Lucia Varga susţine că din postura de ministru delegat nu a putut face ce vroia.
Jurnal Bihorean: Cu ce gânduri plecaţi din funcţia de ministru?
L.V.: Le-am transmis mulţumiri directorilor din minister şi consilierilor cu care am lucrat, precum şi mesajul că plecăm, însă doar pentru puţin timp, deoarece avem proiecte. Cel târziu la toamnă vom intra la guvernare cu un premier din partea PNL. Cel mai probabil după alegerile prezidenţiale. Pentru că am luat nişte voturi din partea electoratului, ne-am angajat să facem nişte proiecte, să schimbăm viaţa românilor şi cu siguranţă la toamnă vom avea un preşedinte liberal şi un premier liberal. Şi atunci vom putea duce la capăt proiectele începute. Până atunci, vom fi liderii Opoziţiei.
Care este cea mai mare satisfacţie pe care aţi avut-o, ca ministru? Dar şi cea mai mare nerealizare la minister?
L.V.: Este vorba despre lupta împotriva corupţiei, pe care am început-o în domeniul silvic. Cea mai mare nerealizare, faptul că nu am putut s-o duc până la capăt. Îmi doresc să lupt până la capăt, să fac ordine în păduri.
Aveaţi în vedere şi o lege a vânătorii…
L.V.: Legea vânătorii este în dezbatere publică pe site-ul ministerului. Dacă Guvernul nu o va dori, în calitate de deputat, voi convinge colegii şi partidul să depunem un proiect de lege. Foarte mulţi proprietari de terenuri agricole se plâng că li se distrug culturile şi nu primesc despăgubiri. Ne dorim ca paguba cetăţeanului să fie plătită de către gestionarul fondului de vânătoare. Acum este suportată de către stat, şi de multe ori, din cauza birocraţiei, omul rămâne fără despăgubire.
Fondurile direcţionate către bazinul Crişurilor s-ar putea diminua, o dată cu plecarea dvs. din Guvern?
L.V.: Eu sper ca fondurile pe care le-am alocat în bazinul Crişuri să fie alocate în continuare, deoarece acestea au fost alocate pe criterii obiective. Mi-aş fi dorit să le pot aloca. Listele de investiţii sunt aprobate de vreo două săptămâni.
Este oportună ieşirea PNL de la guvernare?
L.V.: Da, pornind de la ideea că noi am vrut să aducem în Guvern oameni valoroşi, competenţi, integri, care să întărească guvernarea. Am fost puşi în situaţia în care nu ne-am putut realiza proiectele asumate în faţa electoratului. Din păcate, PSD şi asociaţii lor nu au dorit în Guvern asemenea oameni. S-au temut de Klaus Iohannis, un om cu integritate şi personalitate. Nu puteam să stăm în Guvern şi să ne facem că facem. Dacă nu ne putem duce proiectele la bun sfârşit, dacă e dificil să ne respectăm angajamentele, mai bine stăm în Opoziţie.
Totuşi, Delegaţia Permanentă a PNL Bihor i-a mandatat pe reprezentanţii săi să voteze pentru păstrarea USL. Primarii PNL din Bihor vroiau rămânerea PNL la guvernare.
L.V.: Ştiu, dar totodată, şi eu am discutat cu foarte mulţi primari, care mi-au spus că decât în genunchi în faţa PSD, mai bine în Opoziţie. Ministerele PNL au fost golite de consistenţă. Spre exemplu, de la Ministerul Transporturilor, autostrăzile şi drumurile naţionale au fost trecute la Marile Proiecte. Peste noapte, eu am devenit ministru delegat şi a fost foarte greu să îmi desfăşor activitatea, fiind obstrucţionată tot timpul de ministrul PSD (Rovana Plumb – n.r.) şi dedesubt, de directorii Apele Române şi Romsilva, toţi PSD. Am crezut că va fi un minister al apelor, pădurilor şi pisciculturii, responsabil cu gestionarea resurselor naturale ale României.
Eu personal m-am angajat să clarific cadrul legislativ în domeniul silvic dar, după ce Guvernul şi-a asumat Codul Silvic, în Senat PSD s-a opus. Dacă suntem parteneri, pentru proiectele asumate în Guvern trebuia să mergem împreună. Însă PSD nu a fost hotărât, nu a avut suficientă voinţă politică pentru a gestiona durabil aceste resurse. M-am înşelat, văzând că în Senat PSD a votat contra unor articole importante din Codul Silvic.
Nu cumva ieşirea PNL de la guvernare îi foloseşte doar candidatului prezidenţiabil Crin Antonescu?
L.V.: Să nu uităm de unde a pornit criza. Din dorinţa de a guverna mai bine, PNL a propus oameni cu credibilitate şi experienţă. În afară de Iohannis, Buşoi (propus la Sănătate – n.r.,) are o mare experienţă în domeniul sanitar, a lucrat inclusiv la Comisia Europeană. Atanasiu (propus la Ministerul Economiei – n.r.) s-a dovedit că a fost schimbat pe nedrept, atunci când a mai fost ministru. Avea experienţa şi forţa politică astfel încât proiectele de dreapta să fie simţite în Guvern. PSD s-a încurcat, însă, în proceduri administrative şi cred că a fost o teamă din partea PSD să aibă oameni cu experienţă politică din partea PNL.
Fostul premier Tăriceanu insistă pentru rămânerea PNL la guvernare. Cum vă pare poziţia fostului preşedinte al PNL?
L.V.: Îmi provoacă nedumerire, pentru că suntem totuşi un partid care în interior am făcut o dezbatere în acest sens. În Delegaţia Permanentă au fost 186 voturi pentru ieşirea de la guvernare, 6 împotrivă şi 2-3 abţineri. Cu tot respectul, ar trebui ca minoritatea să se supună majorităţii. De neînţeles atitudinea dumnealui.
CARTE DE VIZITĂ
LUCIA VARGA
Date biografice
Locul şi data naşterii: 3 februarie 1967, Oradea;
Stare civilă: căsătorită, o fiică.
Studii
1991 – inginer, diplomă de licenţă;
2006 – „Securitate şi apărare naţională – Securitate şi bună guvernare”, Colegiul Naţional de Apărare, Bucureşti.
Activitate profesională
1991 – 1998 – profesor;
1998 – 2004 – inspector, Agenţia de Protecţie a Mediului Bihor;
2004 – 2005 – comisar şef al Gărzii de Mediu Bihor;
2005 – 2008 – secretar de stat, Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile;
2008 – prezent – deputat;
2012 – februarie 2014 – ministru delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură.
Activitate politică
2011 – prezent – preşedintă a Organizaţiei Femeilor Liberale din cadrul PNL; membră în Delegaţia Permanentă a PNL.
Citiți principiile noastre de moderare aici!