Teofil Filimon are 42 de ani și este expert în relații internaționale și studii europene. A fost consilier local încă din anul 2012 până în momentul în care a fost ales viceprimarul Oradiei. Teofil și-a construit o carieră în mediul privat, în cadrul Digi România, fiind șef al Serviciului Avize, Acorduri și Autorizații.
Filimon a fost învestit în funcția de viceprimar în cursul zilei de luni, 26 august. Acesta a fost propus de primarul municipiului, Florin Birta imediat după ce Marcel Dragoș a anunțat că va prelua poziția de prefect al județului după ce Dumitru Țiplea a demisionat.
Într-un interviu, Teofil Filimon a vorbit despre atribuțiile sale ca viceprimar, scopurile pe care le are, cât și despre ce înseamnă pentru el această poziție.
Bihon.ro: Ce v-a motivat să acceptați această funcție?
Teofil Filimon: A fi viceprimar în echipa domnului primar Birta este o adevarată provocare, onoare și bineînțeles oportunitate. Responsabilitatea ce derivă din această demnitate este una foarte mare, o înțeleg, de aceea mă voi folosi de toată experiența mea pentru a confirma încrederea pe care domnul primar, colegii mei liberali și orădenii, au investit-o în mine.
Bihon.ro: Ce viziune aveți asupra municipiului?
T.F.: Viziunea mea este aceeași cu cea a echipei care a înscris Oradea pe un traseu de dezvoltare. Vorbim despre o echipă performantă, care ne face să fim mândri, azi, de orașul nostru: începem cu domnul Ilie Bolojan și acum continuăm hotărât în direcția corectă, alături de domnul primar Florin Birta. Îmi doresc să am capacitatea de a performa și să aduc un aport considerabil executivului primăriei, echipa căreia m-am alăturat de câteva zile.
Bihon.ro: Care sunt atribuțiile pe care le aveți?
T.F.: Domnul primar mi-a delegat coordonarea Direcției Tehnice, a Direcției Arhitect-Șef, precum și a companiilor municipale OTL SA și Termoficare SA. De asemenea, sunt președintele Comisiei Municipale de Urbanism și Amenajarea Teritoriului (CMUAT), a Comisiei de Circulație și a Comisiei pentru aplicarea legilor fondului funciar. Dincolo de aceste atribuții delegate, nu voi ezita să mă implic oriunde și oricând situația o cere, în folosul orașului și a orădenilor.
Bihon.ro: Cât de dificil este să preluați mandatul fostului viceprimar, Marcel Dragoș?
T.F.: Înainte de orice, doresc să subliniez remarcabila munca a colegului meu Marcel Dragoș, în cei aproape patru ani de mandat. Fiind în echipă cu domnul primar Florin Birta, Marcel Dragoș a avut de gestionat probleme complexe, unele fără precedent, pentru ca investițiile de mare anvergură din oraș să prindă contur. Marcel Dragoș a fost un viceprimar de succes. La rândul meu, sunt dator să mă ridic la exigențele funcției. Aceasta înseamnă multă energie și mult timp dedicat activității specifice funcției. Munca nu mă sperie, ba dimpotrivă. Vin din mediul privat, sunt un om energic și sunt convins că dacă mă voi dedica îndeajuns obiectivelor asumate, rezultatele se vor vedea.
Bihon.ro: Ați fost consilier local al PNL începând din 2012. Cum ați descrie experiența dumneavoastră?
T.F.: Eu vin din mediul privat, aceasta înseamnă că toată activitatea mea politică a fost realizată după orele de program, desigur, mai puțin participarea la ședințele din Consiliul Local. Tot ce înseamnă activitatea mea ca ales local s-a legat de relația cu cetățenii din zona de care am răspuns, aflată în cartierul Rogerius, în zona Ștefan cel Mare – Milcovului. Nu poți face administrație fără să apleci urechea la problemele cu care se confruntă aceștia (cetățenii), altminteri, riști să pierzi contactul cu realitatea. Toată experiența mea din Consiliul Local o voi folosi ca un ghidaj în mandatul de viceprimar. Țin mult la contactul cu cetățeanul, la relația directă cu orădenii, tocmai din motivele expuse mai sus. Da, Primăria Oradea are proiecte mari, de anvergură, folositoare orașului, în ansamblul său, dar în același timp trebuie să fim atenți la nevoile și problemele punctuale ale orădenilor, indiferent de zona în care locuiesc.
Bihon.ro: Dețineți această funcție până în luna noiembrie, până când va fi investit noul Consiliu Local. Ați dori să fiți în continuare viceprimar, chiar și după acest eveniment?
T.F.: Sunt adeptul zicalei care spune că nu se cade să pui căruța înaintea boilor. Haideti să luăm lucrurile pe rând. Nu te poți aștepta să rămâi în funcție decât dacă livrezi rezultate concrete. Prin urmare, acesta este obiectivul pe care mi-l asum: să îmi aduc aportul, la modul concret, pentru a susține toate proiectele Primăriei, pe toată aria de responsabilitate pe care domnul primar mi-a delegat-o. Știu ce așteaptă orădenii de la noi, știu că exigențele sunt și vor fi tot mai mari. În situația în care colegii mei vor constata că sunt un viceprimar competent, iar eu, la rândul meu, voi constata că este ceea ce mi se potrivește, atunci se va putea pune problema continuității. Pe de altă parte, nu trebuie să uităm faptul că natura oricărei funcții este una vremelnică. Nu contează câtă vreme petreci într-o funcție publică, ci mai degrabă ceea ce reușești să realizezi din acea funcție.
Trimite articolul
XAtata vorbeste de echipa dar de cand a fost bumit viceprimar nu a venit sa cunoasca oamenii cu care va lucra…e mai important sa te vada lumea pe afara probabil si sa apari in poze
Dacă și ăsta este expert, auzi la el, în relații internaționale de parcă a fost ambasador la Bruxelles, nu un angajat la un operator de cablu cu activitate strict locală … atunci bunică-mea, care a fost consilier de stat la consulatul României din Ghana cândva, poate fi ministru de externe și negociator șef la ONU. E clar și cu reprezentantul Digi pe lângă consiliul local, ajuns acum viceprimar de care până mai ieri nu auzise 99,99% dintre orădeni. Papagal după chipul și asemănarea cu șeful de la municipiu.
-
Trebuia sā fie şi el promovat odatā şi odatā. A fost copil de casā al partidului, a lipit afişe, alea,alea…
PS. Felicitāri pentru bunica. Şi strā-stābunicul meu a fost ambasador în Suedia. A şi cântat în formaţia Abba în tinereţe.
Cetateanul e doar o vaca de muls, primaria e ca o afacere, scopul e sa adune cat se poate de mult de la cetsteti. Respect zero, demolari, exproprieri, taxe de gunoi si parcare cat msi mare, fsra toalete, transport public slab, doar sa il folosim ca un sclav. Politica bolovanului
-
100% adevărat.