După ce a făcut echipă cu Ilie Bolojan la Primăria Oradea, Mircea Mălan a ajuns să facă parte din conducerea Consiliului Județean Bihor. Prin plecarea lui Ilie Bolojan la București, Mircea Mălan a preluat, la începutul anului, interimatul la șefia CJ Bihor. Cu toate că la nivelul PNL nu s-a luat o decizie oficială privind candidatul partididului la alegerile anticipate pentru funcția de președinte al CJ Bihor, toate indiciile îl dau pe Mălan drept viitor candidat. În cadrul unui interviu acordat în exclusivitate pentru Jurnal bihorean, Mircea Mălan prezintă principalele proiecte din 2024 finalizate de Consiliul Județean Bihor, dar și investițiile pe care instituția le pregătește pentru acest an.
Bihon: 2024 a fost pentru Consiliul Județean Bihor anul finalizării mai multor proiecte de impact. Care credeți că au fost primele cinci proiecte care au adus cu adevărat o îmbunătățire în viața bihorenilor?
Mircea Mălan: Anul 2024 a fost un an important pentru Consiliul Județean Bihor, pentru că foarte multe proiecte începute în anii precedenți au fost finalizate. Proiectele de infrastructură rutieră au avut un mare impact în îmbunătățirea vieții bihorenilor. Au fost finalizate șase drumuri noi, centurile ocolitoare Aleșd, Beiuș, Sântandrei, Nojorid, Sânmartin și Oșorhei. Datorită acestora, fiecare dintre noi poate să ajungă mai repede dintr-o parte în alta a județului, iar firmele pot să-și transporte mărfurile mai ușor. Un alt proiect important a fost cel care ține de promovarea tradițiilor și obiceiurilor noastre. Dincolo de partea materială, am încercat să hrănim sufletul bihorenilor prin organizarea mai multor evenimente cu specific tradițional. Cu ocazia Sărbătorilor Pascale, am organizat mai multe concerte de pricesne în cadrul proiectului „Lumină din Lumină”, ajuns la ediția a doua, iar de Crăciun am avut a treia ediție a proiectului „Bihorul Colindă”. Peste 8.000 de colindători au vestit în decembrie Nașterea Mântuitorului. M-am bucurat să văd că întreaga comunitate s-a adunat în jurul acestor demersuri. Tradițiile noastre strămoșești și credința în Dumnezeu sunt elemente care definesc ființa neamului nostru, care ne țin legați de pământul din care am fost făcuți și de cer.
Un alt proiect important a fost punerea în funcțiune completă a noii școli pentru învățarea unei meserii. La „Campus Oradea”, tinerii care intră în clasa a IX-a pot să urmeze cursuri pentru a învăța o meserie de viitor, bine plătită. Nu vorbim de o școală profesională, ci despre un liceu tehnic, de unde elevii pot să meargă la facultate dacă doresc, sau să înceapă să lucreze după trei ani de studii. În condițiile în care astăzi un meseriaș câștigă foarte bine, mă refer la un electrician, la un tâmplar sau un instalator, cred că tinerii bihoreni și părinții acestora ar trebui să se orienteze și spre această școală, pentru că este foarte mare nevoie de specialiști în Bihor.
De asemenea, un aspect important pentru dezvoltarea județului nostru și îmbunătățirea vieții bihorenilor a fost modernizarea și operaționalizarea Aeroportului din Oradea. La finalul anului 2023 s-au finalizat lucrările la noul terminal de pasageri și la prelungirea pistei, iar în 2024 am reușit să lansăm noi curse interne și internaționale, pentru ca bihorenii să ajungă mai repede oriunde doresc să meargă. Ne-am conectat cu Aeroportul din Varșovia, care are curse spre zeci de destinații din toată lumea. Am lansat noi zboruri spre București și am reluat zborurile spre Londra și Milano. Pentru anul acesta, sperăm ca din primăvară să avem un operator aerian care să introducă zboruri directe Oradea – München, un alt oraș care oferă conexiuni către foarte multe destinații. Bihorenii pot de asemenea să călătorească în vacanță, cu zboruri charter, spre Grecia, Turcia, Egipt, Cipru, iar din anul acesta și spre Spania, la Mallorca.
Cel de-al cincilea proiect important vizează protejarea mediului și valorificarea frumuseților naturale. Avem o nouă peșteră vizitabilă, Peștera Stracoș, în apropiere de Oradea. Alături de ea a fost realizat și un traseu de drumeție de 5 km și un traseu de Via Ferrata. De altfel, în 2024 a fost inaugurat cel mai lung traseu de Via Ferrata din județul nostru, în comuna Roșia, la Cheile Lazurilor. În comuna Șinteu a fost finalizată o tabără ecologică alcătuită din 13 căsuțe, lângă o pădure, departe de agitația cotidiană, unde pot fi organizate întâlniri pe teme de protecție a mediului. De asemenea, s-au încheiat lucrările și la un traseu de motocross în comuna Aușeu, prin care oferim celor pasionați de motoare și ATV-uri posibilitatea de a-și practica pasiunea într-un loc sigur. Eliminăm în acest fel traficul din pădurile noastre. În 2024 am demarat proiectul „Bihorul plantează”, tot în ideea de a conștientiza importanța protejării mediului. În plus, am organizat o nouă ediție a proiectului „Luna curățeniei în județul Bihor”. Prin toate acestea, dorim să încurajăm bihorenii să aibă grijă de spațiul de dincolo de poarta propriei gospodării și să se bucure de natură, de ceea ce a creat Dumnezeu atât de frumos în județul nostru.
Bihon: Ce proiecte și-a propus Consiliul Județean Bihor să finalizeze, respectiv să înceapă, în anul 2025?
Mircea Mălan: Anul acesta vom finaliza alte două proiecte ce țin de îmbunătățirea traficului. Centura Biharia va fluidiza traficul spre zonele Marghita și Săcueni. Traficul pe Inelul Metropolitan, practic a doua centură a orașului Oradea, a fost deschis în 2024 între Nojorid și Băile Felix, iar în acest an, lucrările vor fi finalizate pe toată lungimea lui, până în Oșorhei. Vor fi finalizate și lucrările la viitorul sediu al Consiliului Județean Bihor, clădirea fostei Policlinici de pe strada Republicii. De asemenea, vor fi finalizate lucrările de modernizare a Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai”. La finalul lucrărilor, aceasta va fi cea mai modernă bibliotecă din țară. Amenajăm, cu fonduri europene, mai multe campinguri, în Șuncuiuș, Bratca, Vadu Crișului și Dobrești, astfel încât iubitorii de natură să aibă parte de o experiență autentică, în spații amenajate corespunzător. Și acestea vor fi terminate anul acesta.
În ceea ce privește proiectele care urmează să înceapă, cel mai mare este TramTren, rețeaua de trenuri metropolitane care va lega Oradea de mai multe localități limitrofe, inclusiv de Băile Felix. Vor începe lucrările și la drumul montan Padiș – Ic Ponor, pentru a realiza o nouă legătură rutieră între județele Bihor și Cluj.
De asemenea, un alt proiect important este rețeaua de pasaje subterane și supraterane care va începe să fie construită pentru a fluidiza și mai mult traficul în cele mai aglomerate zone ale județului nostru. Zilele acestea am emis ordinul de începere a lucrărilor la primul pasaj suprateran care va trece peste sensul giratoriu aflat la intersecția drumului spre localitatea Fughiu, Centura Oșorhei și DN1, practic la ieșirea din Oșorhei. Consiliul Județean Bihor urmează să realizeze alte șapte pasaje rutiere supraterane și subterane. Acestea sunt în diferite stadii de licitație. În plus, de-a lungul centurii Oradea vor fi construite șase pasaje pietonale, astfel încât să reducem riscul de accidente.
Un alt proiect la care lucrăm și care va fi implementat anul acesta este cel privind dotarea mai multor școli din Bihor cu mobilier modern și echipamente digitale, pentru a oferi copiilor și profesorilor condiții mai bune în sălile de clasă. În plus, vom continua să sprijinim comunele și orașele din județ pentru a-și introduce rețele de apă, canalizare și gaze naturale. Județul nostru se poate dezvolta doar dacă fiecare comunitate în parte se dezvoltă. Totodată, în acest an ar urma să fie finalizate parcurile industriale din Ștei, Beiuș, Marghita și Aleșd. Realizăm aceste investiții pentru a aduce locurile de muncă mai aproape de bihoreni.
În ceea ce privește Aeroportul, vom continua să discutăm cu alți operatori aerieni, care să vină cu noi curse. Totodată, dorim să dezvoltăm terminalul cargo prin parteneriate cu firmele interesate. Prin tot ceea ce ne propunem să facem împreună în acest județ, încercăm să oferim posibilitatea fiecăruia dintre noi de a fi mândru că este bihorean.
După plecarea la Senat a lui Ilie Bolojan, ați preluat conducerea interimară a Consiliului Județean. Care sunt obiectivele pe care le aveți în vedere pentru perioada până la alegerile anticipate pentru funcția de președinte al CJ Bihor?
Mircea Mălan: În luna iunie 2024, bihorenii au încredințat votul lor pentru Consiliul Județean Bihor, cu majoritate, echipei conduse de domnul Ilie Bolojan. Practic, voi continua să respect votul acordat de bihoreni și să continui proiectele începute. Cel mai probabil, alegerile pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Bihor vor fi organizate la 4 mai, în aceeași zi cu primul tur al alegerilor prezidențiale. Până atunci vom lucra la proiectele pe care le-am anunțat mai sus. Vom pregăti programul concertelor de Paști, în cadrul celei de-a treia ediții a proiectului „Lumină din Lumină”. Tot la începutul primăverii vom avea și o nouă ediție a proiectului „Bihorul plantează”. În plus, în perioada imediat următoare vom demara o consultare cu specialiștii din fiecare domeniu care are legătură cu dezvoltarea turistică integrată a județului nostru, pentru a realiza o strategie pentru următorii ani. Alături de colegii mei de la Consiliul Județean Bihor, vom face tot ce ține de noi pentru a continua să ducem Bihorul pe drumul cel bun.
Trimite articolul
XPai l-ati dus: acum e cu 800 de lei sub mdia nationala. Stim, ce vina are el.
Și interviurile cu tovarășii Feder, Tulai, Sorcoiu erau mai naturale. Mai pline de viata.