Numărul angajărilor l-a depăşit cu mult pe cel al diponibilizărilor colective în primul semestru din acest an. Potrivit informaţiilor primite de la Daciana Nica, director coordonator adjunct la AJOFM Bihor, până la sfârşitul lunii mai 2010 au fost făcute circa 4.000 de angajări. „Disponibilizările colective în primele şase luni din 2010 se ridică, efectiv, la 1.252 de salariaţi. Mai sunt anunţate 25 de disponibilizări colective în cursul lunii iulie de către Stimin Industries SA. În primul semestru din 2010 au fost înregistrate în total 13.384 de disponibilizări”, ne-a declarat Daciana Nica.
Cele mai multe diponibilizări colective au fost făcute de către Bechtel şi CFR, fiecare aproximativ 200 de angajaţi.
Locuri de muncă
În ceea ce priveşte ofertele de locuri de muncă, numărul acestora depăşeşte 300 în fiecare săptămână. „Deşi credeam că numărul locurilor de muncă în domeniul industriei uşoare va scădea, se pare că ne-am înşelat. În fiecare săptămână avem peste 100 de locuri de muncă în domeniul confecţiilor îmbrăcămintei şi încălţămintei. De asemenea, au fost multe locuri de muncă în domeniul componentelor electronice şi comerţului”, a specificat directorul coordonator adjunct al AJOFM Bihor.
Surpinde numărul mare de locuri de muncă oferite inginerilor. „Dacă în urmă cu câţiva ani inginerii nu mai aveau căutare, acum se pare că a venit şi vremea lor. În special a celor care cunosc şi limba engleză”, subliniază Daciana Nica.
Pe de altă parte, directorul AJOFM Bihor ne-a informat că circa 300 de şomeri bihoreni sunt cuprinşi în cursuri de formare profesională. „Ne-am axat în principal pe cursuri în meseriile cerute pe piaţa muncii: bucătar, ospătar, instalator, electrician în construcţii, confecţioner piele şi înlocuitori”, a explicat Daciana Nica.
De lucru afară
Cei care doresc să muncească afară pot să apeleze cu încredere la reţeaua Eures. AJOFM Bihor pune la dispoziţia celor interesaţi informaţii despre locurile de muncă disponibile prin unul dintre cei 42 de consilieri Eures la nivel naţional, Simona Burdean. Solicitanţii sunt ajutaţi să-şi posteze CV-urile în limba engleză şi primesc informaţii calificate despre locurile de muncă şi ţările de unde vin acestea. „În acest an au fost luate în evidenţa noastră pentru a munci în străinătate 530 de persoane. 46 au plecat deja pentru a munci afară”, a evidenţiat directorul coordonator adjunct al AJOFM Bihor.
Oferta actuală pentru muncă în străinătate cuprinde locuri de muncă pentru baby-sitter în Anglia, îngrijitor bătrâni în Germania, 200 de asistente medicale şi 20 de farmaciste în Malta, bucătar în Danemarca şi ospătăriţă în Slovacia. Din Cipru sunt oferte pentru sudori, ingineri mecanici, electronişti, desenatori, farmaciste, medic patolog, etc. Surprinde prin oferta salarială o ofertă de muncă pentru un medic specialist radiolog venită din Danemarca. Firma angajatoare oferă un salariu lunar de 9.000 de euro, plus ajutor la mutarea în Danemarca cu familia. Una dintre problemele cu care se confruntă însă persoanele care doresc să muncească afară este cunoaşterea limbii. D.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!