Cei care purtau imagini cu animale, prin asociere, credeau că preiau din puterile acelor animale. De atunci, până la prima maşină electrică de tatuat, care a fost inventată de Samuel O Reilly în 1891 şi până în zilele noastre, tatuajul a trecut de la ritual, la modă şi la forma de artă cu semnificaţii profunde.
Ne-a răspuns câtorva întrebări legate de arta tatuajului Adrian Bota. Adrian are 27 de ani, a terminat Facultatea de Arte la Oradea şi are licenţă de tatuator obţinută la Bucureşti, de la Uniunea Tatuatorilor Români, singura şcoală din România care efectuează cursuri pentru meseriile: Tatuator Artistic, Tatuator Cosmetic, Dermopigmentist, Montator bijuterie pe corp. Uniunea Tatuatorilor Români este autorizată şi avizată de Autoritatea Naţionala de Calificări, Ministerul Muncii, Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătaţii ca furnizor de formare profesională.
– Care e drumul tău în viaţă până la meseria de tatutor? De când practici această artă?
Adrian Bota: Îmi amintesc cu drag faptul că acum 10 ani mi-am vândut bicicleta pentru a-mi cumpăra primul aparat de tatuat, timp în care acestă formă de artă mi-a inundat aproape orice aspect al vieţii.
– Mai este tatuajul privit ca un tabu? Ce înseamnă tatuajul din perspectiva ta?
Adrian Bota: Din perspectiva mea, tatuajele reprezintă o reamintire constantă a unei trăiri intense, a unei idei, sau unui mesaj. În ultimii ani, idustria tatuajelor a luat amploare, ceea ce denotă faptul că tot mai multe persone doresc să se individualizeze prin această artă.
– Câţi dintre clienţii tăi sunt conştienţi că este un lucru făcut pe viaţă, şi pentru câţi tatuajul are o semnificaţie aparte? Sunt care se tatuează doar pentru că e la modă?
Adrian Bota: Cred că toate persoanele sunt conştiente de faptul că un tatuaj este permanent, şi pentru fiecare are o semnificaţie aparte. Popularitatea actuală a tatuajelor nu face altceva decât să permită o exprimare liberă a individualităţii.
– De obicei vin cu un concept gata pregătit, sau îţi dau doar ideea şi lasă la latitudinea ta cum să o dezvolţi?
Adrian Bota: Mulţi clienţi vin cu un concept gata pregătit, sau o imagine de referinţă, dar mereu îi încurajez să opteze pentru un design original, care poate portretiza mult mai bine ideile lor.
– Cum se ajunge de la idee la tatuaj, în funcţie de mărime, de complexitate? Cum se schimbă preţul în funcţie de aceste criterii?
Adrian Bota: Reprezentarea unei idei în tatuaj este influenţată de stilul artistic, tehnică, mărime şi poziţia sa pe corp. Aceşti factori şi timpul executării tatuajului infuenţează preţul final al acestuia.
– Care sunt zonele de pe corp cel mai uşor de tatuat? Dacă cineva vrea să îşi facă primul tatuaj, ce îi recomanzi?
Adrian Bota: Fiecare zonă a corpului prezintă provocarile sale. Pentru clienţii care vin pentru primul lor tatuaj, le sugerez o sesiune de maxim 2-3 ore, pentru a se obişnui cu senzaţia şi durerea acestui process.
– Au fost clienţi care s-au răzgândit în ultimul moment? Ce i-a speriat?
Adrian Bota: Din momentul stabilirii unei programari şi pâna la efetuarea tatuajului este o diferenţă de circa 30 de zile, timp în care persoanele nehotărâte îşi pot schimba ideea, sau pot renunţa efectiv la programare.
– Din punct de vedere legal, există restricţii de vârstă?
Adrian Bota: Din punct de vedere legal, restricţiile de vârstă sunt în felul următor: persoanelor sub vârsta de 16 ani le este interzisă efectuarea unui tatuaj, iar persoanelor între vârsta de 16 şi 18 ani este permisă doar cu acodul tutorelui legal.
– Ce înseamnă să îţi faci un tatuaj la o persoană neavizată, neprofesionistă?
Adrian Bota: Executarea unui tatuaj de către o persoană neavizată prezintă atât riscuri artistice cât şi sanitare, de la exacutarea nereuşită a tatuajului în sine, până la infecţii cu diferiţi viruşi sau bacterii.
– Care modele sunt în topul preferinţelor?
Adrian Bota: Datorită dezvoltării industriei, a materialelor şi uneltelor de calitate superioară, posibilităţile design-urilor tatuajelor au devenit nelimitate, fapt ce permite individualizarea lor după cerinţele clientului. Topul preferinţelor este şi va fi mereu în schimbare datorită acestei evoluţii şi artiştilor care dezvoltă mereu stiluri şi tehnici noi.
– Care tatuaj pe care l-ai făcut ţi-a rămas în minte?
Adrian Bota: Unele tatuaje mi-au rămas în minte datorită mesajului, altele datorită provocării tehnice, printre preferatele mele fiind portretele. Fiecare tatuaj este o experienţă atât pentru client cât şi pentru mine, cel mai important lucru fiind faptul ca la finalul zilei să fim la fel de încântaţi de produsul final.
– Cum crezi că este apreciată această meserie în România?
Adrian Bota: În România, ca de altfel oriunde în lume, acestă meserie este în continuă dezvoltare, aprecierea clienţilor fiind cea mai importantă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!