Jurnal bihorean: Cum apreciați funcționarea justiției din România?
Elena Lasconi: Nu putem rămâne impasibili când persoane care au fugit din țară, având condamnări pentru fapte de corupție, postează pe rețele sociale imagini cu ei, de pe paljă sau din destinații exclusiviste? Nu putem să ne prefacem că totul este în regulă, „să închidem acest capitol”, când există cazuri de notorietate. Un astfel de caz ar fi cel în care Mario Iorgulescu, care a fost scăpat de condamnarea de 14 ani pentru omor după ce a ucis un tânăr, conducând drogat și cu viteză mare. Asemenea situații nu ar mai trebui tolerate, copii de bani gata care comit diverse fapte penale grave, dar primesc certificate de bună purtare din partea justiției. Dacă ceea ce întâmplă în asemenea cazuri este abordarea lui Marcel Ciolacu privind „justiția care funcționează”, atunci consider că noi, ca și țară, avem o mare problemă. Sunt aproximativ 5.000 de dosare privind fapte penale închise într-un singur an din cauza prescripției, de mâna lungă a justiției au scăpat astfel autorii unor fapte de corupție dar și hoți, escroci sau infractori periculoși. Nu așa trebuie să arate sistemul juridic și în care românii ar trebui să aibă încredere, în pofida declarațiilor lui Marcel Ciolacu, care ne tot spune să considerăm justiția „un capitol închis”, să „o lăsăm în pace, că funcționează”. În acest moment, justiția nu funcționează, afirmație pe care o susțin cu toată responsabilitatea unui om care de-a lungul carierei profesionale am avut mereu atenție la lucrurile transmise în spațiul public. Poate să sune deplasat, însă asistăm la tot felul de privilegii acordate celor care sunt la conducerea acestei țări, ale copiilor sau apropiaților celor care ne guvernează. Această practică trebuie să înceteze.
JB: Ce măsuri veți propune pentru recâștigarea încerederii românilor în actul de justiție?
E.L.: Eu și colegii din USR propunem reformarea sistemului judiciar. Fără o justiție corectă nu putem construi o democrație reală, iar fără dreptate nu putem vorbi despre prosperitate și dezvoltare. Românii au nevoie de o justiție corectă și independentă! Dacă voi ajunge Președintele României, alături de USR, voi propune o serie de măsuri concrete și eficiente. Trebuie să întărim rolul DNA și să-i redăm competențele necesare pentru a combate corupția la toate nivelurile, efecturarea unui audit european a activității curente a DNA, care să ne arate ce funcționează bine, iar aspectele mai puțin eficiente să poate fi corectate. Vrem ca DNA să poată ancheta inclusiv fapte de delapidare și deturnare de fonduri. Numirile șefilor de parchete să nu fie influențate de ingerințele politicului. Nu poți să ai o justiție eficientă dacă în fruntea acesteia sunt numite persoane asupra cărora există suspiciuni că apară interesele unora din zona politică. Consider necesară întărirea măsurilor pentru prevenirea plecării infractorilor din țară, a celor condamnați, uneori prin protecția oferită de persoane din instituțiile statului. Legislația nu a fost actualizată pentru a ajuta instituțiile abilitate să-i tragă la răspundere, ba chiar avem cazuri în care angajați din aceste instituții îi ajută pe fugari. Nu mai trebuie să existe „portițe de scăpare”!
JB: Cum vedeți o recuperare mai eficientă a prejudicului produs în dosarele cu sentințe definitive?
E.L.: Dacă ai furat, statul trebuie să îți ia averea furată, chiar și după condamnare. Măsura confiscării extinse se impune a fi aplicată cu celeritate, astfel încât bunurile ce nu pot nejustificate să poată fi recuperate și după ce sentința devine definitivă.
Degeaba ai o decizie de confiscare, dacă nu o pui în aplicare și averile ilicite nu sunt confiscate. Un rol esențial în procedura de recuperare îl are Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, care trebuie sprijinită să acționeze, și vom propune un sistem de bonusare pentru angajați, în funcție de valoarea bunurilor recuperate. Procedurile rapide pentru licitarea și vânzarea produselor sechestrate sunt un alt aspect asupra căruia trebuie intervenit, iar sumele provenite din infracțiuni să fie recuperate și să intre în conturile celor păgubiți, fie că e vorba de bugetul statului sau persoane fizice.
JB: De foarte mulți ani se tot vorbește de o debaronizare a justiției. Cum vedeți acest lucru posibil?
E.L.: Sistemul judiciar actual e dominat de privilegii și interese. Dacă ne dorim un sistem în care magistrații sunt promovați pe criterii de merit, nu pe baza vechiului P.C.R., adică pile, cunoștințe, relații, vom propune ca evaluarea efectivă a magistraților să se realizeze prin intermediul unui sistem eficient, iar admiterea în corpul magistraților să fie guvernată de reguli echidistante, lipsite de favoritisme, care să nu fie suspectată că ar favoriza admiterea candidaților și ulterior investirea acestora ca și magistrați. Evaluarea magistraților trebuie să fie realizată în baza unor criterii care vizează doar competența. Un alt pilon în procesul de reformare a justiției este CSM, care s-a cam transformat într-un centru al intereselor juridico-politice care au blocat justiția pentru cetățeni. Trebuie reduse mandatele magistraților din CSM și vom schimba modalitățile de alegere astfel încât să nu mai planeze suspiciuni asupra celor care ajung acolo. Trebuie eliminate unele beneficii nejustificate care se acordă în prezent și nu sunt în regulă. Aceste beneficii de care vorbim se referă la posibilitatea de a deveni notari publici sau avocați fără examen, acordarea a nenumărate decontări pentru transport, vor trebui reanalizate unele sporuri, decontări de chirii, diurne și alte asemenea privilegii.
JB: În era digitalizării încă mai sunt situații în care dosarul pe hârtie este baza. Care sunt propunerile în această direcție?
E.L.: Într-o țară funcțională, justiția trebuie să fie accesibilă și eficientă. O soluție este stimularea utilizării medierii și arbitrajului în soluționarea alternativă a litigiilor, și va continua digitalizarea activității instanțelor, pentru mai multă transparență și accesibilitate a cetățenilor la actul de justiție. Consider necesară eliberarea magistraților onești de ingerințele uneori dincolo de lege a Inspecției Judiciare și eliminarea distribuirii preferențiale a dosarelor către judecători. Români au percepția că justiția funcționează cu duble standarde, unele pentru cei puternici și privilegiați, altele pentru restul cetățenilor. De aceea mă voi angaja să lupt pentru o justiție egală pentru toți. Nu putem construi o Românie puternică și modernă fără o justiție care să fie dreaptă pentru toți. A venit momentul să punem capăt corupției și privilegiilor și să construim împreună o Românie pentru toți, nu doar pentru unii.
Trimite articolul
X… chiar aici pe Bihon aproape zilni apar ,,verdicte,, despre fapte ,,prescrise,, !!! Despre ce fapte de justiție vorbește tanti ??? Există Uniunea Europeană și infractorii de la noi își găsesc culcuș prin Italia , Grecia , țări care nu extrădează ! … adică mai explicit nici în uniune nu există justiție , doar povești despre justiție !
-
Du-te si protesteaza in tarile corupte, care ii adapostesc pe corupti (grecia, ungaria, etc).
-
Ca al naibii ce fug coruptii din Romania, ca aici sunt hartuiti 🙂 . Inca e plin guvernul si parlamentul de ei amice.
-
da. bine e când ne avem toți la mână unul pe altul, fără să creadă cineva că nu-l poți distruge dacă vrei
it`s cool to be sloogă!
Iesiti la vot nu ascultati de cozile de toopor care va indeamna sa nu votati. Cozile de topor au interesul de a lua puterea in stat, si de afura. Votati-i pe cei care maresc salariie si pensiile, construiesc infrastructura in educatie, in sistemul medical, infrastructura rutiera, etc.
-
Adica se vrea sa se continuie cum este si acum .
-
Mie in privat nu-mi mareste nimeni salariul, ci foarte posibil sa mi-l diminueze prin taxe suplimentare. Pe mine nu ma ajuta cu nimic nici un candidat si nici un partid pentru ca nu sunt nici pensionar nici bugetar. Eu trebuie sa imi mai iau un loc de munca si sa tac si sa platesc pentru “infrastructura” si “investitii”. Aia e.
-
ghinion… de ce nu te-ai facut si tu bugetar ? 🙂
-
Justitie dreapta doar daca esti LGBT, acum e dreapta doar cu PNL in Bihor.
D-na Lasconi crede ce spune ? Hai, ne lasi, numai minciuni perorati dvs. si sprijinitorii USR.
du teeee invartindu te .. madam.