În economie. Alexander Mudura a simţit mereu când trebuie să facă o investiţie, e avangardist şi are curajul. El este omul cu ideea, unul dintre puţinii români care pot spune că au riscat la momentul potrivit şi a câştigat. E om de afaceri 100% şi, poate paradoxal, om de stânga. A ajuns la maturitatea care îi dă confortul să nu vrea succesul doar pentru el, vrea ca vocea sa să fie auzită de cei care sunt responsabili azi de viitorul românilor. Acestea sunt considerentele şi argumentele care susţin demersul unui om de succes şi de bun simţ care e gata să sprijine, nu doar să critice, să clădească, nu să risipească. În exclusivitate pentru Jurnal bihorean, Alexander Mudura a explicat, că după părerea lui, priorităţile României şi axele pe care trebuie să se dezvolte sunt: agricultura- turismul-energia alternativă.
-Ce funcţionează şi ce nu funcţionează în România? Ce schimbări aţi face dacă aţi deţine frâiele Guvernului.
-Dacă vă gândiţi bine, România a avut un drum bine determinat în vremea lui Ceauşeşcu, dar greşit ca direcţie: industrializarea ţării. Nu ştiau ce înseamnă să produci, nu ştiau că produsele trebuie vândute. De exemplu, în industria grea, pe piaţa externă găseşti producători cu tradiţe, cu cunoştinţe, astfel că produsele noastre erau inferioare calitativ, ceea ce însemna că nu vindem, adică faliment total. Trăiam în perioada aceea dar nu eram aşa deştept încât să le spun: “Luptaţi cu oţelul din Suedia, sau cu cel din Toledo”.
După aceste eşecuri a venit Revoluţia şi am zis că o să vin acasă, o să fie ceva grozav, o să meargă. Era Flutur ministru la Agricultură şi am stat de vorbă, mi-a zis că mă susţine în tot ce fac , dar că nu schimbă sistemul lor, acela că la 2-3 ha primeşti subvenţii. I-am explicat că omul cu 5-7 ha nu are unelte se chinuieşte, produce ceva calitativ necorespunzător şi produce nevandabil. M-am plictisit cu politicienii să tot explic…. Cei de la USL sunt tineri şi ambiţioşi şi cred că reuşesc să schimbe ceva. Ţara e în prăpastie şi acolo a dus-o PDL-ul în frunte cu Traian Băsescu. Acum, cu o nouă guvernare, aceşti oameni trebuie să pregătească ceva pentru ţară, un program economic pentru ţară. Nu sunt eu omul care se pricepe… Eu am reuşit să fac ceva cu muncă, nu cu şmecherii şi probabil că mai sunt în ţară 200 ca mine care ar trebui consultaţi. Mie să nu-mi spună un politician că el ştie. Să nu-mi spună politicienii că se pricep la tot. Trebuie consultaţi oamenii care au relalizat ceva, care au pus ceva la masă în aceşti 20 de ani, care nu au furat de la stat, adică ceea ce aparţine de popor. Sunt aici investitori care au pornit mici şi au ajuns mari. Eu când am pornit firma mixtă în Ungaria am fost mic, cu 27 de milioane de forinţi, dar în zece ani m-am clasat în primele 100 de firme din Ungaria. Am clădit. Asta lipseşte acum la noi, în România. Eu spun că în România s-a terminat cu industrializarea. Am avut şi în acest domeniu şi am demolat.
-De unde ar trebui să înceapă cei care doresc ca România să o ia pe alt drum?
Trebuie văzut ce se poate vinde la piaţă, ce cere piaţa. Eu încep să produc şi alţi români încep să producă şi apoi ce producem, oamenii nu vor să cumpere nimic. Trebuie să vedem ce se poate vinde. Acum este o criză mondială alimentară. Cine are pământ bun aşa cum are România trebuie să producă. Dar în agricultură nu există un sistem în care să şi vinzi ceea ce produci. Cei care au 3-4 ha de pământ trebuie să se asocieze într-o fermă mare pe bază de acţiuni. Îmi pun pământul în fermă, am acţiuni şi punem oameni pregătiţi să conducă. Statul trebuie să revină la sistemul de irigaţii pe care l-am avut şi acum nu e niciunde. Aşa cum înţeleg eu activitatea de agricultură intensivă. Ar trebui să avem mii de ha de sere. Dacă avem sere, avem produse agricole, automat trecem la industria alimentară şi atunci acestea se pot vinde, fiindcă întotdeauna alimentele s-au cumpărat şi se vor cumpăra. Sunt zone, şi nu vorbesc de Siberia, unde nu există posibiltatea să produci. Nu poţi să produci ce este necesar pentru a hrăni populaţia. Dar este de râsul lumii să ai un Bărăgan şi fiindcă nimic nu e organizat, noi să importăm produse de grâu. Nu vreau să facem în România grădini de banane, de portocale, dar nu pot admite să mâncăm usturoi din China, carne din Austria, etc. Sunt însă lucruri care trebuie făcute după un plan, trebuie gândit un sistem funcţional. Nu spun asta din perspective omului care mă pricep, să spun, la roşii. Dacă produc roşii, nu înseamnă că mă pricep la roşii, dar întotdeauna am ştiut să vând. Şi cred că dacă ai reuşit să ai un produs bun, trebuie să ai şi o firmă care să vândă acest produs.
Guvernul anunţa un TVA diferenţiat la produsele alimentare…
Nu aşa merg lucrurile. Trebuie gândit un program ca oamenii să fie stimulaţi. Cei care produc pentru intern să primească un sprijin, dar dacă produci şi pentru export să primeşti şi mai mult. Fără bani nimeni nu face nimic. În ţară sunt milioane de şomeri. Domnul Băsescu spunea că suntem bine în raport cu cei din Europa. Dar ce socoteşte domnul Băsescu? În afara ţări sunt milioane de români. Nu zic că unii din aceştia nu sunt aventurieri, dar cei mai mulţi s-au dus pentru un loc de muncă. Cu o agricultură bine organizată ar putea munci mulţi români in ţară, ca să nu spun câte locuri de muncă ar crea industria alimentară. Nu guvernul face locuri de muncă, ei trebuie să asigure condiţiile creării locurilor de muncă.
Recent aţi făcut investiţii mari într-un sistem pe care l-aţi gândit cap-coadă de la producţie la prelucrare. O demonstraţie live că putem fi competitivi.
Am pus colegele să facă sere, am făcut o societate. Vrea să dovedesc că se poate. Nu sunt eu cel mai deştept, dar mă gândesc şi la un centru logistic şi la o unitate de prelucrare. Ştiu un lucru, că atunci când pornesc serele imediat se crează 120 de locuri de muncă, cu centru logistic 200 de locuri de muncă. Iar Ciocaia, locul unde am făcut investiţia nu va avea atâţia oameni câţi vor trebui să muncească în acest sistem. Şi atunci vor veni şi oameni din zonă. Dacă multiplicaţi acest proiect cu zece într-un judeţ, cu 300-400 de locuri de muncă, avem deja o sumă. Totul este intensiv nu trebuie foarte mult pământ. Nu ştiu cât grâu producem, dar ştiu că importăm. Deci e clar că nu producem cât e necesarul. Păi e ruşinos când noi avem un Bărăgan. Şi atunci nu ar trebui un plan ? Avem nevoie de 5 milioane de tone de grâu, de exemplu, atunci dau subvenţii şi asigur pentru populaţia mea. Cel care doreşte să lucreze, să se afirme trebuie premiat. Cel care primeşte ajutor, în mod normal poate să facă mai mult trebuie să primească mai mult. Trebuie să primească din banii aceea pe care i-ai aruncat premiind nemunca. Ştiiţi ce făceau oamenii care aveau 2 ha de pământ când primeau subvenţiile? O săptămână nu l-ai scos din cârciumă. Dar eu trebuie să văd asta? Nu eu trebuie să văd! Am idei şi cu mare plăcere le pun la dispoziţie, am soluţii pentru ţară!
-Aţi colindat peste tot în lume, aveţi termeni de comparaţie. Turismul poate fi o şansă pentru România?
Turismul este o altă direcţie de dezvoltare. Trebuiesc centre turistice nu hoteluri cu paturi, dau banul pentru un pat şi asta e. Dacă nu vine cu servicii, nu suvbenţionez hoteluri. Un hotel sub 100 de paturi e deficitar, nu ai nici doi lei profit. Poate într-o zonă bună, într-un Eldorado, folosit 80% din capacitate. Sub zece camere nu există să ai profit. Doamna Udrea a dat bani unor indivizi care să se simtă bine cu familiile lor în zece camere. Bani aruncaţi. Cunosc medici care şi-au făct astfel de hoteluri la Arieşeni. Au pus acolo un om, ei nu merg că sunt ocupaţi cu operaţiile, dar nu merge nimeni, îl folosesc familiile. Atunci de ce nu a dat bani pentru case de vacanţă la toată lumea, sau pentru familiile cu trei–patru copii care nu au unde sta. Şi asta trebuie stabilit printr-un program, pentru ce dăm banii. Trebuiesc pregătiţi oamenii care să lucreze în aceste hoteluri. În acest moment nu avem chelneri, nu avem bucătari. Şi pentru aceasta trebuie făcut un program guvernamental.
Trebuiesc făcute drumuri ca oamenii să poată ajunge în zonele turistice. Am avut nişte invitaţi din Italia. Au vrut să vadă mănăstirile. Din Milano au ajuns la Bucureşti în două ore, nici atât. De acolo au luat maşini şi până au ajuns la mănăstiri, pe drumurile mizerabile, au făcut cinci ore. În viaţa lor nu mai vin în România. Deci, faci relaţii, duci turistul, merge înapoi şi zice: în viaţa mea nu mă mai duc acolo. Poate că sunt zece în Italia care spun: m-aş duce şi eu în România. În loc să faci reclamă, marketing, distrugi. Atunci de ce faci? Trebuie gândit foarte bine, turismul este o afacere foarte bună, dar nu aşa. Nu aş da doi lei să facă un hotel dacă nu-mi dă un plan cu ce servicii să asigure? Ce servicii are, că dacă are un pat i-aş spune:
„Du-te domnule şi fă pe banii tăi! Statul sau comunitatea nu dă bani pentru pat”. Dar dacă vine şi spune că iarna are patinoar, vara bazin, că mergem călare, că mergem cu sania, e altceva. Suntem la Oradea. Ce vede turistul aici? Oradea e prea departe de Transfăgărăşan, care este o minune. Nu-i bai! Pun la dispoziţie trei elicoptere. Eu am văzut Grand Canion Colorado, am citit cărţile cu indieni, şi am vrut să-l văd. Am plătit 420 de dolari din Las Vegas. Nimic nu am văzut. Eu am trecut deasupra Transfăgăraşan-ului. Când am văzut Transfăgărăşanul a trecut o săptămână până mi-am revenit. Dacă aş fi un arab, un german, aş da 500-600 de euro să văd Transfăgărăşanul. Dar nu aş da un leu pentru un hotel de zece camere, nici pentru fiul primului-minstru. Nu pe criterii politice se dau banii, în viata economica se dau lupte foarte serioase. În general, în România există probleme cu energia. În lume există această problemă. Atunci hai să fim primii cu energia alternativă. Spun toate acestea văzând lucruri. Am aflat că algele mănâncă bioxid de carbon. Am cumpărat o licenţă să produc energie cu aceste alge. Nu am cumpărat licenţa fiindcă sunt filantrop, vreau să câştig. Imediat am făcut legătura cu CET-ul care produce între 280.000- 400.000 de tone de bioxid de carbon/an. Nici domnul primar nu cred că ştie exact cât. CET-ul elimină această cantitate şi orădenii o înghit. Algele mele mănâncă dioxid de carbon , orădenii ar fi feriţi de atâtea boli, putem demonta şi coşul de la CET. Este adevărat că m-am gândit şi la orădeni, dar pe locul doi sunt întreprinzător şi vreau să câştig bani. Este necesar un programul guvernamental. Ministerul Mediului trebuie să aibă bani pentru asta ca atunci când vin 100 de cetăţeni să investească în energie alternativă să-i poată sprijini. Vin 3-4 orădeni şi vor să scoată energie din Criş cu o hidrocentrală. Energia e o afacere bună, este vandabilă, dar costă, şi eu minister trebuie să am banii pregătiţi să-i sprijin să pornească.
-Nu vă implicaţi direct în politică, dar adesea aţi emis păreri la care oamenii politici au luat aminte. Cum percepeţi momentul politic actual, probabil unul dintre cele mai tensionate din ultimii 20 de ani?
-Stiu că interesează politica. Vreau să spun ceva. Când am spus că Băseascu este o tumoare malignă pentru corpul poporului român am primit multe telefoane.Vreau să explic de ce: nu sunt analist să explic ce a făcut bun şi ce nu a fîcut bun Băsescu, dar de un lucru sunt sigur: văd că ţara în opt ani nu a mers înainte, în ultimii trei- patru ani am mers mai jos, mai jos. Este tragedie. Fiecare cetăţean datorează acum aproximativ 5000 euro. Înseamnă că nu e bine. Pe lângă scandalurile care le-a făcut, Băsescu e şi jucător. Atunci să meargă la fotbal, să meargă oriunde să joace, să nu fie preşedinte de stat. Aştept de la USL să facă curăţenie, tumoarea asta să dispară. Am fost entuziasmat când a venit Ponta la televizor şi a spus că împreună cu Antonescu a spus că au pus în faţa poporului alternativa să spună dacă il vrea pe Băsescu sau nu. Noi nu putem schimba nu poate să schimbe nimeni un om ales de popor, numai poporul. Am mers la vot, am spus “da” şi apare un număr de 7,5 milioane de oameni care au spus “pleacă”. În 29 iulie a fost asta. Încă discută, discută despre referendum. Despre ce discutăm? Curtea constituţională, respect Curtea Constituţională, dar nu am ales-o eu, au fost numiţi acolo acei judecători. Nu poate să decidă Curtea asupra mea, asupra alegătorului care a spus să plece. Şi Ponta spune că a fost decizie corectă din partea Curţii să revadă listele. Nu! Nu a fost corectă! Curtea ar trebui să spună: domnule Băsescu pleacă şi caută altceva! A doua problema. A costat acest referendum o grămadă de bani . Nu ştiu câţi suntem în ţară, ştiam că suntem 20 de milioane, nu aş face azi pariu, hai că suntem 18 milioane. Cine este Băsescu să merite milioane de lei să spunem că nu trebuie să rămână. Este doar unul dintre aceste 18 milioane. Dacă am dat aceşti bani şi vine o doamnă de la Curte şi spune că a vrut să anuleze referendumul. Votul meu. Cine să anuleze votul meu? Cum are tupeu să spună un salariat al meu aşa ceva? A cui e ţara aceasta? A poporului, nu a politicienilor. M-am scârbit de PDL, de aroganţa lor. Primul ministru. Îl respect, jos pălăria, dar lucrează pentru mine, fiindcă trăieste din salariul pentru care dau eu banii, şi dumnevoastră…Ştii cum se spune în latină? Ce înseamnă minister? Servitor. Un ministru e servitor al poporului. Apoi, dacă eu trimit la Parlament un delegat din zona aceasta, trebuie să-mi respecte interesele, să lupte să mă simt bine în ţară. Forum suprem, deasupra Parlamentului nu există. Şi apoi mă întreb şefa Autorităţii Electorale Permanente ce a făcut de nu a verificat aceste liste, că era singura obilgaţie pentru care e plătită şi are o viaţă frumoasă. Cum să-l laşi pe primul ministru să îşi ia angajamente în faţa lui Barosso şi fiecare instituţie vine cu o cifră legată de referendum? Aceşti oameni au învăţat de la Băsescu că se poate minţi. De când mă uit la Băsescu numai minciuni am văzut. Credeţi că sunt cel mai deştept? Nu, foarte mulţi oameni ştiu că se minte. Ce mai avem de discutat ? Pentru un om blocăm funcţionalitatea guvernului.
Guvernul până la alegeri, eu aşa am văzut în Germania, trebuie să aibă un program, să spună ce dracu vor să facă în următorii patru ani. Dar când să facă programul, dacă tot se ocupă cu Băsescu? Cine este Băsescu? Un om dintre toţi aceşti oameni. Un om nu contează! Nici eu nu contez. Eu spun ca om că dacă eu aş fi în locul lui, nu aş fi avut obraz să rămân nici dacă-mi plătea cineva. Dar încep să am dubii. De ce se ocupă guvernanţii aşa de mult cu această temă? Nu stiu să facă un program. Serios nu ştiu…Şi mai vreau să subliniez ceva. Fiecare cetăţean are drept de vot, dar are şi dreptul să nu meargă la vot. Dar ceea ce e foarte important este că „votul nedat” nu are dreptul nimeni să-l folosească ca un vot pozitiv- asta este anticontituţional. Nici Curtea Constituţională nu poate acorda un vot neacordat. Contează numai votul exprimat prin „da” sau „nu”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!