J.B.– Domnule președinte Ioan Lucian, 19 ianuarie – o zi istorică pentru mediul de afaceri din jud. Bihor, așa cum spuneați în centrul de afaceri din Cetatea Oradea la acea dată? De ce?
Ioan Lucian -Pentru că niciodată în istoria sa mediul de afaceri bihorean nu a fost mai bine reprezentat ca și acum, după semnarea Acordului de parteneriat dintre toate organizațiile patronale și asociațiile profesionale înregistrate în județul nostru. Practic de-acum înainte economia județului se poate baza în evoluția ei pe un pilon (organizațiile patronale) care alături de mediul politic, cel academic și cel administrativ trebuie să joace un rol hotărâtor. Înțelepciunea, altruismul și dragostea pentru acest județ au primat în hotărârea pe care au luat-o reprezentanții mediului de afaceri, de a merge împreună pe acele direcții folositoare economiei Bihorului
J.B. – Din câte știu un astfel de demers nu a mai avut loc nicăieri în România. De ce în Bihor s-a putut?
I.L. Ceea ce s-a întâmplat în data de 19 ianuarie în Centrul de a Afaceri din Cetatea Oradea este rezultatul unui demers pe care atât Federația Patronilor Bihor cât şi Camera de Comerț şi Industrie Bihor și Consiliul Național al Intreprinderi Mici și Mijlocii l-au făcut de ani de zile și anume, demersul prin care am încercat o apropiere faţă de toate instituțiile importante ale județului, organizații patronale și asociații profesionale, față de tot ceea ce este element important în evoluția economică și nu numai a județului nostru. Am înțeles mai devreme ca și alții că, numai împreună cei care reprezintă mediul de afaceri dintr-o regiune pot deveni parteneri importanți pentru factorii de decizie în ceea ce privește evoluția economică a județului sau a regiunii respective.
J.B. – Cum va acționa asocierea organizațiilor și asociațiilor patronale din jud. Bihor pentru a-și putea lăsa amprenta asupra mediului de afaceri, a economiei județului şi nu numai?
I.L. Așa cum am spus și la conferinţa de presă de după semnarea Acordului de Parteneriat, în cel mai scurt timp ne vom stabili câteva priorități importante pentru mediul de afaceri bihorean și de asemenea vom propune un proiect de memorandum pentru Bihor pe care să-l accepte toate formațiunile politice ale județului nostru toate administrațiile importante , toate organizațiile patronale din județ precum și societatea civilă prin reprezentanții săi și care să cuprindă câteva direcții fundamentale de dezvoltare ale județului pe un termen mediu și lung, de neschimbat, indiferent de cine va fi la conducerea acestui județ de-a lungul anilor.
Trebuie ca si mediul politic să ajungă la acea fază superioară de abordare a evoluției, economice, culturale, spirituale a Bihorului, ce presupune dialog și colaborare constructivă, între partide. Dezvoltarea accelerată și sănătoasă a județului nostru se poate realiza cu șanse mai mari dacă vom acționa împreună măcar pe câteva direcții majore. Ne dorim și vom propune tuturor instituțiilor importante ale județului ca parteneriatele existente cu organizațiile patronale sa fie extinse ținând cont de formula noua în care ne prezentam. De asemenea, considerând ca în cadrul companiilor private bihorene se găsesc cel puțin la fel de mulți specialiști pe diverse domenii ca și în instituțiile de stat sau administrativ locale, ne vom autopropune ca parteneri consultanți pentru oricare din acestea, atunci când vor trebui să ia decizii importante pentru județul nostru.
J.B. – Cum au reacționat instituțiile, formațiunile politice, oamenii de afaceri după semnarea acordului?
I.L. Așa cum ne-am și așteptat ,cu atitudini pozitive, încurajatoare și cu speranța că împreună cu ele (instituțiile) vom accelera transformarea în totalitate a mediului de afaceri bihorean într-unul sănătos și prietenos. De altfel, la semnarea Acordului au fost prezenți câțiva reprezentanți ai unor instituții și partide politice. Ne punem mari speranțe în generația aceasta de conducători de instituții și politicieni pentru că au înteles că este anormal să nu dorești un parteneriat cu reprezentanții celor care aduc plus de valoare în economia județului și pe deasupra au și atitudini total constructive și eficiente. Chiar alegerea locației pentru semnarea Acordului nu a fost întâmplătore; Centrul de Afaceri din Cetatea Oradea alături de sediul CCIBH, sunt cele mai reprezentative stabilimente pentru mediul de afaceri bihorean și rezultat al colaborării dintre acesta și administrația locală.
Conducerea Consiliului Județean ne-a și invitat să participăm la o serie de activități menite să contureze strategiile pentru parcurile industriale din județ și de asemenea să dezvoltăm parteneriatul cu cea mai importantă instituție județeană și nu putem să nu-i felicităm pentru atât de așteptata deschidere reală pe care o manifestă față de mediul de afaceri. Oamenii de afaceri, din toate domeniile de activitate vor putea spune în sfârșit că au reprezentare deplină la nivel județean și nu numai. Au așteptat și ne-au îndemnat să facem acest pas.
J.B. – Spuneați că semnarea Acordului dintre patronate și asociațiile profesionale bihorene este una dintre cele mai importante realizări ale d-voastră în cei 26 de ani de când activați în mișcarea patronală din România. De ce?
I.L. – Pentru că în mediul de afaceri românesc nu s-a constituit o forță patronală regională atât de importantă până acum, iar din semnalele pe care le am, acest exemplu va fi urmat și de alte județe ale țării. De 26 de ani, atât eu cât și majoritatea oamenilor de afaceri din Romania așteaptă să se întâmple acest lucru și cu siguranță ne apropiem de momentul coagulării întregii mișcări patronale din țara noastră.
Citiți principiile noastre de moderare aici!