JURNAL BIHOREAN: Cum vă explicați că alte țări europene, unde măsurile de relaxare s-au dus chiar mai departe decât România, nu au asistat la o creștere exponențială a cazurilor pozitive, așa cum se întâmplă în România, de o lună încoace?
DACIAN CIOLOȘ: Sunt mai mulți factori, probabil. Mediul științific, medical, analizează comportamentul acestui virus. Nu au ajutat nici discuțiile în jurul teoriei conspirației. Și eu am fost printre care cereau Guvernului transparență. Deoarece nu a fost suficient de transparent, (Guvernul – n.red.) a alimentat teorii ale conspirației, care au venit după aceea. Nu au fost publice licitațiile. La fel, modul cum s-au făcut testările.
Important pentru noi este să fim sinceri cu oamenii. Într-o astfel de situație, o comunitate eficientă trebuie să aibă la bază sinceritatea.
Altfel, oamenii intră la bănuieli și încep suspiciunile, când comunicăm doar în interes politic.
Probabil că e și o chestiune de cultură. Noi am trecut dintr-o extremă în altă. Am respectat când ne-a fost frică. După care, mai mult de 100.000 de oameni s-au dus buluc pe litoral, nerăbdători să își reia viața dinainte. Ar trebui să învățăm o anumită ponderare, să ne înfrânăm când luăm anumite decizii. Nu sunt suficiente doar decretele prezidențiale și legislația. Contează foarte mult modul în care ne asumăm sănătatea noastră și a celor din jur.
La noi, în societatea românească, s-au cultivat competiția și individualismul, mai puțin conlucrarea și înțelegerea. Cred că va fi o lecție pe care o vom învăța. Și anume, că sănătatea noastră trece prin respectul pe care-l vom avea în relația cu ceilalți.
JB: În cel mai negru scenariu, credeți că este posibilă o revenire la starea de urgență?
D.C.: Nu îmi doresc. Ar fi cel mai rău lucru care s-ar întâmpla României și sper să nu fie cazul. Trecerea de la o extremă la alta nu ne ajută. Dacă vrem să reluăm economia, va trebui să învățăm să respectăm anumite reguli. Dacă nu avem claritate, predictibilitate, în câteva luni vom fi în situația în care vom avea bugetul european aprobat, cele câteva zeci de miliarde (de euro – n.red.) disponibile și nu vom ști în ce condiții le putem cheltui.
Dar așezarea de care avem nevoie nu ține doar de legi bune. Da, legile proaste ne blochează, dar avem nevoie să învățăm să conlucrăm în comunități. Adică nu ce face azi PSD, care cultivă neîncrederea, suspiciunea, teama și ura.
JB: Cum ați caracteriza programul de relansare economică, propus de partidul aflat la guvernare?
D.C.: Este o culegere de intenții la care s-au adăugat cifre. Nu e cu adevărat un program de relansare. Dincolo de sprijinul imediat pe care îl acorzi și de anumite instrumente de care uzezi, trebuie să spui ce faci cu reforma statului.
Nu mai are sens să pompăm doar bani în economie, dacă avem un stat cu picioare de lut, cu probleme de competență, de ineficiență și care se vede stăpânul cetățeanului. Trebuie reformată administrația publică.
A investi în economie înseamnă a spune ce faci cu sistemul educativ. În cazul în care acest virus va rămâne între noi și mai există și alte riscuri, fără să investești în sănătate nu poți vorbi despre o reformă a statului.
Nu mai merge doar cu peticeală și rezolvat urgențele. De aceea, se cere un adevărat plan de reconstrucție.
USR Plus lui Bolojan: „Betonul să fie foarte bine umbrit de arbori”
Trimite articolul
XDictatura dã vindecatura.
Este o idee de scaun stabil la masã.