Începând cu 27 februarie și până vineri, 11 martie, 123.000 de cetățeni ucraineni au tranzitat județul Bihor. Cei mai mulți au ieșit din țară prin Punctele de Trecere a Frontierei Borș 1 și Borș 2, undeva la 80.000 de persoane.
[eadvert]
Coordonarea și gestionarea ajutoarelor pentru refugiați se face prin intermediul Centrul Județean de Conducere și Coordonare Intervenție, sub conducerea Prefecturii Bihor. Acest centru coordonează atât acțiunile instituțiilor statului, cât și ajutoarele venite de la populație, ONG-uri și privați.
„Avem la dispoziție patru numere de telefon, două mobile și două fixe, iar în acest centru fac permanență mai multe instituții: Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Inspectoratul de Poliție al Județului Bihor, Poliția de Frontieră”, a declarat prefectul Dumitru Țiplea, într-o conferință de presă.
El a adăugat că la numerele de telefon fac permanență și angajați ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor, dar și ai Direcției de Asistență Socială Oradea, având în vedere numărul mare de copii refugiați.
Srijin centralizat
Prefectul a transmis că primăriile din Bihor centralizează sprijinul pe care populația îl oferă refugiaților începând cu 26 februarie. Acestea adună informații legat de oferta de donații, cazare, transport, asistență medicală. Ajutoarele sunt centralizate de către Centrul Județean de Comandă, iar în funcție de nevoie sunt distribuite acolo unde sunt necesare.
Țiplea a precizat că în Bihor, în acest moment, pentru refugiații din Ucraina sunt disponibile 1200 de locuri de cazare, la privat. Mai sunt alte 400 de locuri de cazare în zona publică.
„În caz de forță majoră, putem să dublăm capacitatea de cazare”, a subliniat Dumitru Țiplea.
Potrivit sursei citate, deocamdată Bihorul este doar un loc de tranzit pentru ucraineni, care rămân aici o noapte, maximum două, după care pleacă mai departe.
„Noi îi sprijinim cu tot ce au nevoie, cazare, masă, asistență medicală”, a declarat prefectul.
Totodată, pentru ca ucraineni care trec prin județ să fie în siguranță, IPJ Bihor organizează filtre și fac verificări pe traseele spre frontieră.
„Duc acțiuni de informare pentru prevenirea victimizării refugiaților și verifică în permanență toate spațiile de cazare, pentru ca aceștia să se simtă în siguranță și să fie efectiv în siguranță”, a explicat Dumitru Țiplea.
Și spitalele sunt pregătite
Prefectura Bihor a activat Planul Alb privind asistența spitalicească, începând cu 1 martie. Ca urmare, în spitalele din Oradea sunt 42 de paturi disponibile pentru răniții din Ucraina.
„În acest moment nu avem internare, dar avem disponibilitatea, dacă va fi nevoie”, a transmis prefectul Țiplea.
Trimite articolul
XDrop, ți-ai pus întrebarea cum de nu vor refugiații să rămână în cel mai prosper, cel mai fain oraș din toată Europa?
Ar trebui să fie un magnet dacă ar fi totul real ce se tot pompează de către propaganda Primăriei în mass-media
-
🙏😂