Cunoscutul caricaturist orădean cu nume sonor, artistul plastic Avram Iancu, a fost invitat în cadru Festivalului Internaţional de Teatru Oradea (FITO) să realizeze caricaturile trupelor care s-au înscris în programul festivalului. După fiecare spectacol, fie el de teatru sau muzical, artiştii au plecat acasă cu o amintire frumoasă, lucrarea realizată de Avram Iancu. Toate caricaturile se pot admira online pe https://fitoradea.ro/#caricaturi-FITO2023.
Duminică, 11 iunie, în ultima zi de FITO, înainte de spectacolul „Plugarul şi moartea” în regia lui Silviu Purcărete, va avea loc, de la ora 18:00, în foaierul teatrului, vernisajul expoziţiei de caricaturi realizate de-a lungul festivalului. Înainte de eveniment, Avram Iancu ne-a împărtăşit câteva gânduri.
– Ce a însemnat pentru dumneavoastră provocarea lansată de FITO?
Avram Iancu: În primul rând, am respect şi admiraţie deosebite pentru actori şi dansatori. Faptul de a fi cooptat pentru această colaborare m-a surprins în mod plăcut şi m-a flatat totodată. Am acceptat imediat. Nu ştiam exact ce situaţii voi întâmpina pe parcursul proiectului. Am ştiut doar că pot să fac asta. Am descoperit însă că este o provocare în adevaratul sens al cuvântului. Lucrările sunt extrem de grele, executate zilnic pentru fiecare spectacol în parte, iar unele din ele cuprind un numar mare de persoane. Am hotărât sa le fac reprezentative pentru fiecare spectacol. Nu este doar o interpretare caricaturală a actorilor, ci şi o ilustrare tematică reprezentativă pentru fiecare spectacol, ceea ce amplifică mult complexitatea. Am reuşit să-mi dozez energia şi timpul în aşa fel încât să reuşesc livrarea acestora în timp util pentru ca la finalul fiecărui spectacol să fie dăruit un tablou reprezentativ (uneori cu dificultăţi, trebuie să recunosc).
– Cât timp aţi alocat pentru fiecare caricatură? Care este tehnica de lucru?
Avram Iancu: Nu există un termen fix, însă pot estima un timp necesar de aproximativ 20 – 30 minute per personaj (complet, cu toate detaliile). Tehnica de lucru este digitală şi este exprimată prin desenarea efectivă pe un ecran interactiv de mare sensibilitate şi performanţă. Fiecare lucrare în parte are disponibil un videoclip al întregului proces de lucru derulat rapid.
– Sunt artiştii mai pretenţioşi când vine vorba de caricaturi?
Avram Iancu: Pot spune că suntem mai creativi când vine vorba de caricaturi, pentru că interpretarea caricaturală este un univers aparte, este aproape o ştiinţă. Caricatura nu se obţine la întâmplare, ci necesită o observare foarte atentă şi profundă (uneori şi foarte rapidă) a trăsăturilor, de la care pornesc exagerările specifice. Nu ştiu dacă putem să ne numim pretenţioşi în vreun fel când vine vorba despre caricaturi. În ceea ce mă priveşte, mă simt mai degrabă liber şi creativ când desenez caricaturi.
– Dintre caricaturile realizate pentru FITO, care vă este cea mai dragă?
Avram Iancu: Bineînţeles că am mai multe care-mi plac mult, însă am o simpatie deosebită pentru trupa muzicală Zdob şi Zdub, şi, ca atare, probabil că ilustraţia facută pentru ei îmi e cea mai dragă.
– Care a fost cea mai drăguţă remarcă primită vreodată vizavi de o lucrare?
Avram Iancu: Am primit multe reacţii extraordinare la adresa lucrărilor pe parcursul timpului. Nu ştiu dacă pot alege o anumită remarcă. Mi s-a spus că este cel mai frumos cadou, faptul că reuşesc să surprind prin câteva linii esenţa expresiei, faptul că aduc mult zâmbet şi bucurie în casele oamenilor. Pentru mine este minunat să aud asta de la oameni.
[eadvert]
Citiți principiile noastre de moderare aici!