Pasionații de istorie de la Asociația Dacia Crisius, autorizați în detecția de metale, au descoperit lângă Oradea un topor de luptă cu disc, din Epoca Bronzului, care datează spre 4000 ani.
Topor din Epoca Bronzului
”Se pare că era folosit de strămoșii noștri din cultură Otomani, la o primă vedere, până la evaluarea specialiștilor. Din literatură învățam că acest tip de topor este prezent în mai multe culturi, dar arealul zonei descoperirii era ocupat de cultură Otomani, denumită după numele comunei Otomani din județul Bihor, unde s-au evidențiat primele așezări. Acest tip de topor era probabil o armă de prestigiu, la prelucrare fiindu-i acordată mult mai multă atenție decât altor produse” au declarat reprezentanții asociației.
[eadvert]
Prelucrarea bronzului de către meșterii de acum 4000 de ani a cunoscut o dezvoltare înfloritoare, armele din acea perioada prezentând, după cum se vede și în descoperirea curentă, forme distincte și în alte cazuri chiar și ornamente artistice.
Astfel de topoare apar preponderent în morminte și depuneri.
”Cel de față este o excepție prin faptul că contextul unor astfel de practici lipsește cu desăvârșire, așa cum a reieșit din săpătură, concluzia fiind că acesta a fost cel mai probabil pierdut … în negura timpului. Îndemn la bunele practici în cazul descoperirilor întâmplătoare. După prima evidențiere a obiectului din bronz, s-a perimetrat suprafața critică, apoi săpătura s-a desfășurat cu mare atenție, documentând tot procesul prin fotografiere, măsurare și scanare 3D, pentru a se oferi cât mai multe informații specialiștilor de la Muzeul Țării Crișurilor, cu care membrii Asociației Dacia Crisius colaborează de ani de zile” au mai declarat aceștia.
Artefactul urmează a fi predat Direcției Județene pentru Cultură Bihor conform legii, unde va începe procedura de clasare a toporului în Patrimoniul Cultural Național.
Din pasiune
Pasiunea membrilor asociației este una destul de costisitoare. Un detector de metale costă între 1000 și 2000 de euro, în funcție de performanțe, iar autorizația de care au nevoie se achită anual la sediul poliției.
Strădania pasionaților de istorie din cadrul Asociației Dacia Crisius s-a concretizat în descoperirea a sute de obiecte arheologice. Printre acestea se numără 19 monede din argint, 21 verigi şi tot atâtea monede din bronz, 53 bucăţi ceramică, 3 topoare, 50 de alte obiecte din fier şi 5 din bronz neidentificate, verigi şi vârfuri de suliţă.
Tezaurul dacic din argint, descoperit anul trecut de asociație
Un tezaur dacic din podoabe de argint, alcătuit dintr-un colan torsadat, întreg, de tip torques, și un cercel, ambele specifice perioadei târzii a Epocii Fierului, respectiv între secolele I î.Hr și I d.Hr, reprezintă ultima descoperire realizată de membrii asociației în luna august a acestui an.
Cu o greutate de 62 de grame, colanul este realizat dintr-o bară subţire din argint, rectangulară în secţiune şi torsionată, cu capetele întoarse pentru prindere. În punctul cel mai subțire, lângă capete, colanul măsoară sub 3 mm în diametru. Se îngroașă treptat, la mijlocul distanței dintre extremele măsurate având 5,77 mm, până în punctul cel mai gros al barei din argint, unde măsoară 6,7 mm în diametru.
Cercelul are 7 grame şi o formă circulară, fiind realizat din sârmă din argint, subţiată treptat. Ambele extremităţi sunt lăsate libere, una terminându-se cu un buton conic.
Trimite articolul
XHunii au venit mult mai târziu. Asta nu recunosc concetatenii nostri unguri. Ce sa mai zic despre secui?
Cand vor recunoaste intaietatea românilor aici, a stramosilor romanilor, cand nu vor mai avea pretentii teritoriale medievale, de abia atunci vom putea progresa toti. Ungurii au , ca minoritate, cele mai mari drepturi ca minoritate. Atentie, nu-mu veniti cu modelul elvetian sau suedezo finlandez. Nu tine!
-
Ok si pana au venit ungurii “mult mai tarziu” in Ardeal, dacii tai unde au stat , in copaci sau in pesteri, de ce nu au ramas vestigii si dupa ei ? 🙂
-
Au tataie, du-te in vest dar nu la furat si viziteaza niste muzee de istorie si vei ramane cu gura cascata. Nici o urma de Istoria voastra fabricata dupa placul vostru. Opincar prost ce esti.
S-a mâncat un i din “membri”
Rușinos, totuși….
Dacă așa îl numiți voi ” topor” și vă mirați pe el,MINUNE MARE, ei așa ceva în urmă cu 60 de ani Ghiula, fierarul statului Chisirid a făcut exact la fel și le folosea la despicat bușteni.