Fost junior și jucător la FC Bihor, Farcău (49 de ani) va ocupa în noua organigramă funcția de director sportiv. În trecut a mai activat la CF Liberty și o perioadă de trei ani a fost scouterul clubului englez Arsenal Londra pe zona de Europa de Est. Despre proiectul FC Bihor Oradea și noile sale atribuții, Stelian Farcău ne-a acordat un interviu.
Jurnal Bihorean: Felicitări Stelian pentru noua funcție. Care vor fi atribuțiile tale ca și director sportiv?
STELIAN FARCĂU: Este un post relativ nou în fotbalul românesc, am constatat cu toții ca i se cunoaște adevărata importanță și la noi de acum, prin organizarea primelor cursuri de director sportiv de către FRF. În fotbalul de afară, rolul directorului sportiv este unul foarte important și complex, care începe de la responsabilitatea coordonării întregii activități sportive a unui club. Cluburile noastre sunt obișnuite să lase deciziile sportive doar în mâna antrenorului, ceea ce este total greșit. Funcția de director sportiv implică printre altele responsabilitatea de a lua ultima decizie sportivă într-un club, în funcție de evaluarea finală a situației.
JB: Cum s-a ajuns la numirea ta în noua funcție. Cunoaștem bine activitatea ta de până acum din cadrul Academiei…
S.F.: Unul din principalele motive pentru care am fost propus și am acceptat această funcție este să pot duce mai departe munca începută acum patru ani la Centrul de copii și juniori. Să pun umărul în a putea duce până la capăt viziunea inițiatorilor acestui nou proiect: FC Bihor în Liga 1 pe un stadion nou! Principala mea preocupare este să fiu liantul dintre conducerea administrativă și staff-ul tehnic. Nu pot exista fisuri între cele două entități. De asemenea, voi fi responsabil cu construirea și gestionarea lotului de jucători și a întregului staff tehnic. Directorul sportiv va coordona și procesul de promovare al juniorilor din propria Academie către echipa de seniori.
JB: Care a fi principiile proiectului pe care l-ați gândit la FC Bihor?
S.F.: În primul rând ne dorim să mizăm pe jucători bihoreni și cei din propria Academie. Lângă aceștia să implantăm jucători cu trecut sau prezent la loturile naționale și fotbaliști cu mare experiență la nivel superior, precum și jucători străini care pot aduce plus valoare. Academia este construită ca un proiect județean, având parteneriate semnate cu 10 cluburi din tot Bihorul. În următorii doi-trei ani vor apărea și mai mulți jucători formați de noi la nivelul primei echipe. Un alt lucru la care ținem foarte mult este transparența, dar și onestitatea. Orice decizie va fi argumentată competent și adusă la cunoștința conducerii si apoi tuturor susținătorilor clubului.
JB: Lotul care a reușit promovarea a suferit destule modificări în ultima perioadă?
S.F.: Promovarea în Liga 2 înseamnă trecerea la un alt nivel și trebuie să ne pregătim pentru asta. Acest pas necesită jucători de o altă calitate, pentru a face față rigorilor eșalonului doi. Cu toții ne dorim să vedem la Oradea un fotbal bun, iar pentru asta e nevoie de un lot echilibrat, care să ne permită menținerea în Liga 2 și să facem cât mai puține permutări în viitoarele perioade de transferări. Am observat că unii suporteri regretă anumiți jucători ce nu mai fac parte din lotul echipei, este mersul firesc al lucrurilor. Schimbări în lot se produc la orice club în orice perioadă de transferuri. Obiectivul nostru este să construim o echipă tot mai bună.
JB: Au plecat jucători, dar au și venit unii inclusiv din Liga 1
S.F.: Gândirea noastră este să aducem mereu jucători buni cu costuri minime, unii dintre ei cu experiență în prima ligă. Încercăm să facem un melanj între cei rămași și cei veniți. Nu este o muncă ușoară să închegăm o echipă competitivă în scurt timp, iar suporterii trebuie să aibă puțină răbdare până se vor suda relațiile de joc.
JB: A fost preferat un staff tehnic din străinătate, care ar fi argumentele în acest sens?
S.F.: Staff-ul tehnic a fost adus în ideea de a aduce un suflu nou, un nou spirit, la toate nivelurile clubului. Un al doilea argument e că aveam nevoie de un staff specializat în activitatea de formare și lansare a jucătorilor tineri. A fost preferat un tehnician argentinian pentru a insufla acel spirit de luptă, care trebuie să devină o tradiție. Primul lucru pe care l-a făcut Gustavo Aragolaza după venirea la Oradea a fost sa comande un banner în vestiar pe care scrie: Spirit de luptă și curaj! O astfel de echipă ne dorim să construim, care are spirit de luptă și curaj în fața fiecărui adversar. Când suporterii noștri scandează „Bihoru, Bihoru”, nu este doar o încurajare, ci un strigăt de luptă, menit să îi încarce cu atitudinea potrivită pe jucătorii noștri, să le dea imboldul spre victorie.
JB: Din acest sezon Liga 2 va porni la drum cu 22 de echipe, ce poate să-și propună FC Bihor la reapariția în eșalonul secundar al fotbalului românesc?
S.F.: Pentru noi e clar că nu va fi ușor primul sezon. Suntem o echipă nou promovată și vom lua lucrurile pas cu pas, meci cu meci. Fiecare punct este important și vă asigur că echipa noastră se va lupta mereu pentru a da totul pe teren. Este foarte important să începem bine sezonul pentru a căpăta încredere. Avem nevoie de susținerea tuturor, a publicului bihorean, de atmosfera fantastică pe care am avut-o la cele două jocuri de baraj jucate la Oradea.
JB: În primele zile de la scoaterea la comercializare a abonamentelor s-au vândut peste 1.100…
S.F.: Este o veste bună și un semn că lumea din Oradea și Bihor își dorește fotbal, că vibrează alături de acest proiect. Sunt convins că numărul abonaților va crește până la startul sezonului și vom fi în topul Ligii a II-a la acest capitol. Un număr mare de spectatori în tribune te obligă să performezi ca jucător și își dă motivația și încrederea necesară. Bihorenii trebuie sa înțeleagă că acest club le aparține. FC Bihor este o grupare sportivă care trebuie să se identifice direct cu acest județ, fiecare dintre noi să-și dorească să avem un club curat, profesionist, de care să fim mândri pe viitor. Pentru toate acestea e necesar să ne unim forțele, să fim alături de echipă și de conducerea administrativă, pentru că ne așteaptă o perioadă dificilă. Numai împreună vom reuși, vă așteptăm lângă noi!
Citiți principiile noastre de moderare aici!