Dr. Paula Marian vede des dorința de viață a copiilor pe care îi tratează și puterea cu care luptă să trăiască și să fie sănătoși. Medic dedicat, dr. Paula Marian face tot posibilul să le ofere acestora condițiile necesare unei dezvoltări normale, le oferă speranță părinților și copiilor și, mai ales, multă iubire.
[eadvert]
Când și cum a început pasiunea pentru Medicină?
Dr. Paula Marian: Profesia de medic este una dintre cele mai vechi și necesare. Pasiunea pentru medicină am avut-o încă de când eram elevă în gimnaziu. Nu cred că era o pasiune țintită către medicină, însă era sigur una pentru tot ceea ce înseamnă mediul înconjurător: oameni, animale, plante. Am fost mereu sensibilă la tot ceea ce presupunea durere și suferință și crescând, am realizat că asta e menirea mea: să ajut, să intervin acolo unde e nevoie, să ofer consiliere și să vindec. Așa am ales pediatria și pneumologia pediatrică, pentru că, dincolo de simptome, copiii au ceva aparte, o sinceritate, care se poate citi în privire, în gestică.
Am început cu jocul când eram copil, iar această pasiune a fost extrem de puternică cu trecerea anilor. Deși am ales un liceu pedagogic, profil uman, am continuat cu medicina. În liceu, am avut o profesoară extrem de perspicace, cu care am interacționat foarte bine și care m-a îndrumat – doamna profesoară de biologie.
Astfel, dacă inițial mi-am dorit să devin învățătoare și să lucrez cu copiii, ea a văzut în mine un medic de succes și m-a încurajat în această direcție.
Îți mai amintești emoțiile primului consult?
Dr. P.M.: Emoțiile primului consult au fost intense, aproape m-au copleșit. Dar înțelepciunea, răbdarea, entuziasmul și afecțiunea sinceră pentru medicina pe care o practicau mentorii mei mi-au dat siguranță de sine și îndrăzneală. Nu voi uita niciodată cordialitatea, deschiderea, comunicarea de care m-am bucurat și înțelegerea de care au dat dovadă în anii petrecuți împreună, pentru care le mulțumesc pe această cale.
Ce te-a direcționat spre Pneumologie pediatrică?
Dr. P.M.: Patologia respiratorie ocupă o mare parte din afecțiunile vârstei pediatrice. Așadar, consider că este necesară o specializare pentru a răspunde cât mai bine nevoilor destinate copiilor. Pneumologia pediatrică este o specialitate axată pe diagnosticul, tratamentul și prevenția patologiei ce apare la nivelul aparatului respirator de la naștere și până la vârsta de 18 ani.
Particularitățile morfo-funcționale ale aparatului respirator, sistemul imunitar incomplet dezvoltat, conduc la o rată mult mai mare a infecțiilor respiratorii acute la copii versus adulți, dar și a afecțiunilor cronice.
Coordonezi programul de ASTM bronșic…
Dr. P.M.: Coordonez programul de Astm bronșic la copil la nivelul județului Bihor și zilnic evaluez cazuri complexe din aria acestei patologii, astfel că, împreună cu colegii mei, reușim în timp să îi aducem la un stil de viață cât mai normal.
Care caz te-a marcat cel mai mult?
Dr. P.M.: Cazurile care m-au marcat sunt nenumărate, deoarece în medicina practicată în spital întâlnim cazuri complexe din punct de vedere medical, însă în mod particular a fost cazul unei fetițe în vârstă de 1 an și 3 luni, diagnosticată cu o afecțiune respiratorie gravă. La momentul în care a fost sub îngrijirea mea, aceasta cântărea aproximativ 6-7 kg, echivalentul unui bebeluș cu o greutate optimă pentru vârsta de 4-5 luni. Acum, micuța pacientă este bine și are o dezvoltare armonioasă.
Care sunt satisfacțiile, dar provocările acestei profesii?
Dr. P.M.: Sigur că sunt momente în care ca medic te simți copleșit, cu resursele epuizate, dar satisfacțiile nu întârzie să apară atunci când părinții copiilor îți mulțumesc că au răspuns foarte bine la tratamentul recomandat, că sunt din nou vioi și plini de energie (așa cum trebuie să fie fiecare copil). Provocarea zilnică este noutatea pe care o aduce fiecare caz nou cu particularitățile lui, pentru că medicina înseamnă a trata individual fiecare caz în parte, chiar dacă uneori simptomele micuțului pacient sunt la fel.
Ce sfaturi le dai celor care vor să aleagă această carieră?
Dr. P.M.: Profesia medicală este o artă și este cale lungă până să devină carieră. Ani lungi de studiu, practică medicală în multe specialități, examene grele și multă muncă individuală. Toate acestea nu se pot fructifica fără pasiune, consecvență și devotament pentru tot ceea ce înseamnă viață, suferință și multă empatie etc. Însă nimic grandios nu se obține fără implicare și efort în anii parcurși.
Medicii pediatri și cei de pneumologie pediatrică au adesea un nivel de empatie crescut. Sunt responsabili de creșterea armonioasă a copiilor, implicând nu doar un corp sănătos, ci și o minte sănătoasă, astfel că medicul pediatru e cel mai frecvent bine dispus, cu zâmbetul mereu larg. Din acest motiv, medicii pediatri sunt aparte și cel mai adesea, sunt asociați cu micuții pacienți: zâmbăreți, degajați și veseli.
Citiți principiile noastre de moderare aici!