UPDATE! Cauza incendiului.
După stingerea focarelor de incendiu, în jurul orei 03.15, pompierii militari au acționat în continuare la fața locului pentru ventilarea casei scării și a apartamentelor de la etajele superioare, respectiv pentru înlăturarea efectelor negative ale evenimentului.
„Cercetările efectuate au indicat drept cauză probabilă a incendiului, un scurtcircuit produs la un frigider. În urma evenimentului, au ars un frigider, un dulap de bucătărie și un cuptor electric. Din fericire, nu au existat persoane rănite”, a transmis maiorul ISU Crișana, Camelia Roșca.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bihor a fost sesizat în jurul orei 02:50, cu privire la producerea incendiului respectiv.
„La fața locului au fost mobilizați de urgență, pompierii militari din cadrul Detasamentului 2 Oradea, cu 3 autospeciale de lucru cu apă și spumă, o autospecială de lucru la înălțime și cu ambulanța SMURD a subunității”, a declarat maior ISU Crișana, Camelia Roșca.
Ajunse la fața locului, forțele de intervenție au acționat simultan atât pentru stingerea incendiului, cât și pentru evacuarea locatarilor de la etajele 8,9 și 10 ale blocului.
[eadvert]
Incendiul a fost stins operativ și din fericire nu au fost persoane rănite.
Forțele de intervenție au acționat în continuare, la fața locului pentru ventilarea casei scării și a apartamentelor, respectiv pentru înlăturarea efectelor negative ale evenimentului.
Potrivit surselor Bihon.ro, incendiul a izbucnit de la motorul unui frigider. În apartamentul în care a izbucnit focul locuiau câteva tinere în chirie.
Trimite articolul
XCare bloc? Măcar atașați o poză din care să se poată vedea locația.
-
Lapusului 17 scara A
-
Cate blocuri pe Lapusului au 9 etaje? Adica 11 ca au fost evacuale inca 2 etaje. Ce poza vrei? Un singur bloc are atatea etaje
-
Domnule Tulceanu, cate blocuri cu 11 etaje sunt pe Lapusului?
-
La ora 8 dimineața era o poză doar cu mașini de pompieri și nu se vedea, iar în articol scria de etajele 8, 9 și 10. Din câte știu mai este unul în spate la Oțelul Nord.
Cine a scris articolul putea preciza și blocul și scara, pentru că acolo sunt două scări.-
Blocul ala e pe Erofte Grigore nr1 b. Nu e pe Lapusului
-
Corect
-
-
-
Incendiul nu s-a fi podus dacă siguanțele electice din apatament ar fi siguranțe cu protecție diferențială. Acolo unde există protecție diferențială scurtcircuitul nu se poate produce întrucât la apariția scurgerii de curent protecția diferențială decuplează curentul.
ISU, DSU, Brigăzile de pompieri ar trebui să promoveze aceste sisteme de protecție care nu sunt decât cu 2-300 lei mai scumpe decât siguranțele automate obișnuite. Prețul este minor comparativ cu pagubele.
Evident mai trebuie ca siguranțele să fie legate corect la liniile electrice.
-
Nu este rezolvarea complceta a problemei. Blocurile sunt spatii comune iar ele trebuiesc prevazute cu instalatii de incediu automate, scari de evacuare etc in alte parti din cauza costurilor foarte ridicate pentru rezolvarea problemelor s-a hotarat demolarea blocurilor turn si reconstruirea lor.(vezi incendiile din Londra). Blocurile nu se mai pot vinde si se asteapta demolarea lor.
-
Eu ziceam de prevenirea incendiilor la o diferență de preț de 200-300 lei.Cea mai profitabilă investiție. La prețul ăsta nu ai scurtcircuit, nu ai incendiu și nu ai electrocutare. Prevenirea este prima care trebuie luată în calcul.
Evacuarea e o problemă generală în toată țara. Doar patronatul care construiește pentru el ia astfel de măsuri.
Dezvoltatorii noștri niciodată, pentru ei primesc aviz de construcție pentru orice catastrofă construiesc. A se vedea Oradea Plaza (prăbușită)și Ciuperca. Lucrările din construțiile de azi sunt de toată jalea. Și așa la finalul constririi tot primesc aviz de dare în folosință. -
În UK statul e responsabil și nu riscă avizarea, pentru că responsabilitatea e luată în serios pe ambele aspecte (civil=bani și penal=pușcărie). La noi … merge și așaț
-
Responsabilitatea este si a cetatenilor nu doar a statului. Daca nu este ok nu cumpara nimeni ghetouri. Iar cei ce dau avize sa fie trasi la raspundere nu doar omul care nu a fost nici informat. Statul are obligatia de a face sigure vietile oamenilor nu a crea tragedii. Unde sunt zone infectate nu se construiesc case… A verificat cineva cum s-au facut in iosia dezafectarea infratirii si a sintezei? In momentul in care se lucra la fundatia unui bloc nu s-a putut sta in toata zona de miros de chimicale. Se coontinue dezvoltarea in aceea zona care trebuia inchisa nu ….
NU merge asa. Se cere pe un apartament cat pentru o casa dar e defapt un ghetou infect si nesigur. De ce se mai cumpara nu este de vina statul ce noi cumparatorii. Dupa asta apar boli si etc.-
În cât timp de la începutul scurtcircuitului decuplează siguranța automată? Exact la final când tot curentul trece din fază pe nul fără a mai trece prin consumator. Adică cel mai târziu posibil.
Incendiile de la Catrala Greco – Catoloică, Piaâa Mare, Pensiuni toate aveau siguranța automate de care zici că le pricepi.
Dacă aveau diferențială nu aveau incendiu pentru că decupla la 10 sau 30 mA și în maxim 30 milisecunde. La acest curent și în acest timp nu se poate produce aprinderea învelișului cablurilor.
Protecția automată are un singur parametru – Ameraj maxim și atât.
Citește și înțelege ce scrie pe siguranțe.
Învață dacă ești în domeniu, pewntru că meseriașii care nu știu sunt prima cauză a necazurilor.
Postează timpul de decuplare al siguranței automate și a celei diferențiale pentru ca să arăți la toată lumea că ști ce spui și că așa este. -
Absolut corect!
Se avizează toate porcăriile, nu verifică nimeni și totul pe cheltuiala cetățeanului.
Asta e ideea.
Ce fac atâtea instituții?
-
-
-
-
Te pricepi la ce scrii sau nimai asa sa te afli in treaba, ca sa stii diferentialele de obicei nu se monteaza pentru scurtcircuit ci pentru pinere la pamant ,pantru scurtcircuit si suprasarcina sunt sigurantele automate dar sa fie alese conform puterii ,dar la acele blocuri noi putin probabil sa fi fost scurtcircuit ca acolo s-au facut instalatii noi asa ca nu prea tine cu declaratia pompierilor cu scurtcircuitul, dar ei nu au alte cauze de incendii doar scurtcircuit sau tigara lasata la intamplare!
-
Mai citește!!!
Am spus că depinde cum se fac legărturile electrice, că asta face difeența chiar și între diferențiale.
La bloc e simplu pentu că ai doar 3 linii electrice (fază, nul și nul de protecție=pământare). Toate se leagă la diferențială.
Într-un circuit electric închis intensitatea curentului este aceiași în tot circuitul (adică pe fază și nul). Dacă apare un scurtcicuit intensitatea curentului nu va mai fi aceiași pe fază ca și pe nul. Dacă apare o scurgere de curent în pământ prin pământare, intensitatea curentului nu va mai fi aceiași pe fază ca și pe nul. Dacă se produce o electrocutare, intensitatea curentului nu va mai fi aceiași pe fază ca și pe nul.
În toate aceste cazuri există o diferență de intensitate de curent. Această diferență este sesizată de protecția diferențială și ea execută decuplarea.
În toate cele trei cazuri diferența de intensitate este practic o scurgere de curent altundeva decât în circuitul electric.
În lumea civilizată sunt interzise siguranțele de apartament folosite la noi, pentru că nu asigură protecție decât la amperaj și asta e banal de puțin.Diferența apare între fază și nul.
-
-
Te pricepi sau scrii sa te afli in treaba? Sa stii ca diferentialele nu sunt pentru scurtcircuit ce pentru punere la pamant,iar sigurantele automate sunt pentu scurtcircuit si suprasarcina, dar in concluzie pompierii au cauze doar limitate de cauza incendiu scurtcircuit ,adica habar n-au de cauza!!!
-
Protecția la scurtcircuit doar diferențiala ți-o oferă.
Pentru scurtcircuit nu ai altă protecție.
Nu, siguranțele automate nu sunt pentru scurtircuit, doar pentru Suprasarcină.
Ia o siguranță automată și vei citi pe ea amperajuj maxim admis, care dacă e depășit decuplează cicuitul.
Scurtcircuitul este o scurgere de curent dinspre fază spre nul și nu poate fi detectat decât de diferețială.
Pe siguranța diferențială, dacă citești vei vedea scris diferența de amperaj la care se face decuplarea: 10mA, 30mA, 10mA (miliamperi).
Când siguranța automată decuplează la scurtcircuit deja un incediu frumos (vezi Piața Mare și Catrdala Greco-Catolică.
Contează în cât timp de la începutul scurtcircuitului se decuplează siguranța. Din acest motiv pe siguranța difeențială îți scrie și timpul de decuplare.
Pe ăsta te la să-l citești singur.-
Vad ca bati campii, adica sigurantele automate nu decupleaza la scurtcircuit? Serios? Mai studieaza si arunca comentarii fara sa stii electrotehnica ,din greseala lucrez in domeniu asa ca nu-mi spune pentru ce se foloseste siguranta automata ,ca sa stii ca acesta decupleaza si la scurtcircuit si la suprasarcina da multi supra dimensioneaza siguranta pentru un anumit circuit si atunci apar probleme de incendiu dar din cauza suprasarcinii si nu scurtcircuit ca doar la scurtcircuit se deconecteaza rapid, iar revenind la diferentiale ,acestea au rolul de a proteja la curent de fuga ,adica punerea la pamant ceea ce o face mai sensibila daca acest curent este mai mic ,adica 10 30 mA si nu toate diferentialele decupleaza la scurtcircuit doar la supra sarcina, practic protectia diferentiala protejeaza la electrocutare!
-
În cât timp de la începutul scurtcircuitului decuplează siguranța automată? Exact la final când tot curentul trece din fază pe nul fără a mai trece prin consumator. Adică cel mai târziu posibil.
Incendiile de la Catrala Greco – Catoloică, Piaâa Mare, Pensiuni toate aveau siguranța automate de care zici că le pricepi.
Dacă aveau diferențială nu aveau incendiu pentru că decupla la 10 sau 30 mA și în maxim 30 milisecunde. La acest curent și în acest timp nu se poate produce aprinderea învelișului cablurilor.
Protecția automată are un singur parametru – Ameraj maxim și atât.
Citește și înțelege ce scrie pe siguranțe.
Învață dacă ești în domeniu, pewntru că meseriașii care nu știu sunt prima cauză a necazurilor.
Postează timpul de decuplare al siguranței automate și a celei diferențiale pentru ca să arăți la toată lumea că ști ce spui și că așa este.
-
-
-
Exemple de scurtcirtcuite:
1 – O sârmă îndoită introdusă în priză cu un capăt la fază și altul la nul. Ambele siguanțe vor decupla imediat.
2 Ai un cablu electric străpuns și cuentul electric va trece de la fază la nul (curentul se scurge prin minima rezistență, adică nu mai parcuge circuitul pentru a ajunge la nul). Densitatea de sacină electrică este foarte mare și învelișul de plastic se aprinde. Protecția diferențială decuplează înainte de încălzirea învelișului de plastic (citește timpul de declupare al diferențialei). Siguanța automată va decupla circuitul doar când ai deja incendiu.
3 – La priză, sau în consumatorul electric ai contacte electrice imperfecte (punctiforme) și în acest caz tot curentul utilizat de circuit va trece printr-un punct și nu printr-o suprafață mare. Din această cauză apare o densitate foarte mare de sarcini electrice pe unitatea de suprafață parcursă de curent. Aceasta va produce încălzirea și aprinderea nmaterialelor inflamabile (înveliș cablu, plastic piză). Protecția diferențială va decupla atunci când diferența de intensitate este de 10 mA (miliamperi), pe când siguanța automată va decupla doar atunci când tot curentul trece direct pe nul ca la exemplu 1. Între timp ai incendiu.
Vezi intervalul de timp în care decuplează diferențiala.
De ce protecția automată nu ae precizat intervalul de timp în care decuplează?-
Lasa-te de asemenea comentarii ,ca nu prea intelegi electrotehnica!!!
-
Dacă ști electronică, poate ști și care este amperajul curenților care parcurg acele circuite. Iar dacă ai ști puțin mai mult ai înțelege că acea sarcină electrică nu va putea aprinde circuitul. Vrei să spui că ști? Zi valorile de care ziceam.
-
-
-
Ce va faceti daca incendiul s-a produs, eventual, la una din placile electronice cu care sunt dotate frigiderele actuale? Voi pe ce tema va veti contrazice in continuare? Nu e nevoie de un scurtcircuit pe care sa-l simta vreo siguranta din tabloul electric, fie ea si diferentiala. Flacara poate fi produsa chiar si de curenti relativ mici intr-un circuit electronic defect.
-
Corect!
Dacă ajunge la 10mA va decupla diferențiala.
Sub 10 mA sacina electrică nu este atât de multă încât să dezvolte o cantitate de căldură suficient de mare pentu a apinde materiale inflamabile.
Căldura cae dezvoltă incendiul provine de la sacina electrică cae trebuie să fie multă și pe supafață mică. În circuitele electonice nu este sarcină multă.
Dectul de cae zici la un circuit electroic poate apinde o atmosferă explozivă.
La stațiile de benzină vezi pictogama ”Interzis telefon mobil”.
În zona ”zero” unde amestecul aer-solvent sau gaz este între limitele de explozie, o singură scânteie din circuitul electric al telefonului poate aprinde acea atmosferă. Arderea se va produce din aproape în aproape cu viteză foate mare, adică explozie. Acea scânteie degajă suficientă căldură pentrru atmosfera explozivă, pe când defectul din circuitul electrronuic nu va putea dezvolta un incendiu, dacă aparatul electric este conectat la protecție diferențială.-
Lasa-te de asemenea comentarii, ca iese fum!numai aberatii pentru copii!!!
-
Dacă ai lipsit de la orele de fizică nu trebuie să fi complexat. Poți recupera dacă te documentezi, dar de ce să o facă?
Doar tu ești Gică Contra.
-
-