Despre referendumul pentru Justiție, Tăriceanu afirmă că este doar un test electoral pentru Președintele Iohannis și că un asemenea referendum ar trebui organizat separat de alegeri.
JURNAL BIHOREAN: De ce ar trebui să-și dorească românii să voteze ALDE pentru Parlamentul European?
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU: În primul rând, europarlamentarii ALDE sunt foarte bine pregătiți, sunt oameni cu experiență politică, ceea ce este foarte important, și sunt oameni care se vor bate pentru România, nu o vor denigra, ca alții. În al doilea rând, noi vom cere să fim trataţi cu aceeaşi măsură, noi nu vom accepta dublul standard practicat acum în Uniunea Europeană. Vrem să fim tratați corect, să avem aceleași subvenții ca fermierii altor state, să avem aceleași drepturi și aceleași beneficii în cadrul programelor europene.
JURNAL BIHOREAN: Cum explicați poziția de forță luată de Guy Verhofstadt față de ALDE România? Cum resimțiți adversitatea ALDE Europa față de partidul dvs., care poartă tocmai numele acestei familii politice europene?
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU: Guy Verhofstadt este în campanie electorală, şi văd că o face pe cârca României! Şi mai văd că începe să nu-i mai placă cuvântul „liberal”. Vrea să verse ALDE.EU într-o structură mai mare, în care să ne pierdem identitatea.
Noi nu ne schimbăm principiile doar pentru că suntem în campanie, nu negociem ca să „dăm bine” la forurile europene, nu vrem să fim în nicio tabără decât în aceea a democrației adevărate, în care se respectă drepturile omului. Piatra de căpătâi a liberalismului este respectarea drepturilor şi libertăţilor individului, şi de la asta noi nu facem rabat. Toţi aceşti oficiali europeni care astăzi ne arată cu degetul sunt complici la abuzurile din justiţia românească.
Și spun asta pentru că acești oficiali europeni care sunt acum în campanie electorală au fost informați tot timpul, așadar ar fi trebuit să știe și de protocoale, de anchete finalizate cu NUP-uri sau achitări, câte dosare se vor face și cui. De ce nu spun şi de ce nu au spus nimic despre toate aceste lucruri?
JURNAL BIHOREAN: PNL și-a asumat să ducă România în Schengen, imediat ce ajunge la guvernare. Ce își asumă ALDE în legătură cu aderarea la Schengen și care credeți că este motivul real pentru care nu există unanimitate în UE, vizavi de intrarea României în Schengen?
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU: Eu spun că spațiul Schengen trebuie să cuprindă România pentru că îndeplinim de ani buni toate condițiile impuse de mecanismele europene. Problemele noastre cu intrarea în Schengen sunt de ordin politic și atât. Şi la aceste probleme politice au contribuit cu brio şi unii dintre cei care, în loc să apere şi să susţină România în Europa, au ales să o denigreze. De aceea, am propus partidelor politice ca după alegerile europarlamentare să demarăm un nou proiect național pentru promovarea intereselor României în cadrul Uniunii Europene. Aderarea la spațiul Schengen este una dintre temele propuse în scrisoare, însă sunt și altele, precum ridicarea MCV, creșterea fondurilor de coeziune, eliminarea dublului standard. Dacă vom reuși să stabilim împreună care vor fi prioritățile României în cei cinci ani de mandat al noului Parlament European, cu siguranță vom reuși să le îndeplinim. Va fi victoria României și a românilor, nu a unui partid sau politician.
JURNAL BIHOREAN: Care este poziția asumată de ALDE față de referendumul pentru Justiție? Îi încurajați pe români să participe la referendumul de duminică? Dacă nu, de ce nu?
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU: Este simplu, acest referendum este doar un test electoral în interesul propriu al d-lui Iohannis. Nu este un referendum pentru interesele românilor în Uniunea Europeană. Nu cred că este bine să avem diversiuni care să mute atenţia de la temele importante ale campaniei. Mai ţineţi minte referendumul din 2009 făcut de Băsescu? Atunci Iohannis a spus că nu votează la referendum din acelaşi motiv pentru care nu votăm noi astăzi!
Aşa că nu vă lăsaţi păcăliţi de manevrele politice ale d-lui Iohannis, care a intrat în campanie pentru alegerile prezidențiale. Mesajul nostru către organizații a fost să nu ridice cele două buletine de vot pentru referendum, pentru că asta echivalează cu prezența și cu validarea referendumului. Pe de altă parte, vreau să fie clar că ALDE nu are nicio problemă cu un referendum pe Justiție, noi nu ne opunem luptei împotriva corupției. O astfel de decizie trebuie să fie luată însă într-un cadru normal, nu în amestec cu alte alegeri, cu alte teme, cu alte priorități pe care le are România acum, şi aici vorbesc despre priorităţile României în plan european.
Citiți principiile noastre de moderare aici!