Pe site-ul personal, Domiţian Paşca se prezintă ca membru a trei organizaţii americane (neguvernamentale – n.red.) de chimie şi oncologie, absolvent al Facultăţilor orădene de Chimie respectiv Teologie Greco-Catolică dar şi posesor a unor cursuri de terapie cu plante medicinale, tehnică de masaj, nutriţie, detectivism particular etc.
Totodată, îşi asumă şi calitatea de administrator al firmei Domysan srl, intrată în insolvenţă, şi care i-a adus un dosar în care este cercetat pentru evaziune fiscală. Furnizarea de medicamente „anti-cancer” neagreate în spaţiul Uniunii Europene şi al SUA i-a adus un alt dosar în care a primit însă NUP.
Tot pe site-ul său apare ca unic articol ştiinţific un studiu asupra unui alcaloid anti-tumoral din compoziţia rostopascăi, studiu apărut în volumul 5 „Ştiinţe Exacte şi Ştiinţe ale Naturii” – Editura Univ. din Oradea şi citat de Wikipedia la articolul despre Rostopască.
Iar ca invenţie, Paşca îşi asumă o „Compoziţie farmaceutică cu acţiune antitumorală, antineoplazică, antiinflamatoare şi analgezică”.
Cum presa sălăjeană l-a luat la ţintă pentru dosarele penale în care a fost sau este cercetat, Paşca a ales varianta unui articol publicitar pentru a anunţa că invenţia de mai sus a primit, în noiembrie 2014, o medalie de argint la Expoziţia Internaţională de Inventică de la Kunshan. Şi dat fiind că e dublu student şi la Oradea, i-am solicitat câteva lămuriri:
De ce aţi optat pentru articol plătit câtă vreme succesele de la Saloanele de inventică sunt mediatizate gratuit?
Domiţian Paşca: Am avut experienţe neplăcute cu organe de presă din Sălaj care au preluat doar acuze la adresa mea din momentul publicarii in presa a unor informatii eronate cu privire la activitatea mea. Probabil prin activitatea mea am deranjat si inca deranjez, cu toate ca in momentul de fata nu mai comercializez nimic. Am inceput sa deranjez atunci cand ofeream produsul gratuit iar altcineva îl comercializa cu sute de euro. Din aceste motive nu am dorit ca succesul de la Kunshan să fie umbrit de speculaţii nefondate.
Nu am găsit un site oficial pentru Expoziţia de la Kunshan aşa încât am dori să ştim cum au evaluat invenţiile şi dacă vi-au testat produsul.
DP: Expoziţia respectivă din China este una din cele mai mari. Din ce am înţeles eu din prezentarea dnului Dr. Plesa, presedintele inventatorilor. Principalul criteriu se bazează pe inovare, adică dacă brevetul de invenţie aduce ceva nou şi inedit. Eu am trimis documentaţia cu studii asupra fiecărei substanţe din compoziţie şi cu rezultatele observate in vitro şi in vivo. Am fost depunctat pentru că nu am trimis şi mostră din produs. Îmi pare rău că nu am trimis cu atât mai mult cu cât abia apoi am înţeles că am pierdut şi ocazia de a fi contactat de producători locali din China atraşi de expoziţie. Iar cum costurile de producţie sunt considerabile, în ţară nu îmi va fi uşor să găsesc pe cineva care să îl pună pe piaţă.
Dar ce ne puteţi spune despre produsul efectiv?
DP: Nu prea multe, întrucât doar a fost înregistrat la OSIM dar fără a fi încă publicat. Până la publicare, procedură care durează, risc să mi se copieze invenţia dacă o divulg. Vă pot spune că e un supliment alimentar care contine proteine si principii active de origine vegetala. Acest produs fitoterapeutic se poate administra în paralel cu tratamentele oncologice standard.
Deci, practic susţineţi că aţi găsit o reţetă naturală cu care aţi impresionat tocmai în China, unde se practică medicina tradiţională de milenii. Cât timp, cu cine şi la ce vârstă aţi lucrat pentru această invenţie?
DP: Dezvoltarea compozitiei a inceput din anul 2011, urmand o perioada care a adus modificari si imbunatatiri. Nu am apelat la studii in cadrul laboratoarelor facultatii deoarece conform legii brevetul inregistrat prin Universitate ar fi al acesteia ori ideea e a mea. Produsul contine doar substante deja verificate. Dar esenţială e combinaţia dintre ele. Am urmărit acţiunea sinergică, adică substanţele să se potenţeze una pe cealaltă. Un exemplu cunoscut de sinergie e combinaţia anti-fungică dintre amfotericină, care e un medicament, şi allicin – care e un compus din ustoroi.
Dar pe plan naţional nu v-aţi gândit să-l testaţi?
DP: Ba da. Am discutat deja cu o doamnă doctor de la Institutul Oncologic din Cluj pentru teste pe celule. Am contactat şi Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti pentru teste pe șoareci. Aceste teste sunt doar pentru a confirma acțiunea, majoritatea substanțelor fiind testate și folosite de ani de zile.
Ne veţi contacta când veţi avea rezultate verificate în cadrul unor instituţii recunoscute din ţară?
DP: Sigur că da. Noi teste oficiale pentru produsul le voi pregăti pentru Saloanele de inventică de la Varşovia şi din Coreea de Sud. Aş fi încurajat de o nouă recunoaştere internaţională. La Geneva nu voi participa întrucât apreciez că nu e un juriu tocmai focusat pe ştiinţă.
Vă întreb direct: conţine produsul venin de scorpion precum aşa-numitul Escoazul pe care l-aţi furnizat unor suferinzi?
DP: Am spus deja că suplimentul alimentar conţine doar substanţe verificate. Pe de altă parte, admit că eu cred în studiile care au arătat că veninul de scorpion poate fi folosit în tratarea cancerului. Doar că nu e aprobat oficial în România şi Uniunea Europeană. Motivaţia poate fi complexă. Ştim cu toţii că industria farmaceutică înseamnă miliarde de euro sau dolari iar interesele pot fi mari. Sa nu uitam de faptul ca în SUA clorotoxina din veninul de scorpion se folosește în diagnosticarea cancerului alături de Iod radioactiv.
Escozulul se administrează oficial în unele ţări iar eu vă asigur că oamenii la care l-am recomandat la momentul respectiv s-au simţit mai bine după tratament. De altfel, am primit NUP în dosarul în care am fost cercetat pentru că am înlesnit accesul la medicaţie pentru că, aşa după cum a constatat procurorul, a lipsit latura obiectivă. Adică pacienţi care l-au folosit s-au simțit bine după tratamentul respectiv.
Când aţi primit NUP?
DP: Majoritatea NUP-urilor au fost în 2013, aceasta pentru ca discutam de mai multe dosare. După cum observati, Prim-procurorul a semnat rezoluţia de neîncepere a urmăririi penale privind infracţiunile de înşelăciune, abuz de încredere şi fals intelectual motivând prin lipsa laturii obiective.
Dar cu celelalte dosare penale cum staţi?
DP: Am fost scos de sub urmărire penală şi de DIICOT în dosarul în care am fost suspectat pentru deţinere de morfină. Era vorba doar de câteva fiole de morfină pentru care aveam autorizaţie de la Farmacie şi DSP pentru a le administra unui prieten suferind de cancer, decedat între timp. Controlul DIICOT a venit ulterior. Recunosc că mai sunt încă suspectat într-un dosar de evaziune în care nu vreau să influenţez cercetările.
Cum se împacă teologia, oncologia şi cursul de detectiv?
DP: Aşa e viaţa. Teologia mi-a plăcut de mic iar chimia din liceu. Când mi-a murit cineva din familie de cancer a început să mă preocupe această boală teribilă. Aşa am ajuns ca şi prietenul suferind de cancer să nu accepte injecţii cu morfină de la altcineva, fiindcă avea încredere doar în mine. Cât despre cursul de detectiv particular, e ca un hobby. De altfel şi găsirea unui tratament nou include investigaţia. M-a ajutat cursul de detectiv particular şi ca să mă pot apăra de neprieteni. De fapt, eu îi consider prieteni pe toţi cei cu care intru în contact. Doar că pe cei care încearcă să-mi pună oprelişti îi consider prieteni severi.
Susţinut de şeful Inventatorilor
Cum în articolul publicitar a fost inclusă şi o declaraţie din partea preşedintelui dr. Octavian Pleşa al Asociaţiei Inventatorilor din România (ONG – n.red.), i-am solicitat acestuia lămuriri privind credibilitatea invenţiei lui Domiţian Paşca. Redăm din răspuns: „Stimaţi domni, numărul de depozit al invenţiei dlui Paşca a fost acordat de OSIM. Dânsul a solicitat să devină membru al Asociaţiei Inventatorilor. Conform statutului, noi promovăm inventatorii. Aşa l-am promovat şi pe dânsul. Dacă juriul internaţional a hotărât acordarea distincţiei, este problema dânşilor. Noi nu suntem în măsură să hotărâm altceva. (…)”
Citiți principiile noastre de moderare aici!