Într-un interviu acordat Jurnalului Bihorean și Bihon.ro, Lavinia Sturz, consilier financiar la Impera Credit, ne prezintă câteva metode și sugestii pentru protecția economiilor împotriva inflației.
[eadvert]
DAN BIRTA: Care sunt principalele metode de protecție a economiilor: depozite bancare, investiții în titluri de stat, investițiile în metale prețioase, investiții în bunuri imobiliare, fonduri de investiții, criptomonede?
LAVINIA STURZ: Făcând o comparație a metodelor de protecție a economiilor menționate mai sus, cea mai accesibilă metodă de a avea acces la investițiile tale ar fi obligațiunile de stat pentru că acestea pot fi tranzacționate la bursă. Investițiile în bunuri imobiliare pot să aducă venituri prin închirierea imobilelor, dar această măsură trebuie verificată și luat în calcul și riscul deprecierii bunului sau, mai mult, în cazul în care imobilul nu se închiriază, acesta reprezintă doar o cheltuială. Pentru că fiecare domeniu sau acțiune vine cu riscul său, este recomandat să investim în mai multe categorii de instrumente financiare. Această masură se numește diversificarea riscului sau a portofoliului.
D.B.: Cât de rentabile sunt depozitele bancare?
L.S.: Având în vedere că inflația depășește dobânda pe care băncile o oferă în ultima vreme, depozitele bancare devin o cheltuială, nicidecum o măsură rentabilă. Privind raportul BNR, inflația în septembrie anul acesta a atins valoarea de 6,29% iar în noiembrie 7,8%, unde sperăm să se stabilizeze, însă șansele sunt mari ca și anul viitor inflația să atingă valorile maxime de 8,6% urmând ca pe sfârșitul anului să se stabilizeze la 5,9%. Având aceste date, aș spune că, practic, banii retrași la maturitatea unui depozit bancar au o valoare mai scăzută decât la constituire.
D.B.: Care sunt băncile care oferă cele mai mari dobânzi la lei și valută (Euro)? Dar care percep cele mai mici comisioane?
L.S.: Pentru că în această toamnă inflația lunară s-a apropiat de 9%, s-a accentuat prăbușirea puterii de cumpărare. Diferența între dobânzile oferite populației și rata inflației a ajuns la 5-6%. Să pierzi 5% din valoarea depozitului tău într-un an este alarmant (dobânzile la depozitele bancare au scăzut în media cu circa 1% medie față de anul trecut, atât în cazul depozitelor la 6 luni, cât şi în cazul celor pe 12 luni). În topul celor mai bune oferte cu plata dobânzii la scadență la dobânzile în lei se pot enumera: Tbi – 3,60%, Intesa Sanpaolo Bank – 3,25%, First Bank – 3,15%. În cazul depozitelor în Euro, dobânda cea mai avantajoasă abia atinge pragul de 0,50% pe an în cazul celor de la Tbi sau Idea Bank. În ceea ce privește comisioanele, aș recomanda ca atunci când vreți să faceți un depozit sau un credit să îl faceti la banca la care încasați și veniturile. Dacă, în schimb, vreți să faceți un depozit la o bancă nouă, recomand să mutați și veniturile dumneavoastră. La retragerea banilor în numerar, băncile nu solicită de regulă plata unui comision. Există și excepții, de exemplu la BRD se plătește doar la retragerea depozitelor în Euro suma fixă de 10 euro. În schimb pentru pachetele de administrare conturi în momentul de față băncile practică pachete gratuite dacă vă încasați venitul lunar la respectiva bancă.
D.B.: Ce se întâmplă cu depozitele bancare în lei și în valută ale unei persoane dacă banca dă faliment?
L.S.: Din acest punct de vedere, depozitele bancare sunt printre cele mai sigure soluții de păstrare a economiilor ținând cond de costurile aferente. Statul roman, prin Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare, îți garantează economiile și plăteste o compensație de maximum 100.000 de euro/persoană/bancă în cazul în care instituția financiară nu-ți mai poate rambursa banii. Fondul de Garantare a Depozitelor nu garantează banii care sunt depozitați la băncile care au statut de Sucursală în România pentru mai multe detalii se poate verifica site-ul FGDB.ro. Sucursalele din România ale băncilor din alte state membre ale Uniunii Europene participă la schemele de garantare din țările de proveniență.
D.B.: Fondurile de investiții sunt o alternativă la depozitele bancare? Care este diferența?
L.S.: Fondurile de investiții sunt o alternativă la depozitele bancare, deoarece fondurile de acțiuni cu investiții pe piața locală au înregistrat evoluții foarte bune (randamente de peste 20%) anul acesta, iar fondurile diversificate și de Absolute-Return au înregistrat randamente de la începutul anului situate între 7% – 13.75%. Evoluția pieței de capital în 2021 poate fi caracterizată ca fiind excepțională, spun investitorii din piață și că au văzut listări numeroase la Bursa de Valori București, atât pe piața principală, cât și pe piața Aero. Piața se așteptă la noi listări și în 2022, însă e dificil de estimat un număr. O măsură de susținere a statului român, ar fi să emită mai multe obligațiuni pe piețele internaționale decât a emis în 2021.
D.B.: Dacă mai există alternative, te rog să le punctezi.
L.S.: Un domeniu relativ nou și de mare succes este piața criptomonedelor. Aici însă câștigurile par să fie pe măsura riscului adoptat. Părerile sunt pro și contra privind investițiile în criptomonede și aș vrea să precizez că nu este recomandat să iți pui toate economiile în criptomonede decât dacă ești expert. Ca și în cazul creditelor bancare, depozitelor sau investițiilor, recomand să cereți părerea unui broker sau consultant financiar care să vă îndrume, dar mai ales să vă ajute să investiți luând riscul cel mai mic. Costul pe care îl aduce un expert este infim de mic în raport cu valoarea adusă.
Trimite articolul
XAm avut cont de economii la Banca transilvania si am primit 0.40 % dobanda pe an ….deci bani de nimic
Am cumparat cateva criptomonede la pret scazut si cand am vandur am facut deja profit de cateva sute de lei…
Deci nu mai merita sa bagi banii in banca….
Eu după doi ani de cont in euro la banca Transilvania la cei 10.000€ când i-am scos au fost mai puțini la retragere lor de cât la depunere
La care economii vă referiți, sărumâna ? Că eu nu înțeleg…
Asa a fost si la Caritas si la FNI ai scos de trei ori suma sau ai primit dobanzi de 200% pana au scos altii banii tai si tu ai ramas cu buza umflata. Dormi linistit gigele bitcoini te vegheaza (plus Zana Maseluta si Mos Craciun daca nu ai inca 7 ani). PS pune banii in depozit, nu in cont de economii, oricum dobanda va fi sub rata inflatiei, dar mai mare de 0.4%). Nu fac reclama la BT dar la BT dobanda la euro este 0.1% (un rahat oricum) dar la bancile din Spania spre exemplu este marele si rotundul ¨zero¨ la fel sub rata inflatiei.
Cumparati lunar bitcoin (de cati bani puteti, 100 lei, 500 lei, etc) indiferent de pretul afisat la bursa si faceti-va un plan pe termen lung (minim 5 – 10 ani). Lasati alte shitcoins de-o parte si bucurati-va de pensie cu ajutorul bitcoin. Pretul pe unitate va fi cu siguranta peste 1.000.000 dolari. Succes.