JURNAL BIHOREAN & BIHON: Aveţi un moment de regret vizavi de cariera dvs. politică? Dar legat de cea profesională?
GAVRILĂ GHILEA: Legat de regrete, poate că ar fi faptul că am aşteptat mai mult decât era necesar ca „să-mi vină rândul”, în anumite situaţii.
Dacă ar fi să schimbaţi ceva în viaţa dvs., ce aţi schimba?
G.G.: Mi-e foarte greu să spun ce aş schimba.
Când v-aţi simţit mai confortabil politic, când eraţi în Opoziţia locală, în PDL sau acum, când sunteţi la Putere, în PNL, alături de Ilie Bolojan şi Cornel Popa?
G.G.: Orice politician, în activitatea sa, procedează în aşa fel încât să ajungă la Putere. Este lesne de înţeles că atunci când eşti la Putere, într-o oarecare măsură te simţi mai confortabil. Dar în aceeaşi măsură şi responsabilitatea ta ca politician este mult mai mare.
Când aţi avut mai multă putere, când eraţi prefect sau acum, când sunteţi co-preşedintele PNL Bihor?
G.G.: Cred că întrebarea ar trebui reformulată. Aş vrea să spun când am avut mai multe responsabilităţi. Şi aş spune că am avut responsabilităţi la fel de mari, şi atunci, ca prefect şi acum, în calitatea de co-preşedinte al PNL Bihor.
Reprezintă un avantaj pentru dvs., ca om de afaceri, faptul că sunteţi implicat în politică?
G.G.: În niciun caz. Nu este un avantaj şi din acest punct de vedere aş putea să dau „n” exemple, dar nu e cazul. Cred că responsabilitatea celor care conduc firma în care sunt acţionar (Construcţii Bihor SA – n.red.) este mult mai mare în această situaţie, decât ar fi în alta, ca lucrurile să fie corecte şi să respecte legea.
Unde vă vedeţi peste patru ani?
G.G.: Mi-e greu să spun unde mă văd peste patru ani. Depinde de decizia pe care o va lua partidul în perioada următoare. În funcţie de decizia partidului, pot să spun şi unde mă voi regăsi.
Concret, la ce decizie vă referiţi?
G.G.: Nu cred că se poate spune exact unde voi fi eu, fără să existe o decizie a partidului, pentru că orice funcţie pe care o ocupi sau pentru care candidezi la un moment dat vine ca urmare a deciziei partidului.
V-aţi întoarce în funcţia de prefect al judeţului Bihor?
G.G.: Deocamdată nu se pune această problemă şi nici nu m-am gândit. Deocamdată sunt senator şi trebuie să îmi duc mandatul la bun sfârşit. Ce se va întâmpla după alegerile parlamentare, tot o decizie a partidului va fi, dar eu cred că ar fi indicat să vină o altă persoană. Am avut un mandat de trei ani şi jumătate ca prefect, de care consider că m-am achitat corect. Consideră vă va veni rândul altcuiva.
Ca prefect, aţi reprezentat o contragreutate în raport cu administraţia Bolojan. Cum îl regăsiţi acum şi cum conlucraţi cu Ilie Bolojan în marele PNL?
G.G.: Au fost luări de poziţie în legătură cu unele decizii ale Consiliului Local Oradea. A fost la începutul mandatului meu. După aceea, lucrurile în mare măsură s-au lămurit, pentru că la orice problemă mai sensibilă, reprezentanţii Prefecturii şi ai Primăriei s-au întâlnit şi s-au găsit soluţii astfel încât nu au mai fost înaintate acţiuni în contencios administrativ.
Acum relaţia mea cu Ilie Bolojan este una corectă, a rămas aceeaşi persoană politică tenace, care atunci când îşi pune ceva în cap o duce la bun sfârşit, în sens pozitiv. Este o persoană cu care lucrez bine şi eficient, în acelaşi timp. Iar acest lucru sper să fie benefic pentru marele Partid Naţional Liberal.
Bihorul este pe ultimele locuri la salarii, în topul naţional. Ce credeţi că ar trebui făcut ca să săltăm nişte locuri în următorii ani?
G.G.: Pe mine mă surprinde faptul că în statistica care există la nivel naţional, Bihorul stă atât de jos. Din punctul meu de vedere, ar trebui să ne uităm foarte atent la ce s-a întâmplat în ultimii ani, în judeţul Cluj. Ne putem da lesne seama cam ce e de făcut şi la noi în judeţ. Principalul obiectiv ar trebui să fie atragerea de investitori autohtoni sau străini, atragerea de fonduri prin care Oradea şi judeţul Bihor să cunoască o creştere accentuată, aşa cum a făcut-o Cluj şi atunci automat salariile vor creşte şi ne vom putea situa mult mai sus decât ne situăm acum.
Să înţelegem că lucrurile acestea nu s-au făcut până acum?
G.G.: S-au făcut în ultimii ani, dar ar fi trebuit să înceapă cu mult înainte, înainte de criză, atunci când foarte mulţi investitorii veneau spre România. Din păcate, în Oradea nu au reuşit să pătrundă din anumite motive. Am reuşit să atragem investitori în ultimii ani, când a venit criza. La fel s-a întâmplat şi cu atragerea de fonduri. Faţa oraşului s-a schimbat în ultimii ani şi cred că această dezvoltare va continua, spre binele locuitorilor municipiului Oradea şi ai judeţului Bihor.
Credeţi că politica fiscală locală este suficient de orientată spre încurajarea şi dezvoltarea antreprenoriatului?
G.G.: Legat de politica fiscală, sigur, sunt lucruri care într-o egală măsură ne convin şi nu ne convin. Ne convine să se dezvolte Oradea şi, în acelaşi timp, ne-am dori să avem taxe şi impozite cât mai mici. E absolut normal ca cetăţenii să îşi dorească acest lucru. Numai că municipiul Oradea nu poate să cunoască o dezvoltare suficient de mare, fără o contribuţie suficientă a celor care plătesc taxe şi impozite, astfel încât să poată fi cofinanţate aceste proiecte de dezvoltare. Trebuie să înţelegem că pentru a ne dezvolta cum dorim şi pentru a atinge un nivel de trai pe care ni-l dorim cu toţii, avem nevoie de finanţările europene, dar e nevoie şi de cofinanţarea din partea municipalităţii. Iar aceşti bani nu au de unde să vină decât din taxe şi impozite.
Care este principiul după care v-aţi ghidat în viaţă?
G.G.: Corectitudinea în tot ceea ce am făcut, atât înainte de a intra în politică, cât şi după aceea. Iar atunci când am promis cuiva ceva, am făcut tot ceea ce a depins de mine pentru a-mi ţine cuvântul şi am avut grijă să nu fac promisiuni pe care nu le-am putut onora. Acest sfat l-am dat întotdeauna şi celor din jurul meu, oriunde m-am aflat. Minciuna întotdeauna a avut şi are picioare scurte.
Care este cuvântul care-l defineşte cel mai bine pe Ilie Bolojan?
G.G.: Un om persverent, foarte bun organizator şi strateg.
Dar pe Claudiu Pop?
G.G.: Tânăr şi de viitor.
Cornel Popa?
G.G.: Bogată experienţă politică.
Alexandru Kiss?
G.G.: Abil.
Ioan Mang?
G.G.: Un politician care-şi doreşte mai mult decât poate da.
Gavrilă Ghilea?
Mi-e greu să zic ceva despre mine. Îi las pe alţii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!