Ultimul curs festiv organizat, în acest an, de Universitatea din Oradea a fost unul fierbinte. Fierbinte în promisiuni şi datorită căldurii insuportabile din Arena Antonio Alexe. Timp de trei ore, sute de persoane au fost nevoite să îndure căldura din incinta Arenei.
La eveniment au luat parte ministrul Educaţiei, Liviu Pop, ministrul Sănătăţii, orădeanul Florian Bodog, rectorul Constantin Bungău, preşedintele Senatului Universităţii din Oradea, Sorin Curilă, decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie, Adrian Maghiar, prodecanii Annamaria Pallag şi Felicia Marc, viceprimarul Florin Birta, prefectul Ioan Mihaiu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ioan Mang şi reputatul medic Ritli Ladislau.
Cu toţii au avut câte un mesaj pentru cei 448 de absolvenţi ai specializărilor Medicină Generală, Medicină Dentară, Farmacie, Asistenţă medicală generală, Balneo-fizioterapie şi recuperare medicală, Radiologie şi imagistică şi Tehnică dentară.
Prezent la festivitate, ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a lăudat Universitatea din Oradea şi echipa managerială a acesteia. De asemenea, Pop a apreciat faptul că instituţia de învăţământ superior îşi menţine ritmul de creştere şi a informat că în scurt timp vor fi aprobaţi indicatorii tehnico-economici ai proiectului de reabilitare a clădirii în care funcţionează Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea.
Pentru România
Pe de altă parte, ministrul Florian Bodog i-a felicitat pe tineri că au ajuns în acest moment şi le-a spus că-i asigură de toată aprecierea sa şi a tuturor colegilor săi. În discursul său, Bodog a arătat că dascălii orădeni pun suflet în ceea ce fac şi dau ţării şi lumii specialişti în sănătate de mare probitate profesională.
Bodog le-a arătat celor prezenţi că Ministerul Sănătăţii caută politici pentru ca medicii să nu ia calea Occidentului, ci să rămână să lucreze în ţară.
„Cunoaşteţi, poate, politica de salarizare a Guvernului României, politică care, vă asigur – îmi asum toată responsabilitatea pentru ceea ce spun – va fi pusă în practică până la ultimul punct, în ceea ce priveşte salarizarea personalului din Sănătate. Însă vrem degeaba salarii, dacă dumneavoastră nu vă găsiţi locuri de muncă. Începând cu acest an – este un anunţ pe care îl fac pentru prima oară public, aici, la Oradea – după sesiunea de examene de specialitate, voi organiza o sesiune naţională de ocupare de posturi, adunând posturile disponibile de la toate spitalele din România, în aşa fel încât toţi absolvenţii facultăţilor de Medicină să poată să-şi găsească un loc de muncă acasă, pentru că formăm specialişti pentru România. Dorim să putem să ne tratăm părinţii şi bunicii, să-i tratăm pe cei care au fost şi sunt alături de noi”, a spus Bodog.
Cel mai aplaudat discurs a fost al profesorului Gabriel Mihalache, cel pe care studenţii l-au ales decan de suflet. Acesta i-a îndemnat să păstreze doar amintirile plăcute şi să nu uite de experienţele neplăcute, în sensul de a nu le perpetua.
„Aveţi de ales între două variante, cea uşoară şi contestabilă, bazată pe masterate doar de formă şi doctorate adesea plagiate, pe teme despre care nu ştiţi nimic sau pe care nu aveţi nicio competenţă, cu lucrări unde singura contribuţie este doar numele pe copertă şi nimic altceva… A doua variantă este cea corectă, cu un rezidenţiat prin concurs, o specialitate obţinută riguros, o cercetare ştiinţifică concretizată prin lucrări cu valoare certă”, a spus Mihalache.
La final, îndrumătorii de an le-au înmânat studenţilor diplomele de absolvire, după care tinerii au rostit Jurământul lui Hippocrate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!