Având în vedere creșterea ROBOR din ultima perioadă și evoluția monedei europene, mulți români își pun diferite întrebări vizavi de credite.
[eadvert]
Ce se întâmplă cu creditarea în ultimele luni? S-au speriat clienții de creșterea ROBOR? Se dau mai puține credite decât înainte? Credite în lei sau în euro? ROBOR sau IRCC? Imobil achiziționat prin Programul Prima Casă sau prin credit imobiliar? Ce să facă o persoană care dorește să-și achiziționeze o locuință prin credit: să mai aștepte să se liniștească apele sau să acceseze un credit în cât mai scurt timp?
Răspunsuri
Pentru a găsit răspunsuri la aceste întrebări ne-am adresat unui specialist cu experiență în domeniu – Ionuț Verzea – manager divizie Kiwi Finance Oradea.
„Creditarea continuă să funcționeze în parametri normali. Creșterea ROBOR, evident, a deranjat orice plătitor de rate, dar, în general, clienții au căutat soluții, nu au intrat în panică”, a precizat specialistul în creditare. Acesta a subliniat că în primele 7 luni nu se poate spune că s-au înregistrat scăderi ale numărului de credite.
„Noi, de exemplu, am avut o creștere de 36% în primele 7 luni față de aceeași perioadă a anului trecut. Am finanțat, anul acesta, peste 250 de locuințe, o cifră destul de relevantă. Și datele ANCPI și BNR confirmă că cifrele sunt similare sau mai mari, în unele cazuri, decât în 2021, care a fost un an maximal. Ceva mai puține cereri s-au înregistrat pe timpul verii, dar acum încep din nou să crească. Piața imobiliara nu e la fel de efeverscentă ca anul trecut, dar se fac în continuare tranzacții notabile, nu există niciun blocaj”, a punctat Ionuț Verzea.
În ceea ce privește recomandările pentru moneda în care să fie accesate creditele, lei sau euro, managerul Kiwi Finance este de părere că nu se poate face o recomandare generală.
„Celor mai mulți li se potrivesc finanțările în lei. Dar, în ultimul timp, au crescut și solicitările pe euro, unde dobânzile sunt mai mici. Recomandăm euro celor care au venituri în valuta, sunt mai puțin expuși riscurilor. La fel, avansul la creditele în euro e între 25-35%, și gradul de îndatorare de doar 20%. Deci sunt mai restrictive, e mai greu să te împrumuți în valută. Acum, pare mai atractiv să te împrumuți pe euro, dar, pe termen lung, cei care s-au împrumutat pe lei au avut mai mult de câștigat”, a observat specialistul în creditare.
Referindu-se la credit prin Programul Prima Casă și credit ipotecar, acesta recomandă creditul ipotecar standard, mai ales în aceste perioade, când contractul creditului prin Programul Prima Casă este mai greu de modificat.
„Nu există niciun motiv pentru care clienții să se grăbească să obțină un credit, sistemul bancar nu se oprește. La fel și cei care așteaptă vreo prăbușire a pieței sau o liniștire a apelor. Vor cumpăra, în final, mai scump. Așa a fost de fiecare dată. Locuința e o necesitate, și necesitatea nu ține cont de anotimp. Prin urmare, oricând e bine să ceri un credit pentru locuință, atâta timp cât locuința e potrivită, prețul e corect și rata nu depășește 30% din venituri. Dobânzile sunt în creștere și vor mai crește o perioadă de timp. Dar, la fel de sigur este că, vor și scădea, așa cum s-a întâmplat de fiecare dată”, conchide Ionuț Verzea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!