Atenţionarea e făcută de către inspectorii sanitari, cu ocazia unui eveniment (Igiena mâinii – sănătate şi viaţă) susţinut anual de Organizaţia Mondială a Sănătăţii din 5 mai 2009.
Inspectorii sanitari subliniază că igiena riguroasă a mâinilor personalului medical determină reducerea infecţiilor nosocomiale ce pun în pericol sănătatea si viaţa pacienţilor din spitale.
Evenimentul iniţiat de OMS în urmă cu trei ani este la noi doar din acest an organizat sub formă unei campanii „de monitorizare a progreselor, planificarea acţiunilor viitoare, menţinerea in centrul atenţiei a igienei mâinilor în prestarea actului medical”, spun inspectorii bihoreni.
Sloganul campaniei OMS – “Cum staţi cu igiena mâinii ?” – este corelat cu un „mesaj cheie”: – Să cunoaştem şi să ridicăm nivelul la care se găseşte spitalul/clinica noastră în privinţa igienei mâinii”.
Prea puţin sapun
Un studiu efectuat de Institutul Naţional de Sănătate Publică Bucureşti arată că românii folosesc, în medie, patru bucăţi de săpun anual, că jumătate dintre români nu se spală pe mâini după folosirea toaletei, iar mai puţin de jumătate se spală pe mâini după îngrijirea unui animal. Unul din patru adulţi nu se spală pe mâini după ce schimbă scutecele sau pamperşii sugarilor, în timp ce doar unul din patru români se spală pe mâini după ce a intrat în contact cu banii, deşi aceştia sunt un purtător major de microbi. Numai unul din patru adulţi se spală pe mâini după ce strănută sau tuşeşte, spun inspectorii bihoreni.
Aceştia atrag atenţia asupra faptului că 80% dintre bolile infecţioase (inclusiv răceala şi gripa) sunt cauzate de igiena precară a mâinilor.
Pe baza studiilor efectuate recent la 900 de persoane, medicii de la Direcţia de Sănătate Publică Bihor transmit că spălarea corectă şi frecventă cu săpun a mâinilor scade cu 50% numărul cazurilor de pneumonie şi diaree şi cu 34% a infecţiilor cutanate.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!