste corecții pentru a crește încrederea cetățeanului în administrație.
C.D.: Ce s-a schimbat în viața politică în timpul în care ați lipsit?
C.P.: Sincer, nu s-au schimbat foarte multe în politica bihoreană. Primăria și județul sunt conduse de PNL cu o majoritate zdrobitoare, iar acest lucru nu este sănătos pentru democrație și nici pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea și proiectele viitoare ale județului Bihor.
C.D.: Cum v-ați adaptat la noile condiții din politică?
C.P: După cum v-am spus, nu am stat niciodată departe de primarii acestui județ, de colegii din politică sau de bihoreni la modul general. Am prieteni, cunoscuți, parteneri, colegi, din tot județul, din tot spectrul politic, din toate etniile și din toate categoriile sociale, așa că sunt permanent conectat la ceea ce se întâmplă în viața „reală”. Știți, când ai o funcție publică, din păcate, oamenii îți cam spun ceea ce ai vrea tu să auzi… . Când ești „civil” însă, ai șansa de-a vorbi și diseca fiecare subiect al zilei, sau problema cu care te confrunți, cu oameni care-ți spun părerea mult mai sincer. Evident că și mult mai apăsat…
C.D.: Sunteți pregătit pentru noua atmosferă din politică?
C.P.: Când stai puțin mai departe de primul rând al politicii realizezi că pe cetățeni îi interesează puțin spre deloc cine pe cine susține, cine pe cine votează sau care e atmosfera dintr-un partid sau altul! Vedeți că – și acest lucru l-am învățat de la colegii mei primari (le mulțumesc fiecăruia pentru asta) – fiecare om politic este apreciat după realizările pe care le are.
Pentru mine contează ceea ce spun bihorenii despre mine și despre partidul pe care-l reprezint.
C.D.: Puteți face o analiză SWOT (puncte tari, puncte slabe, oportunități, amenințări) a vieții politice, cu accent pe Oradea și Bihor?
C.P.: Cred că spectrul unei noi crize economice sau, ferească Dumnezeu, al unui război, ori al unei noi pandemii, trebuie să ne convingă pe toti că avem nevoie de o guvernare de stânga, aplecată spre români și spre România. Am convingerea că, în viitorul Consiliu Județean și municipal, PSD, prin numărul consilierilor săi, va fi o voce nu doar auzită, ci și ascultată, și vom reuși sa ne impunem proiectele.
Pragmatic, puncte tari: sutele de milioane de euro, atrase din fonduri europene, sunt un câștig uriaș pentru dezvoltarea județului, iar puncte slabe: lipsa de organizare și de coordonare a șantierelor în acest moment din Oradea.
C.D.: Ce doriți să aduceți nou în politică în general și în politica bihoreană în mod particular?
C.P.: Vreau să păstrez ceea ce am implementat cât am fost în primul rând al politicii bihorene: respectarea cuvântului și respectare cetățeanului!
C.D.: Dar în administrația bihoreană, dat fiind că sunteți pe lista de candidați pentru funcția de președinte al CJ în sondajul PSD Bihor?
C.P.: Pentru asta vreau să le mulțumesc personal celor 27 primari și tuturor membrilor comitetului executiv interimar care prin votul lor m-au plasat pe prima poziție a sondajului intern. Până la urmă, este o onoare și o satisfacție să vezi că te situezi pe primul loc în opinia colegilor tăi – și asta prin vot secret! Acest fapt mă onorează și mă responsabilizează în același timp, colegii arătând, prin votul lor, că alături de ei sunt principala soluție pentru PSD Bihor. Sigur că, la final, va conta opinia bihorenilor în sondajul pe care partidul îl va efectua.
Bihorenii s-au obișnuit cu stilul Bolojan, atât la Primărie, cât și la Consiliul Județean, care firește are părțile lui bune, dar s-a îndepărtat destul de mult de spiritul democratic, ceea ce, pe termen lung, anulează câștigurile inițiale. De aceea, am de gând să restaurez munca de echipă, consultarea cetățeanului și democrația în funcționarea Consiliului Județean Bihor.
C.D.: Pe ce alianță veți miza, dacă veți câștiga un mandat în fruntea CJ Bihor?
C.P.: Alianța va fi, fără doar și poate, cu bihorenii și în interesul lor.
Sunt un om de echipă și, în funcție de votul bihorenilor și de prioritizarea proiectelor, aceste alianțe le voi discuta și decide împreună cu colegii mei.
C.D.: Care este cel mai important lucru pe care l-ați făcut pentru oameni și pentru Bihor cât timp ați fost implicat politic?
C.P.: Cel mai greu este să vorbești despre tine…. Îmi aduc aminte – acum cu satisfacția lucrului îndeplinit, atunci cu suspiciunea care înconjoara orice lucru nou – de tehnologia de riciclare în situ a carosabilului pe de DN76 – Oradea-Bitii. Amintiți-vă ce tranșee erau pe acest drum până la reciclarea sa. Mi-am asumat cu funcția că-l voi finaliza în acel an și a fost predat în 22 decembrie! Vă garantez că plecam din funcția de prefect dacă nu-l făceam. De asemenea, trec cu satisfacție peste podul de la Metro, de pe centură, peste calea ferată. Acolo, înainte de construcția podului, la orele la care trecea trenul erau cozi de km și nervi pe măsură…
Am susținut la CNADNR realizarea sa și am reușit să-l executăm. Tot în acea perioadă, au fost construite supratraversările peste centura, la Ciheiului și Nojoridului, care azi sunt folosite de mii de orădeni! Desigur, proiectele de infrastructură trebuie continuate pentru a nu exista blocaje la ieșirea din oraș. Până la urmă, să te „bați” pentru județul tău intră în fișa postului, dacă vreți, dar știți cum e: unii se implică mai mult, în timp ce alții…
Advertorial CH 19938
Citiți principiile noastre de moderare aici!