Partidul Mişcarea Populară şi-a depus listele pentru Consiliul Judeţean, Consiliul Local Oradea şi Consiliul Judeţean. Daniel Meze ocupă primul loc pe lista Mişcării Populare pentru CJ Bihor, iar Horea Vuşcan este primul pe lista PMP pentru Consiliul Local Oradea. Cei doi se secondează unul pe celălalt pe cele două liste de la Oradea şi Judeţ. În ciuda faptului că fusese retras, iniţial, din cursa pentru Primărie, tot Vuşcan este candidatul PMP pentru Primăria Oradea.
JURNAL BIHOREAN: Ce îl recomandă pe Daniel Meze ca lider de partid şi candidat la preşedinţia Consiliului Judeţean Bihor?
DANIEL MEZE: După o facultate de ştiinţe politice şi o facultate de drept şi un master în psihologie clinică, psihoterapie şi consiliere psihologică, toate făcute la timpul lor, la zi şi după opt ani de presă pe domeniul analizei politice – presă scrisă, online, analiză TV, atât în Oradea, cât şi în Cluj – am decis că e momentul să mă implic activ în sfera politică. Începând din 2013 şi până în prezent am pus umărul la construcţia filialei Bihor a PMP. Ştiu ce se întâmplă în Oradea şi Bihor, sunt la curent cu tot ce înseamnă probleme locale, cunosc mecanismele administraţiei publice locale, ştiu ce este bun şi ce este rău în administraţia locală actuală şi avem nevoie de lideri politici noi în judeţ. Avem o gardă veche care trebuie să plece, formată din Kiss, Popa şi Mang şi o gardă nouă, formată din noi lideri politici, cum ar fi Daniel Meze la PMP, Szabo Odon la UDMR, Ilie Bolojan la PNL, iar Claudiu Pop ar trebui să se gândească dacă vrea să fie funcţionar public sau lider politic în PSD.
Cu toate că hulim partidele politice, democraţia reprezentativă funcţionează exclusiv prin partide politice. Îndemn ca lideri din mai multe sfere sociale să îmbrăţişeze o carieră politică. Mă refer la oameni din medicină, învăţământ, sănătate, cultură, mediu de afaceri, presă. DNA curăţă clasa politică şi e nevoie de o nouă clasă politică.
Din ce trăieşte politicianul Daniel Meze?
D.M.: Din dragoste şi din prana – energia care se găseşte în aer, ca să fac o glumă. Acum, vorbind serios, îmbrăţişarea carierei politice a însemnat pentru mine şi sacrificii. După opt ani de zile de jurnalism politic, este incompatibil să fii în acelaşi timp jurnalist şi om politic. Eu am câştigat foarte bine în presă, am avut şi trei locuri de muncă în acelaşi timp, am lucrat la Cluj în trustul dlui Arpad Paszkany şi am fost plătit foarte bine, peste 1.000 de euro pe lună. Am norocul ca familia mea să-mi fi dăruit un apartament în Oradea şi din ce am câştigat în presă am reuşit să-mi cumpăr un apartament în Floreşti, Cluj. Nu sunt un om sărac, dar nu sunt nici bogat. Am exact cât îmi trebuie.
Se ştie că un partid are nevoie de finanţare. Reprezintă Horea Vuşcan acel imbold de care avea atâta nevoie Partidul Mişcarea Populară (PMP) Bihor şi până acum?
D.M.: Ca să faci politică, ai nevoie de bani. Sediul costă, utilităţile costă, drumurile la Bucureşti, la fel. Noi avem norocul că-l avem pe Horea Vuşcan alături de noi, pentru că este un om de afaceri care nu vrea să facă bani din politică ci, dimpotrivă, vine să ofere expertiza lui, energia lui, competenţa lui şi, nu în ultimul rând, resursa financiară.
Chiar aşa. Horea Vuşcan îşi subliniază independenţa financiară, arătând că starea lui materială îl va feri de tentaţii de corupţie o dată ajuns într-o funcţie publică. Aş putea spune că e principalul lui argument când vine vorba despre abstinenţa de la tentaţia corupţiei. În schimb, tu nu eşti un om bogat. De ce ar trebui să aibă încredere oamenii că tu nu te vei dedulci la borcanul cu miere?
D.M.: Sunt două lucruri care feresc oamenii de tentaţie. Faptul că are o bază materială este una. Însă în lumea aceasta sunt şi oameni care au un cod moral şi etic. Eu sunt cunoscut pentru faptul că practic yoga, studiez kabala şi cred în morala creştină, care spune să îţi iubeşti aproapele ca pe tine însuţi. Politica poate fi una dintre meseriile cele mai sfinte. Pentru că oamenii îţi dau banii lor, prin taxe şi impozite, îţi dau încrederea prin vot, îşi pun speranţele în tine şi spun să le faci o viaţă mai bună. Te investesc cu încredere. Tu trebuie să te încarci cu toate aceste lucruri şi să faci ceva pentru ei, cu adevărat. Este cea mai minunată şi mai onorantă postură în care s-ar putea regăsi vreodată un om.
Acum doi ani, ai fost exclus din PMP Bihor, fiind acuzat că ai „vândut” locurile PMP din secţiile de votare către partidele adverse. Acum cum staţi cu reprezentarea în secţiile de votare?
D.M.: Excelent. Referitor la acel incident, a fost o neînţelegere, uitată şi depăşită. Anumiţi colegi cu mai puţină experienţă politică au inflamat o situaţie fără să fie cazul. A fost un moment din care toţi am avut de învăţat, care ne-a făcut mai puternici şi mai uniţi. Eu nu am nimic ce să îmi reproşez, doar că nu am comunicat bine în interiorul partidului.
Te-ai aventurat cu o serie de etichetări curajoase la adresa unor oameni politici consacraţi în viaţa publică locală. Ai folosit cuvinte precum „penal”, „plagiator”, „baron” sau „pensionar”. Dacă PMP va ajunge să fie reprezentat în Consiliul Local Oradea şi în Consiliul Judeţean, cum vei colabora cu aceştia?
D.M.: Cea mai logică colaborare este cu PNL. PSD este cancerul societăţii româneşti postdecembriste. UDMR este prizonierul unui grup etnobusiness, cum spunea Laszlo Tokes, care-şi urmăreşte propriile interese, nu interesele comunităţii maghiare. Ilie Bolojan nu este un primar rău, dar cred că sunt anumite lucruri de perfecţionat în administraţia publică locală şi noi ne putem aduce aici aportul. Nu suntem de acord cu gradul mare de impozitare. Nu suntem de acord nici cu monopoluri regiilor autonome pe apă-canal, încălzire şi salubritate dar suntem de acord cu unirea Oradiei cu Sînmartinul. Suntem de acord şi cu mutarea Muzeului în Cetate şi vom susţine toate iniţiativele în interesul orădenilor şi bihorenilor.
Dacă PMP Bihor va fi invitat să facă parte dintr-un arc guvernamental local, în CL Oradea sau în CJ Bihor, veţi accepta?
D.M.: Da. Pentru că orice partid îşi doreşte la guvernare şi să îşi pună în aplicare programul. Nu facem politică de dragul de a critica şi de a pune beţe în roatele unei administraţii. Da, ne dorim să guvernăm Oradea şi Bihorul împreună cu principalul actor politic care va rezulta din alegerile locale.
Spui asta deşi PMP s-a lansat într-o serie de critici şi acuzaţii la adresa administraţiei locale…
D.M.: Nu sunt atacuri la persoană, nu sunt cu rea intenţie. Este o critică constructivă, din care toţi cei care facem politică sperăm să iasă ceva. Din dezbaterea de idei şi din critică se vor naşte cele mai bune soluţii. Problema este că PNL a înghiţit PD, iar PSD a stat în poziţia ghioceiului în faţa PNL, în cadrul USL. De aceea nu am avut o critică constructivă în Oradea şi Bihor.
Aţi colabora şi cu PSD?
D.M.: Sunt slabe şanse ca PSD să fie în urma acestor alegeri principalul actor politic local. Dar nu excludem nimic.
Citiți principiile noastre de moderare aici!