A conştientizat că elevii de gimnaziu pot înţelege foarte bine prin experimente şi cu ajutorul aparatelor ceea ce pare uneori de neînţeles în exprimări teoretice greoaie. A „stârnit” chiar o „tornadă” în sala de clasă spre încântarea elevilor mai mici. Totul în cadrul unui proiect ştiinţific.
Elevul Colegiului Naţional Emanuil Gojdu Alex Trandafir a fost desemnat „Voluntarul Anului 2017” la Gala Comunităţii Bihorene organizată de Fundaţia Comunitară Oradea.
– Jurnal Bihorean: Cine e Alex Trandafir?
-Alex Trandafir: Am 16 ani şi sunt elev în clasa a X-a la C.N. ”Emanuil Gojdu” din Oradea. Îmi place să impartasesc tuturor pasiunile mele, făcând un lucru productiv din ele. Aşa a luat naştere proiectul West Storm România, care are ca şi obiectiv monitorizarea şi prognozarea fenomenelor meteorologice severe, informarea şi îmbogăţirea cunoştinţelor societăţii în domeniul meteorologiei prin diverse materiale educaţionale.
Tot din pasiune sunt şi am fost voluntar în diferite proiecte precum “Gojdiştiinţa”, din cadrul Fondului Ştiintescu în 2017. De altfel, plănuiesc să scriu o carte în viitorul apropiat, tot cu acelaşi scop şi subiect, dar cu mici surprize.
– J.B. Ce activităţi de voluntariat poate face un elev?
-A.T. Ca si activităţi de voluntariat part-time, un elev are un orizont foarte larg de alegere, de la simple activităţi sportive individuale în scop caritabil până la frecventarea ONG-urilor ce se bazează pe voluntariat şi chiar implicarea în proiecte pentru comunitate care abordează diverse probleme din diferite domenii. Însă în foarte multe cazuri învăţământul suprapus cu aceste activităţi, cel puţin în ţara noastră din cauza materiei voluminoase şi a programei prost structurate, nu te lasă să excelezi şi la şcoală şi asta poate deveni o problemă pentru unii.
– J.B. Care a fost momentul în care ai hotărât să te implici în acţiuni de voluntariat?
-A.T. Eu am început să mă implic de când am intrat în liceu, întai am devenit membru în Clubul LEO din Oradea, un ONG care organizează evenimente, urmând ca apoi câştigurile de pe urma lor să fie donate în scopuri caritabile. Am avut plăcerea să o cunosc pe doamna mea diriginta, prof. Daniela Berchez şi pe doamna de geografie, d-na Anderson Dora, şi împreună am iniţiat proiectul “Gojdiştiinţa” prin care am încercat să creştem cunoştintele elevilor de gimnaziu în domeniul vremii, al meteorologiei, într-un mod practic, prin diverse workshop-uri, experimente şi excursii, inclusiv am reusit achiziţionarea unei staţii meteo profesionale si amplasarea ei pe liceu, astfel Gojdu devenind singurul liceu cu staţie meteo din Bihor. Toate acestea s-au întâmplat cu ajutorul Fondului Ştiintescu, al Fundaţiei Comunitare Oradea şi al Fundatiei Americane-Romane. Am iniţiat şi proiectul West Storm România care până în momentul de faţă s-a desfăşurat doar în mediul online, un proiect prin care monitorizăm şi prognozăm fenomenele severe de pe teritoriul României, astfel cei abonati paginii find alertaţi în legătura cu un posibil viitor eveniment extrem, precum o furtună.
– J.B. Ce atribute trebuie să aibă un voluntar?
-A.T. Ca să fii voluntar în primul rând trebuie să îţi doreşti asta. Cred ca a fi creativ, empatic şi implicat, defineşte cel mai bine un voluntar.
– J.B. De ce te implici în acţiuni de voluntariat, când alţi tineri vor să obţină imediat un folos material din activităţile lor?
-A.T. Cred că-mi va fi de mare folos pe viitor acest “titlu”, de voluntar al anului….
– J.B. Ce pasiuni ai, cât timp ai sa le aloci având în vedere că studiezi la un liceu „greu” cum e Gojdu?
-A.T. Ca şi pasiuni, îmi place foarte mult meteorologia şi geografia turismului. Doresc să dezvolt pe viitor comunitatea, în pimul rând în domeniul vremii, prin o mai buă structurare a serviciilor naţionale de meteorologie dacă se poate; daca nu, măcar la nivel local, şi vreau ca oamenii să nu mai ajungă să depindă de ştiri false în domeniul acesta. Chiar zilele trecute vedeam un articol în care se alerta populaţia cu privire la un uragan în anul 2018. Şi în al doilea rând vreau să dezvolt turismul în ţara noastră, şi să aduc in limitele posibilităţilor România la nivelul la care ar trebui să fie având în vedere resursele şi obiectivele turistice de care beneficiază şi de care am putea beneficia cu toţii. Cu toate acestea spuse, în anul urmator vreau să iniţiez o serie de proiecte ce vizează toate aceste lucruri.
– J.B. Care e visul tău?
-A.T. Visul meu este să-mi văd ţara pe podium, aşa cum merită…
-J.B. Îţi mulţumesc!
Citiți principiile noastre de moderare aici!