Un înţelept spunea că „un om este pe deplin realizat atunci când reuşeşte la el în ţară”. Asta crede şi Camelia Ilea, o fată din Oradea care a studiat dreptul la o Universitate cu tradiţie din Franţa şi care s-a întors în ţară pentru a-şi continua aici studiile.
Camelia Ilea a învăţat buchiile la Liceul de Artă din Oradea. Aici a studiat, la început, pianul şi pictura, iar mai apoi şi sculptura. După ce a văzut că latura culturală nu este suficient de promovată la noi în ţară a decis să renunţe la ea în favoarea cercetării. Astfel, a ajuns să studieze biologia şi chimia la Colegiul „Emanuil Gojdu” din Oradea. Paralel cu aceasta, Camelia a decis să se apuce de modeling.
Brunetă, înaltă şi frumoasă, Camelia atrage privirile tuturor. La 16 ani, Camelia a decis să se înscrie la o agenţie de modă, „Amalia Judea Art&Fashion”.
În lumea modei…
Imediat ce a intrat în lumea modei, Camelia a prezentat la festivaluri de renume mondial. Orădeanca a prezentat în Franţa în cadrul festivalului de Film de la Cannes, pe vestitul vapor Fashion TV, în Italia, Austria, Dubai, Spania, în Kuwait etc. În anul 2006, Camelia a participat la concursul de Miss Turism din Italia, unde a câştigat premiul „Miss Surâs”. În acelaşi an, Cami a participat la concursul „Miss Bikini” de la Braşov. Locul fruntaş obţinut aici a trimis-o la concursul de frumuseţe „World Bikini Model International 2006” din Malta.
După ce a terminat liceul, Cami, cum o alintă apropiaţii, s-a înscris la Facultatea Arte Vizuale din Oradea, secţia design, optând în acelaşi timp şi pentru Facultatea de Drept. Timpul a pus-o în situaţia să aleagă între drept şi design. „Pentru că la Design programul era solicitant, am fost nevoită să aleg. Am ales Dreptul, pentru că mi se părea mai sigur şi pentru că simţeam că mă solicită mai mult din punct de vedere intelectual”, a mărturisit Camelia Ilea.
Deşi a fost contactată de agenţii de modă din Bucureşti şi Milano, orădeanca nu a acceptat să plece, pentru că – spune ea – nu-i plăcea să fie departe de casă. Şi totuşi, a acceptat să studieze Dreptul la o Universitate de renume din Montpellier (Franţa).
Atitudine ostilă
Tânăra spune că valorile care i-au fost transmise în ţară rămân o adevărată comoară în lumea occidentală. Singurul lucru pe care îl reproşează profesorilor săi de la Facultatea de Drept este atitudinea ostilă faţă de studenţi.
„Profesorii francezi sunt respectuoşi, prietenoşi, au răbdare să-ţi explice şi să te asculte. În România însă, de multe ori ţi-e frică să mergi la cursuri şi la examene. O profesoară de la Facultatea de Drept din Oradea ne-a spus odată, la un curs, că este stresată şi dacă ne mişcăm în bancă ne dă afară”, relatează Camelia.
Orădeanca povesteşte că în Franţa se pune mare accent pe practică şi nu pe teorie. Ea crede că „studenţii francezi nu sunt cu nimic mai deştepţi decât românii”. Diferenţa este că „ei sunt motivaţi, pe când noi nu”. „Noi procesăm mai repede informaţiile”, mai spune Camelia.
Aceasta nu a vrut să rămână în Franţa pentru că este convinsă că şi la noi în ţară poate să realizeze multe lucruri. Ea contează pe o carieră în justiţie. Are multe planuri legate de magistratură, pe care speră să le realizeze.
Crina Dobocan
Citiți principiile noastre de moderare aici!