Acest sprijin este destinat acoperirii costurilor pentru gaze naturale, energie electrică sau combustibili solizi și petrolieri, se precizează într-un comunicat de presă transmis de Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Bihor.
Pentru a beneficia de acest ajutor, venitul net mediu lunar pe membru de familie trebuie să fie sub 1.386 de lei. În cazul persoanelor singure, venitul nu trebuie să depășească 2.053 de lei. Pensionarii ale căror pensii au fost majorate ca urmare a recalculării pot beneficia de acest ajutor dacă în luna august 2024 aveau venituri sub aceste limite. Veniturile bănești se vor cumula cu alte tipuri de venituri materiale.
Ajutorul pentru încălzire se acordă pe baza unei dispoziţii emise de primar, iar beneficiarii trebuie să furnizeze corect toate informaţiile referitoare la componența familiei, veniturile membrilor si bunurile deţinute.
Beneficiarii ajutoarelor pentru încălzire și a suplimentului energetic sunt obligați să comunice orice modificare intervenită în situația locativă, componența familiei și a veniturilor acesteia, în termen de 5 zile de la data de la care a intervenit modificarea.
Ajutoarele pentru încălzire şi suplimentul pentru energie se acordă pe bază de cerere şi declaraţie pe propria răspundere privind componenţa familiei şi veniturile acesteia, precum şi bunurile mobile şi imobile deţinute.
Cererea pentru acordarea ajutorului se poate obține de la primăria localității de domiciliu sau de pe site-ul acesteia. Dreptul la ajutor se stabilește începând cu luna depunerii cererii pentru cei care transmit documentele până pe 20 ale lunii respective.
Cuantumul ajutorului de încălzire, în funcție de tipul de combustibil utilizat și de venituri, este următorul:
- Pentru cei care folosesc gaze naturale: ajutorul variază între 25 lei și 250 lei, destinat consumatorilor vulnerabili.
- Pentru cei care folosesc energie electrică: sumele acordate pot fi între 50 lei și 500 lei pentru consumatorii vulnerabili.
- Pentru utilizatorii de combustibili solizi și/sau petrolieri: ajutoarele se situează între 32 lei și 320 lei pentru cei vulnerabili.
- Pentru cei care se încălzesc prin energie termică din sistem centralizat: ajutorul poate reprezenta între 10% și 100% din valoarea consumului lunar.
Sumele suplimentare pentru energie, în funcție de tipul de sistem de încălzire utilizat și de venituri, sunt următoarele:
- 30 lei/lună pentru consumul de energie electrică;
- 10 lei/lună pentru consumul de gaze naturale;
- 10 lei/lună pentru consumul de energie termică;
- 20 lei/lună pentru consumul de combustibili solizi și/sau petrolieri.
Dacă o familie se încălzește cu energie termică, pentru prepararea hranei folosește gazele naturale, iar pentru iluminat folosește energie electrică, aceasta va beneficia de 10lei+10lei+30lei = 50 lei.
Pentru a solicita ajutorul de încălzire, documentele necesare pot fi depuse fie individual, fie prin intermediul asociației de proprietari la primăria locală.
Suplimentul pentru energie se acordă lunar (1 noiembrie 2024 – 31 octombrie 2025), inclusiv în perioada sezonului rece se acordă cu scopul de a acoperi integral sau o parte din cheltuielile cu: Iluminatul locuinței, susținerea facilităților de gătit și asigurarea apei calde în locuință și asigurarea continuității în alimentare a echipamentelor electrice de care depinde viața persoanelor, din motive de sănătate
Trimite articolul
XVenitul net mediu lunar pe membru de familie trebuie să fie sub 1.386 de lei , pentru a primi acest ajutor ! Dacă ar explica un pic mai detaliat domnul primar cum se poate supraviețui lunar cu această sumă ,,exorbitantă, !!!
-
De ce sa explice? Poate daca oamenii aia ar fi dispusi sa mearga sa munceasca n-ar avea venitul ala lunar per membru de familie.
Dar normal ca e mai fain sa stai acasa si sa primesti ajutoare, cu munca e mai greu, trebuie sa te trezesti dimineata, sa mergi la lucru…sa LUCREZI, complicat.
-
Poate o mama singura, cu doi copii, care nu are iscusinta lui Petru si lucreaza pe un salariu mai modest…
Din pacate, la empatie stam rau de tot. Ai nevoie de 8 in teza ca sa treci clasa.-
La empatie nu stau rau de tot, nu stau deloc. Mi se RUPE de restul, stii de ce? Pentru ca si celolralti li se rupe de mine.
-
-
Din pacate nu putem fi cu totii bugetari Petrica, sa ne lafaim cu totii in salarii si pensii nesimtite ! Mai trebuie sa si munceasca cineva in tara asta ..
-
-
Chiar crezi ca le pasa ? 🙁
-
Eu am rate de plătit la dezvoltator, trăiesc cu cineva in concubinaj de 10 ani, el este străin, îmi plătește ratele, la întreținere suntem trecuți amindoi.Eu nu lucrezprobleme de sănătate cu coloana vertebrala. Pot solicita ajutorul pentru încălzire?.
-
Nem mindenki a lustaságért nemegy dolgizni bocsi vannak gyerekek betegség sok minden befojásolja a munka lehetöséget mindenki maga tudja az életét nem kell mások itélkezzenek
-
Pa puteti ajuta si pe mkne?