Începuturile trupei se leagă de Liceul „Emanuil Gojdu”, din 1976 până la terminare, cu titualatura Sonic. Călin Pop a dat anunţ în revista liceului, „Țara visurilor noastre” că e în căutare de toboşar. S-a prezentat doar unul, Leontin Iovan. Pe urmă l-a descoperit pe Andrei Moroșanu la chitară bas şi trio-ul a fost botezat „Sonic”.
La final de an şcolar, în 1977, Andrei Moroșanu părăsește trupa și este înlocuit cu Marcel Breazu, care era elev la liceul de chimie „Sinteza”. Studenţi fiind la Timişoara şi-au schimbat numele în Celelalte Cuvinte, şi de atunci au trecut 40 de ani gravaţi în istoria muzicii rock.
Membrii formației Celelalte Cuvinte sunt: Călin Pop (vocal, chitară, blockflote), Marcel Breazu (chitară bas, voce), Leontin Iovan (baterie), Marius Pop (chitară, voce), Ovidiu Roșu (vioară, sunet).
Concertul aniversar de 40 de ani va avea loc la Timişoara şi va fi transmis online pe platforma vStage în 18 decembrie, de la ora 20:00.
– Când ai pornit în 1976 trupa Sonic în Liceul Gojdu ce ambiţii muzicale aveai? Vedeai pe termen lung un proiect muzical sau era un moft de licean?
Călin Pop: La 11 ani, în 1971 am dat întâmplător peste motivația vieții mele- concert Phoenix „Cei ce ne-au dat nume”, la Oradea, la Casa Sindicatelor, la primul concert rock pe care l-am văzut în viața mea. Eram deja vrăjit de muzica rock încă de la acea vârsta, așa ca la liceu luam deja lucrurile în serios chiar dacă serile de la finalurile săptămânilor scolare erau percepute ca o distracție. Poate chiar prea serios, deși cantam cover-uri după Jimi Nendrix, Deep Puple, Pink Floyd etc dar am avut și una dintre cele mai vechi piese proprii premiate, „Iarna”, pe care am compus-o în iarna dintre 1975 și 1976. Deci eu zic că proiectul meu muzical a început din 1971 și nu s-a terminat nici acum…
[eadvert]
– Cum e să ai de 40 de ani trei colegi de trupă şi prieteni? Ce înseamnă pentru tine o prietenie de 40 de ani?
Călin Pop: Ho, ho, ho îmi vine sa fac ca și Moș Crăciun… Este mai mult decât o căsnicie, dar în acest legământ nescris muzica ne-a unit și ne uneşte, pasiunea asta cu adevărat de nestins. Este o prietenie a muzicii și muzicală între noi și ne leagă atâtea amintiri încât ar fi imposibil de dezbinat o asemenea trupă. Plus că mai există și acel respect cavaleresc, atât între noi cât și faţă de fani și public, acea onoare care nu ne lasă capetele plecate în faţa nimănui.
– Cu ce echipament muzical aţi pornit acum 40 de ani şi ce dotări aveţi acum?
Călin Pop: Am pornit cu ce am avut, chitari manufacturate, transformate cu doze originale, mixer, amplificatoare și boxe tot manufacturate cu difuzoare de afară, plus ce mai găseam pe la Casa Studenților din dotare în calitate de o nouă trupă studenţească a lor- boxe de voci Vermona, microfoane originale.
Acum avem echipamentul de backline original Marshall, Engl, Ampeg și multe destule dotari, tobe Tama, microfoane de tot felul, chitare originale Hamer, Ibanez, Gibson, Fender, Strat etc, dar… nu cântă singure, ha ha ha!
– De la albumul cu pătrăţele din 1987, la „Clepsidra fără nisip” care va fi pe piaţă în 2022 cum a trecut timpul peste muzica formaţiei Celelalte Cuvinte? Ce s-a schimbat şi ce a rămas la fel?
Călin Pop: Muzica trupei s-a diversificat, chiar pe alocuri s-a sofisticat dar în timp a rămas acelaşi spiritul viu al trupei, energia de a performa live precum și inventivitatea în activitatea de creație.
– Pe 18 decembrie aveţi concert aniversar la Timişoara, care va fi disponibil pe platforma vStage. Te-ai fi gândit vreodată că veţi aniversa 40 de ani online? Cum ţi-ai fi dorit de fapt să fie acest concert?
Călin Pop: Nu aș fi crezut vreodată că vom trăi asemenea vremuri. Dar întrucât o singură dată împlinim 40 de ani, vom face acest eveniment online, dar totuși cu speranțe de materializare a unui turneu aniversar live cu public în oraşele principale ale țării pentru anul viitor.
– Sunteţi una dintre cele mai longevive formaţii româneşti. Care e secretul unei relaţii de lungă durată în această branşă?
Călin Pop: Nu cred că ar exista vreun secret anume. Cred că totuși motivul ar fi că trupa are o chimie comună, dar mai ales că a trăit pentru a cânta și nu a trăit din cântat, din muzică. Pasiunea, plăcerea și bucuria de a cânta a doborât toate greutăţile apărute de-a lungul timpului.
– Sunet analog sau digital?
Călin Pop: Pe scenă analog, chiar dacă finalul este digital. Dar și la mixaje și mastere folosim efecte (digitale, e drept) care le simuleaza pe cele analoage.
– Spune-mi o întâmplare, o amintire dragă ţie pe care nu ai mai povestit-o din istoria formaţiei Celelalte Cuvinte?
Călin Pop: Pfff…sunt multe… A! Era un miliţian cu porecla Păcală care la propriu fugea prin Timişoara cu foarfeca după pletoşi, agitand-o precum un paloş la luptă, încercând să-i tundă. M-am aflat și eu întâmplător pe stradă, şi fiind zărit de el, tocmai atunci am realizat (deși nu prea frecventam orele de sport) cât de bun sunt la fugă, la capitolul viteză.
– 40 de ani de Celelalte Cuvinte vine la pachet cu evoluţia fiului tău, Marius Pop, alături de voi în formaţie. Cum l-au primit celalţi membrii ai trupei şi cum se pliază feelingul lui de tânăr producer pe stilul Celelalte Cuvinte? Şi leg întrebarea de piesele recent lansate, „Clepsidra fără nisip”, dar mai ales „Aproape cerul”.
Călin Pop: Marius a adus și la propriu și la figurat prin priceperea lui o energie și o motivaţie suplimentară în trupă. Piesele noi, deși sunt compuse de dinaintea apariţiei lui la Cuvinte, au căpătat acum și ele un alt suflu, o altă culoare, mai dinamică, mai modernă, dar în sensul rock. În plus, și-a demonstrat și veleităţile de producer muzical realizând varianta scurtă, editată, a piesei „Aproape cerul”, care va apărea în forma iniţială ulterior.
– Concertul aniversar va avea loc cu o zi înainte de a împlini şi tu o frumoasă vârstă. Ce îşi doreşte Călin Pop?
Călin Pop: Ce îmi doresc sunt doar oaze de bucurie…
Citiți principiile noastre de moderare aici!