Ioana este o persoană dinamică și ambițioasă, cu o pasiune enormă pentru partea de cofetărie/patiserie. În prezent, aceasta a reușit să-și transforme pasiunea într-o afacere de succes, însă a fost o cale lungă până aici.
Victima bullying-ului în adolescență
Originară din Derna, județul Bihor, Ioana se caracterizează ca fiind „o fată simplă de la țară, dar cu o ambiție imensă“. Se hotărăște să se mute la Oradea în clasa a IX-a, când a fost admisă la fostul Liceu Pedagogic (actualul Colegiu Național „Iosif Vulcan“), unde face cunoștință pentru prima dată cu bullying-ul.
„În primele săptămâni de școală am avut un șoc. Eram privită ca fata venită de la țară. Am avut colege care au râs de mine, însă, deși sunt o persoană sensibilă, nu m-am lăsat. Bullying-ul asta m-a ambiționat și mai tare să îmi văd de drumul meu. Nu m-am simțit niciodată inferioară și asta se datorează educației“, povestește Ioana.
Schimbare radicală după șapte ani într-o corporație
În 2008, după doi ani facultate, decide să renunțe la studii și să se mute la Cluj-Napoca, pentru că, spune ea, „nu își mai găsea locul în Oradea“. Deoarece se descurca cu limba italiană, reușește să se angajeze la o corporație, unde, în decursul celor șapte ani, ajunge în managementul de top, conducând echipe formate din zeci de oameni.
Așa se face că, într-o dimineață, în timp ce își bea cafeaua la locul de muncă, răsfoiește o revistă în care găsește o rețetă de macarons, renumitele prăjiturele colorate, pe care decide să le producă și ea. Dar, pentru că prima încercare a fost un eșec total, decide să urmeze un curs, pentru a învăța exact care sunt secretele acestui desert adorat de toată lumea.
După absolvirea cursului, pregătește o porție pe care o împarte colegilor de la muncă. Vrăjiți de gustul deosebit, aceștia încep să îi propună Ioanei să le pregătească macarons pentru diferitele ocazii din viața lor.
După doi ani în care s-a împărțit între a munci într-o companie mare și a onora comenzi pentru colegi și cunoscuți, alege să renunțe, după șapte ani, la job și să-și urmeze visul „dulce“ de a avea propria sa afacere.
De la visul împlinit, la depresie și burnout
Tot în Cluj-Napoca, în colaborare cu un bucătar, își deschide primul laborator dedicat evenimentelor, care, în scurt timp, devine un succes total.
„Nu știu cum mă găseau oamenii, pentru că nu apăream nicăieri. Am deschis în luna aprilie și la scurt timp am avut o comandă de 800 de cupcakes. Încă nu știu cum au avut încredere oamenii aceia în mine. După aproximativ un an, aveam și șase evenimente la sfârșit de săptămână“, spune bihoreanca.
Deși era fericită că hobby-ul ei a devenit acum o afacere de succes, nu a conștientizat că, după luni întregi de muncă până la epuizare, începea să sufere de boala secolului – depresia.
„Îmi amintesc că toată lumea mă întreba dacă nu am nevoie de cineva care să mă ajute cu munca, iar eu spuneam mereu foarte mândră că mă descurc, că nu am nevoie, asta până am ajuns să fiu epuizată. Am realizat că sufăr de depresie pentru că plângeam foarte mult și pentru că ajunsesem să nu îmi mai doresc să muncesc. Mă simțeam neputincioasă, simțeam că nu am suficient timp și eram depășită de situație“, continuă aceasta.
Însă, cum viața ne demonstrează că lucrurile nu sunt doar negre, în 2017 Ioana Crișan află că este însărcinată și alege să pună pe pauză cofetăria și patiseria și vinde laboratorul. La câteva săptămâni de la venirea pe lume a Irinucăi, Ioana începe colaborarea cu o companie de înghețată și patiserie.
„Am colaborat foarte bine. Soțul meu, Vlad, era responsabil de partea economică și administrativă, iar eu mă ocupam de partea creativă, fiind responsabilă de producția dulciurilor, de modul de prezentare a produselor și de promovare“, mai spune Ioana.
Întoarcerea în Oradea, cursuri online și workshopuri fizice
Împreună cu soțul ei, decid să se mute înapoi în Oradea, după ce, în pandemie, fiica lor petrecând mai mult timp cu bunicii de la Derna, suferă atunci când se întoarce la Cluj-Napoca.
„Soțul meu a zis: gata cu Clujul! Dacă Irina plânge că vrea să aibă bunicii mai aproape, înseamnă că trebuie să ne mutăm mai aproape. Era la fix, pentru că exact în perioada aceea mi se termina și contractul cu firma cu care colaboram. Ne-am făcut o casă la țară, în Bihor și pentru că aveam mai mult timp liber, am început să țin cursuri video, workshopuri fizice și consultanță personalizată pentru cei interesați de acest domeniu și de un business în această industrie. Ajut iubitorii de macarons să își îndeplinească visul de a face macarons perfecți și chiar să își transforme această pasiune într-o afacere profitabilă. Din 2021 până acum, am reușit să învăț peste 500 de fete să facă macarons“, mai povestește Ioana Crișan.
Tot în anul pandemiei, se axează pe vânzarea online a cutiilor cu macarons, iar prima colecție pe care a lansat-o a fost sold out în mai puțin de 24 de ore.
Ea demonstrează prin propriul exemplu cum autenticitatea și pasiunea pot fi ingredientele cheie pentru succes. Să fii tu însuți, să ai curajul să te arăți așa cum ești este cel mai de succes și mai valoros lucru pe care îl poți face în viață.
„Atunci când îți dorești ceva cu adevărat, primești“
Ioana a transformat un hobby într-un business de succes, rămânând fidelă pasiunii sale pentru gustul bun de acasă, pentru calitate și aromele autentice obținute din ingrediente naturale și dorinței de a împărtăși cunoștințele sale cu alții.
O dată cu experiența acumulată și cu pasiunea față de dulcele franțuzesc, familia Crișan a ales să deschidă luna trecută, la Oradea, o cofetărie în stil franțuzesc, care valorează peste 100.000 de euro și care, întâmplător sau nu, este situată chiar lângă fostul Liceu Pedagogic, pe care Ioana l-a absolvit.
„Am venit la ședința cu părinții a fiicei mele și am văzut un anunț pe ușa spațiului că este de închiriat. Atunci când îți dorești ceva cu adevărat, primești. Am știut exact ce vrem din momentul în care am văzut spațiul. Îmi doresc ca atunci când intri aici, să simți că intri într-o lume dulce, într-o lume în care poți să te relaxezi și să te bucuri de aspect, miros, gust. Vreau ca acest magazin să fie o bucățică mică din Paris“, încheie Ioana Crișan.
Citiți principiile noastre de moderare aici!