[eadvert]
O importantă descoperire arheologică se datorează din nou membrilor detectorişti ai Asociaţiei Dacia Crisius. Este vorba despre o cetate dacică descoperită la Şoimi „în ţarină”, care aduce importante date pentru arheologia epocii Latene.
Epoca Latene se caracterizează prin intensificarea utilizării uneltelor de fier, apariţia şi răspândirea olăriei lucrate la roată, apariţia primelor emisiuni monetare locale şi formarea unor uniuni tribale care premerg constituirea statului dac.
Situl de la Şoimi a fost identificat pe 1 mai 2023 şi pe 6 mai 2023. Cei de la Asociaţia Dacia Crisius s-au oprit din săpături şi au lăsat piesele în sol. A urmat în luna iunie o evaluare de teren umată de delimitarea sitului.
„În august am obţinut o autorizaţie pentru diagnostic intruziv şi cercetare preventivă, moment în care, dată fiind importanţa descoperirilor, am început un plan de cercetare sistematică. Ceea ce este foarte important pentru arheologia epocii Latene este faptul că în săpătură cei de la Dacia Crisius au lăsat câteva piese semnal care s-au dovedit a fi un foarte important tezaur de monede dacice de tip Toc-Chereluş, singurul de altfel descoperit într-un context arheologic clar, bine definit. Urmează să vedem ce s-a întâmplat în acel moment acolo. E o cercetare care presupune o durată mare de timp, dar recuperarea pieselor, faptul că ştim din ce context sunt ele, este un pas înainte şi un plus valoare”, spune arheologul Călin Ghemiş.
Au fost trei campanii de săpături la care au participat cei de la Asociaţia Dacia Crisius, Muzeul Ţării Crişurilor prin arheologul Călin Ghemiş, Sorin Bulzan și Bogdan Tegzeș de la Direcția de Cultură Bihor, doctorul în istorie Cătălin Borangic, cu specializarea „fenomen militar în antichitate”, preşedinte al Asociaţiei Culturale Enciclopedia Dacica. Asociaţia Dacia Crisius a finanțat toate cele trei campanii de cercetare, de la topografie, la transport, documentare foto, scanare 3d, tot ce a însemnat logistică.
După detecţie, membrii asociaţiei spun că au predat câteva monede, după care specialiştii au scos la lumină tezaure de dinari romani şi de monede dacice, vârfuri de lance folosite de războinici, vârfuri de săgeți, unelte și materie primă dintr-un posibil atelier, vase ceramice, oase.
Piese rare: Tipare bivalve din bronz
În cadrul expoziţiei „Patrimoniu recuperat. Obiecte nou intrate în colecțiile Muzeului Țării Crișurilor (2020-2023)” vernisată joi, 12 octombrie, au fost expuse din situl de la Şoimi monede romane, monede dacice, inele din bronz şi tipare bivalve din bronz.
„Este vorba de o cetate dacică care supraveghea accesul dinspre şi înspre Defileul Crişului Negru. Ceea ce vedem noi în vitrine este doar o mică parte din piesele descoperite. Este o descoperire foarte frumoasă şi foarte importantă. Sunt foarte rare cazurile în care apar tipare bivalve şi ştim că sunt din acel loc. Este un tipar bivalv pentru turnat verigi din bronz în bronz. O chestie foarte rară şi foarte complicată tehnologic vorbind. Una din piese este dintr-un atelier, iar cea de a doua a fost făcută ulterior. E o descoperire foarte frumoasă şi foarte importantă pentru ceea ce înseamnă arheologia epocii Latene în zona noastră”, spune arheologul Călin Ghemiş.
Monedele dacice sunt dintr-un aliaj de argint de foarte proastă calitate şi fac parte din ultima fază a monetăriei dacice, spune arheologul. „O să vedem pe parcursul cercetărilor, dar s-ar putea să avem de-a face cu un atelier acolo. În tezaurul dacic sunt 45 de piese, din care 36 sunt recuperate din groapa tezaurului, nu din context”.
Călin Ghemiş a ţinut să precizeze, vizavi de această descoperire şi nu numai, faptul că Asociaţia Dacia Crisius a renunţat la orice cerere de recompensă în bani, lucru care este mai mult decât lăudabil.
„Membrii asociaţiei au devenit conştienţi de faptul că sunt piese de patrimoniu şi nu sunt nişte piese care le-au aparţinut. Este un lucru absolut senzaţional. Marius Ciută (n.r. – comisarul de poliție care a recuperat obiectele dacice furate din Munții Orăștiei) ne-a dat exemplu ca fiind singurul muzeu din ţară care am iniţiat o astfel de colaborare cu o asociaţie de detectorişti şi care de trei ani şi jumătate nu solicită absolut nimic, nicio recompensă”, spune Călin Ghemiş.
Marius Ciută de la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu susţine vineri conferinţa „Din nou despre fenomenul detectorismului în România. Anul 2023”. Sesiunea internațională de comunicări științifice „Interferenţe. Trecut, prezent, viitor” (12-13 octombrie). La evenimentul găzduit de Muzeul Ţării Crişurilor – Complex Muzeal participă peste 180 de specialiști din țară și străinătate care susţin 152 de comunicări științifice.
Piesele din situl Şoimi prezentate în expoziţia „Patrimoniu recuperat” pot fi admirate până în 12 noiembrie.
Trimite articolul
XN-au fost hungurii ? Daca mai faceti descoperiri dinastea fac iredentistii icter.
-
ei nu susțin că au fost primii aici, susțin doar că au fost aici înaintea românilor, ceea ce nu e chiar inexact
-
Da, au plantat și pe Marte o pancarta în acest sens: “noi am fost prima aici”
-
Primii locuitori identificați în zona Banat-Crișana au fost daci, un popor indo-european care a trăit în această regiune înainte de cucerirea romană din 106 d.Hr. După retragerea aureliană a romanilor în secolul al III-lea, triburile germanice și hunii au ocupat temporar aceste teritorii.
Ungurii, o populație de origine nomadă asiatică, au migrat în Europa Centrală și de Est în secolul al IX-lea și au început să ocupe Transilvania în secolul al X-lea. Ei susțin că au fost primii în această zonă deoarece au întemeiat, în secolul al X-lea, regatul Ungariei cu capitala la Esztergom.
Câteva argumente aduse de susținătorii teoriei că ungurii au fost primii în Banat-Crișana și în Transilvania includ:
1. Fondarea regatului Ungariei: Ungurii au creat un regat stabilit în secolul al X-lea, cu capitala la Esztergom, și au extins rapid dominația lor către teritoriile vecine, inclusiv Transilvania și Banatul.
2. Sistemul de organizare politică: Ungurii au impus un sistem politic și administrativ bine dezvoltat, inclusiv administrarea teritoriului cu ajutorul comitatelor, care au permis o consolidare eficientă a puterii în zonele ocupate. Aceste structuri administrative au rămas în vigoare până în secolul al XX-lea.
3. Biserica Catolică Romano-Ungară: Ungurii au adus cu ei biserica catolică romano-ungară și au înființat mai multe episcopii în Transilvania și Banat. Acest lucru a influențat, de asemenea, identitatea și organizarea socială în aceste regiuni.
Deși ungurii au avut un impact semnificativ asupra istoriei și culturii regiunii și au controlat pentru o perioadă considerabilă Transilvania și Banatul, este important de menționat că existau deja populații stabile în aceste teritorii înainte de venirea lor. Dacii, dar și alte popoare precum românii, sârbii, slovacii și germanii, au continuat să locuiască și să-și păstreze identitatea în aceste regiuni de-a lungul timpului.
-
-
Dacii au fost primii locuitori ai zonei Banat-Crișana și Transilvania. Ungurii au migrat în această regiune în secolul al IX-lea d.Hr., după declinul și fragmentarea regatului hun.
-
Gelu, Glad, Menumorut, au fost unguri ?
Daca da, ai dreptate !Daca nu, nu ai dreptate !
Fa bine, și mai citește, odată, Gesta Hungarorum !
Sunt și alte cronici lămuritoare !
Nu chiar întâmplător, aberațiile voastre NU sunt recunoscute de nicio Școală istorică !
-
Ungurii se refera la altceva. Primii au fost dacii, care au disparut. Vlahii nu se trag din daci. Ar inseamna ca ucranienul si bulgarul sa arate si sa vorbeasca ca tine. Ca asa zic astia pe la televizor ca limba daca era latina “vulgara”. Eiii pi dreq….
ca de asta se leaga ungurii , oricum tot vlahii au fost inaintea lor pe aici.dacii sunt descrisi de oamenii vremii ca inalti cu parul blond sau rosu! si ochii albastri sau verzi!
cati roscati cu ochii albastri vezi tu prin bucuresti?
-
-
Remarcabil. Felicitari!
Oameni inimosi, oameni cu vocatie care fac o treaba excelenta. O noua descoperire in defileul Crisului in legatura cu istoria noastra.
-
nu a noastră
Rahat pt bat si figuri pentru Facebook!
Felicitari ! Și mult noroc în continuare !
Poi nu a voastra. A voastra e prin stepele Asiei.
au fost intr-adaevarat dacii…dar ce au dacii cu urmasii vlahilor dupa una mie de ani lipsa?? absolut nimic.vlahii au trecut dunarea spre nord in anii 1200-1300, au intemeiat in cumania statul lui Basarab,si el juma cuman.religia vlahilor a ramas slavona din Bulgaria,cu episcop buégar pana sec. 15.
-
Ce treabă avem noi cu vlahii?!! Aia sunt strămoșii lui Becali și ai lui Hagi.
-
Corect! Urmăsii dacilor nu pot fi identificați cu vlahii sau romanii în mod direct. Dacii stapaneau Ucraina, Ungaria, Romania , Serbia, Rep Moldova chiar, Bulgaria, cam toata zona asta. Romanizarea și migrațiile ulterioare în această regiune au dus la o amestecare etnică și culturală semnificativă.
Dacii au trăit pe teritoriul actual al României și al altor țări vecine, dar vezi ca nu vorbim aceeasi limba cu Bulgarii sau Ucranienii. Există cercetători care susțin că urme ale culturii și limbii dace pot fi găsite în unele comunități din aceste țări de azi, dar nu există date concrete care să ateste acest lucru.În ceea ce privește ADN-ul, studiile de genetică populațională au evidențiat unele trăsături comune între populațiile românești și cele din Balcani și Europa Centrală. ADN-ul de DAC este foarte mic in poporul roman, multi nu sunt daci deloc. Cu toate acestea, este important să reținem că poporul român s-a format printr-o combinație complexă de migrări, amestec etnic (mai ales de la turci!) și influențe culturale de-a lungul istoriei. Dacii au disparut pur si simplu și nu există o metodă exactă pentru a determina proporția exactă a ADN-ului dac în rândul românilor contemporani, dar se pare e ca undeva spre nul chiar. Bine aceste studii pot fi platite si de guvernul ungariei.
-
Vezi ce zice Mihai Netea , genetician care a studiat problema si a scris o carte. Mostenim majoritargenetic si cultural profund populatia pasnica agricola si matriarhala din neolitic.
-
Serpescu vorbeste din auzite si pe baza unei “solide” documentari de pe net, contaminat fiind de aberatiile ungurilor si ale dacopatilor. E de noaptea mintii sa afirmi sau sa crezi ca acest teritoriu a fost abandonat aproape 1000 de ani si gasit gol la momentul navalirii ungurilor.
-
-
Ai auzit de Monumorut ? Sunt sigur ca da insa te prefaci ca nu. Esti un mincinos ca si orice iredentist.
Dacic lol Mai opincarilor voi chiar va scrieti istoria voastra cum va place. Vizitati muzeele istorice din vestul europei si o sa fiti socati! Dar nu tre sa va faceti griji pentru asta, voi daca vizitati vestul nu mai furati. Dar daca voi ziceti ca e dacic pai sa fie lol
-
1 tot estul european in acceptiunea stricta de dinainte de 1989, are o predilectie in a scrie historia cel putin preferential , aceste obiceiuri fiind sustinute de urss , dupa principiul lasa saracii sa aiba povestile lor pe care si le spun singuri macar uita de foame ,dupa 89 aceste curente retroarhaice au ramas pentru ca sa se poata creea clasa sociala a hotilor, escrocilor, jefuitorilor acestor tinuturi , care scot toata bogatia din tara si o dau strainilor , de la clasa politica la directori batronei de 2 bani de pe borsului sau alte parti.
-
Absolut de acord, istoria scrisa de istoricii romani nu este recunoscuta nicaieri in toata Europa, acolo se scrie cu totul altceva despre originea romanilor . Dar nu ai ce sa le explici asta la unii care cunosc doar istoria scrisa de nationalistii comunisti.
-
Iar ai scos capul din fundul calului ca sa imprastii cu minciuni si mizerii, sovinule? Confunzi “Restul Europei” cu Ungaria, unde incercati sa crieti o istorie care sa va justifice sovinismul si iredentismul! De fapt Ungaria nici macar nu e Europa, ci un fel de Putinistan, un junghi asiatic in coasta Europei.
-
Nu conteaza cine au fost primii aici, conteaza ce beton frumos o sa toarne bolovanul peste cetate ca sa faca o parcare! Progres! Dezvoltare!
Ma rog, am afirmat altceva. Vlahi este un exonim care s-a păstrat mai mult pt aromâni. Muntenii (și oltenii) erau numiți valahi.