Ghilea: Guvernarea de dreapta face bine Bihorului.
JB&BIHON: Domnule Gavrilă Ghilea, aţi fost pe rând, începând din 2001, viceprimar al Oradiei, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, prefect al judeţului Bihor, vicepreşedinte şi preşedinte de filială judeţeană de partid şi, iată, senator în Senatul României. Ce vă motivează să candidaţi pentru încă un mandat de parlamentar?
Gavrilă Ghilea: Sigur că în măsura în care ţi-ai dorit să faci mai mult în Parlament şi nu ai reuşit, pentru că nu ai avut o majoritate în Parlament, este foarte greu, însă ajungând la guvernare am încredere că putem realiza mai multe proiecte pentru judeţul Bihor. Cred că aşteptările bihorenilor pot găsi un sprijin bun din Parlamentul României.
Concret, vă rog.
Partea de contribuţie legislativă se vede mai puţin, însă prin comisia de muncă şi economică ne aducem aportul în elaborarea legilor. Activitatea este continuă, dar pe lângă aceasta sunt probleme pe care le întâmpină cetăţenii care ajung la noi. Încercăm să le transpunem în proiecte de lege acolo unde activăm.
Cât de important este statutul parlamentarului în cadrul grupului său politic, precum şi relaţia cu miniştrii?
Ambele sunt importante, ele converg, activitatea în cadrul grupului este esenţială, dar şi colaborarea cu membrii Guvernului este una importantă, pentru că tot timpul cei din Guvern vin să îşi susţină proiectele de lege în Parlament. Această colaborare trebuie să existe. Sigur, eu am avut parte mai puţin de o asemenea colaborare, pentru că am fost în Opoziţie tot mandatul, ceea ce sper să se schimbe după alegerile din decembrie. În plus, experienţa dobândită ca senator sunt convins că îmi va fi de mare ajutor în Camera Deputaţilor.
Spre deosebire de alţi colegi ai dvs. de azi, din PNL, în prima parte a mandatului aţi fost în Opoziţie, din partea PDL, la guvernul USL. Apoi aţi devenit senator PNL, o dată cu fuziunea PNL – PDL.
Aşa este. Dar vă spun ceva: nici atunci când vechiul PNL era la guvernare cu PSD, cuvântul lor, al liberalilor, nu a contat, ci dimpotrivă, foarte puţin. Nu au fost băgaţi în seamă, şi aşa s-a ajuns la ruptura cu PSD. Apoi a urmat fuziunea cu PNL-PDL.
Apropo de marele PNL, care este caracteristica de personalitate adusă de PDL în noul partid?
Fostul PDL a venit ca un factor de echilibru şi întărire a PNL, cel puţin la nivelul Bihorului, dar nu numai. Pentru că noi, cei din PDL, aveam structuri destul de puternice în judeţ în acea perioadă. Evident că şi PNL avea structuri foarte bune – avea preşedintele CJ Bihor, primarul de Oradea, primari în judeţ. Totuşi, sunt convins că prin venirea PDL, noul PNL s-a întărit mult. Dovadă stau inclusiv rezultatele la alegerile locale care, în Bihor, s-au constituit în cel mai bun rezultat al unui partid politic obţinut în alegeri, indiferent de tipul de scrutin.
Cum credeţi că se va resimţi plecarea lui Vasile Blaga din vârful partidului, în perspectiva alegerilor din 11 decembrie?
Pentru noi este o pierdere importantă şi grea. Însă datoria celor care au rămas în conducerea PNL este de a se mobiliza, în aşa fel încât să se simtă cât mai puţin retragerea lui Blaga. Sperăm că Vasile Blaga îşi va demonstra nevinovăţia şi va reveni în conducerea PNL, pentru că este mare nevoie de experienţa lui. Personal, cred că este cel mai bun şi mai experimentat conducător de campanie electorală care există la nivel naţional, în mediul politic.
Se poate interpreta inclusiv faptul că demisia lui Blaga de la şefia PNL este o lovitură şi pentru filiala PNL Bihor, deoarece aceasta înseamnă responsabilităţi sporite în Capitală pentru secretarul general Ilie Bolojan, care, astfel, ar fi destul de mult timp plecat din judeţ în perioada electorală. Este clar că PNL şi PNL Bihor resimt retragerea lui Blaga şi este tot atât de adevărat că sarcina lui Ilie Bolojan în conducere este mai grea şi cu responsabilităţi multiple. Însă, în acelaşi timp, consider că PNL a luat o decizie bună atunci când Ilie Bolojan a devenit secretar general la nivel naţional.
De ce aţi ales să candidaţi pentru un nou mandat de parlamentar şi nu aţi preferat să vă păstraţi pentru o funcţie administrativă în plan judeţean, eventual pentru încă un mandat de prefect de Bihor, după alegeri?
În acest moment, funcţia de prefect nu există pentru PNL. Am putea discuta despre ea în momentul în care am ajunge la guvernare. Eu sper şi cred că vom ajunge la guvernare. Pentru această funcţie cred că sunt colegi foarte pregătiţi, care să se achite cu succes de obligaţiile pe care le-ar avea din funcţia de prefect al judeţului Bihor.
De ce ar trebui să vă voteze oamenii? Care sunt realizările senatorului Ghilea?
Consider că am avut o activitate bună în cei patru ani de mandat, în care am folosit toate pârghiile legislative pentru a-mi face simţită prezenţa în Senat, prin interpelări, declaraţii politice şi participarea la proiectele de legi.
De asemenea, consider că am suficientă experienţă politică şi administrativă pentru a susţine alte proiecte de legi în mandatul următor, pentru a susţine proiectele judeţului Bihor la nivel naţional şi dacă vom ajunge la guvernare, eu sunt convins că pentru judeţul Bihor va fi mult diferit în bine faţă de ce s-a realizat în timpul guvernării Ponta. Este important ca bihorenii să ştie că toate proiectele importante care s-au realizat în judeţul Bihor, s-au realizat în vremea guvernării de dreapta, nu în guvernarea de stânga. De aceea, sunt convins că ar fi cel mai bine ca locuitorii judeţului Bihor să voteze PNL.
Ne spuneţi o iniţiativă legislativă pe care o aveţi în vedere pentru următorul mandat?
Cel mai important ar fi un proiect de lege care să protejeze întreprinzătorii locali, autohtoni. Nu este permis ca firmele cu acţionari locali, români, să fie tratate diferit faţă de cele cu întreprinzători străini sau faţă de multinaţionale.
Trebuie aplicată aceeaşi unitate de măsură şi legea trebuie să fie la fel pentru toată lumea. Există şi la nivel european un proiect de lege aprobat în Consiliul Europei, prin care investitorii locali au anumite facilităţi. Spun aceasta deoarece investitorii locali niciodată nu-şi vor duce profiturile în alte ţări sau în off-shore-uri. Rămân pe loc şi la bine, şi la rău. De aceea, trebuie să le acordăm atenţie, pentru că este în folosul bugetului local, a bugetului de stat, în definitiv în beneficiul românilor. Este foarte bine că investitorii străini vin în România şi că le creăm avantaje, dar în niciun caz nu are nimeni voie să le creeze mai multe facilităţi decât investitorilor locali, pentru că aceste investiţii se reflectă în locuri de muncă şi într-o putere economică crescândă a investitorilor locali, ceea ce nu poate fi decât benefic pentru comunitatea locală.
Iniţiative legislative în mandatul pe care urmează să-l încheiaţi?
Am avut 54 de iniţiative legislative în calitate de co-iniţiator sau iniţiator, în Senat. Aş aminti Legea 388/2016, pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, trimisă deja la promulgare. Apoi Legea 155/2016, ce modifică art. 56 şi art. 57 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice – publicată deja în Monitorul Oficial. De asemenea, Legea 34/2015, pentru completarea art. 36 din Legea nr. 230 din 6 iulie 2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari – şi aceasta publicată deja în Monitorul Oficial. Toate iniţiavele mele legislative sunt postate pe www.senat.ro şi chiar îi invit pe toţi cei interesaţi să acceseze fişa mea personală de pe site-ul Senatului României.
Dincolo de dvs. personal, cu ce sunt mai buni liberalii, decât pesediştii, în Bihor?
Dacă e să facem o analiză, avantajul este net în favoarea PNL. Dacă ne uităm doar la municipiul Oradea, unde primar este Ilie Bolojan, cred că răspunsul este suficient de clar, pentru că are realizări. Dacă adunăm din urmă toate realizările celorlalţi primari din 1990 încoace, nu cred că ajung la numărul realizărilor lui Ilie Bolojan din cele două mandate. Întotdeauna când este un guvern sau o conducere de dreapta, se adună la sacul bugetului, iar când vine unul de stânga, se împrăştie ce s-a adunat. Aceasta este diferenţa. Pomenile electorale, oricât ar fi de plăcute, pensiile sociale, nu vor crea plus-valoare şi dezvoltare în România.
Consideraţi oportună adoptarea Legii conversiei creditelor în CHF, respectiv eliminarea celor 102 taxe nefiscale?
Da, dar trebuia o analiză bună înainte, pentru că creditele nu s-au luat doar în franci elveţieni, ci şi alte monede. Era necesară şi trebuia foarte bine analizată pentru a estima ce efecte se creează după. Cât despre cele 102 taxe, acestea au fost, de fapt, comasate. Din perspectiva birocraţiei, poate că este un avantaj, iar PNL a votat această lege, însă în privinţa efectului, din perspectiva reducerii taxelor şi impozitelor, nu cred că este o foarte mare realizare.
Spuneţi că trebuiau analizate efectele legii privind conversia. Să înţeleg că „muriţi” de grija băncilor?
Mă refer la faptul că trebuia văzut ce se întâmplă cu celelalte credite, luate în alte valute. Nu mor de grija băncilor, sub nicio formă.
Dincolo de realizările şi ambiţiile dvs. ca parlamentar, ce consideraţi că ar trebui să ştie lumea despre Gavrilă Ghilea? Spuneţi-ne ceva mai puţin cunoscut despre dvs.
Dincolo de faptul că am avut de-a lungul timpului anumite funcţii în administraţie, ultima fiind cea de senator, lumea trebuie să ştie despre mine că provin dintr-o familie de oameni simpli. M-am născut în mediul rural, în localitatea Subcetate, judeţul Sălaj, am venit în Oradea şi am muncit la Înfrăţirea Oradea, după aceea la SC Chimprestor SA, după care mi-am luat soarta-n în propriile mâini şi mi-am înfiinţat propria mea firmă. Subliniez că aceasta a însemnat pentru mine şi familia mea eforturi şi sacrificii considerabile, pentru a realiza tot ce am avut înainte să intru în politică.
Am pornit de jos şi îi înţeleg pe toţi cei care se confruntă cu tot felul de probleme. Încerc să fiu alături de ei, sprijinindu-i cu tot ce depinde de mine, cu toate pârghiile pe care le am la dispoziţie. Cred că toţi cei care m-au abordat şi cărora le-am deschis uşa au simţit din plin acest lucru. În continuare, voi rămâne aceeaşi persoană atentă la tot ce se întâmplă în jurul meu şi la problemele judeţului Bihor, sprijinindu-i cu tot ce depinde de mine.
Sunteţi, în acelaşi timp, şi un prosper om de afaceri. Spre deosebire de alţii, nu aţi renunţat la postura de acţionar majoritar la Construcţii Bihor SA după ce aţi intrat în politică şi aţi ocupaţi funcţii publice. Din acest motiv, unii v-au suspectat că folosiţi politica în avantajul firmei dvs. de construcţii. Cum le răspundeţi detractorilor dvs.?
Înainte de a face politică, am fost om de afaceri. Actualmente sunt acţionar majoritar în SC Construcţii Bihor SA. Doar acţionar, nu deţin altă funcţie. Este o firmă ce asigură venit pentru familiile a 300 de angajaţi. Evident că unii au folosit acest lucru pentru a mă ataca în diverse situaţii, dar firma este una ca oricare altă firmă din Bihor, care participă la licitaţii. Unele le pierde, altele le câştigă, iar eu personal nu văd nimic rău în asta. În ceea ce priveşte funcţiile mele politice pe care le-am deţinut sau le deţin, nu au influenţat cu nimic activitatea firmei.
Credeţi că ar fi util ca mai mulţi oameni de afaceri de succes să intre şi să activeze în politică, după modelul dvs.?
Nu pot să spun eu dacă ar fi util sau nu. Pot, însă, să subliniez că ceea ce deţin eu azi am avut şi înainte să intru în politică. Dar dacă ne uităm după modele din alte ţări dezvoltate economic, observăm că acolo unii oameni de afaceri, după o anumită perioadă, se implică şi în politică. Cred că un om care a realizat ceva în viaţă poate mult mai uşor să realizeze ceva şi pentru comunitatea lui. Cine a demonstrat în afaceri că este competitiv are şanse mari să fie competitiv inclusiv în activitatea din administraţie şi în cea politică.
Cum s-a schimbat modul de lucru în filială după ce Ilie Bolojan a devenit preşedinte, iar dvs. prim-vicepreşedinte executiv? Înainte, după cum se ştie, erau doi co-preşedinţi.
Deciziile se iau mai rapid, fără să mai fie nevoie de consultări între cei doi co-preşedinţi, dar preşedintele partidului ne consultă în deciziile ce se iau. Însă ca mod de lucru nu este o schimbare foarte mare.
Cum resimţiţi faptul că azi sunteţi numărul 2 în Bihor, după Ilie Bolojan, în condiţile în care aţi ajuns în PNL din postura de preşedinte al PDL Bihor, iar înainte aţi fost prefect? Deci aţi fost nr. 1 în diferite poziţii, ani la rândul.
Cred că cel mai important nu este să fiu nr. 1 sau 2, ci ca activitatea să fie eficientă, bună, iar atunci, chiar dacă eşti nr. 2, satisfacţia este deplină. Numirea lui Ilie Bolojan a avut la bază rezultatele sale din alegerile locale. Contează şi faptul că este secretar general al partidului şi, implicit, implicarea foarte mare pe care o are la nivel naţional. Decizia BPN este argumentată, colaborarea este bună, deciziile oricum le discutăm. Dacă treaba merge bine în PNL, eu sunt mulţumit.
Ce s-ar întreba Gavrilă Ghilea pe el însuşi şi cum şi-ar răspunde?
Întrebarea ar suna aşa: Care ar fi obiectivul nr. 1 al unui parlamentar în Parlamentul României în mandatul 2016 – 2020? Sau obiectivul lui Gavrilă Ghilea, dacă vreţi. Iar răspunsul ar fi: sprijinirea prin tot ce avem la dispoziţie pentru realizarea autostrăzii Borş – Suplacu de Barcău – Cluj-Napoca.
Gavrilă Ghilea
Născut în 24 ianuarie 1957, în Subcetate, județul Sălaj. Fost viceprimar al Oradiei (2001 – 2004), vicepreşedinte al CJ Bihor (2004 – 2008), prefect al judeţului Bihor (2009 – 2012) şi senator (2012 – 2016). Prim-vicepreşedinte executiv al PNL Bihor (iulie 2016 – prezent), co-preşedinte al PNL Bihor (2015 – 2016), preşedinte al PDL Bihor (2012 – 2015), vicepreşedinte al PDL Bihor (2006 – 2009), funcţii de vicepreşedinte în PSD Bihor (1998 – 2006). Acţionar majoritar al SC Construcţii Bihor SA.
Căsătorit din 1981 cu Victoria, cu care are doi fii: Gabriel (33 de ani) şi Ovidiu (27 de ani). Gavrilă Ghilea este şi bunic. Nepoata sa, Evelyn, este în vârstă de şapte ani.
Citiți principiile noastre de moderare aici!