Începând cu data de 1 ianuarie 2024, conform Legii 422/2023, cuantumul ajutorului de deces este următorul: în cazul decesului asiguratului sau pensionarului – 7.567 de lei de la 6.789 lei și în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului – 3.784 de lei. Totodată, legea aduce și alte schimbări importante. Astfel, ajutorul de înmormântare va fi acordat și în cazul decesului unei persoane care a fost asigurată cu cel puțin șase luni înainte de moarte, indiferent de stagiul de cotizare. Ajutorul se va extinde și în situația decesului unei persoane aflate în concediul pentru creșterea copilului.
[eadvert]
Ajutorul de deces se acordă în baza unei cereri și a certificatului de deces. Este important faptul că banii trebuie ceruți, deoarece ei nu vor fi primiți automat.
Noua lege menține principiul conform căruia ajutorul de deces este acordat unei singure persoane care a suportat cheltuielile asociate înmormântării, care dovedește cu acte că a suportat cheltuielile ocazionate de deces.
Acești bani se achită în termen de trei zile lucrătoare de la solicitare de către casa teritorială de pensii, în cazul decesului pensionarului sau al asiguratului, respectiv al unui membru de familie al acestuia și/sau instituția care gestionează bugetul asigurărilor pentru șomaj, în cazul decesului șomerului, sau al unui membru de familie al acestuia.
Acte necesare:
- cerere pentru acordarea ajutorului de deces (anexa nr.11);
- certificat de deces (original și copie);
- act de identitate al solicitantului (original și copie);
- acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actul care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar (original și copie);
- dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original și copie);
- act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă boala care l-a făcut inapt și data ivirii acesteia, în cazul copilului inapt în vârstă de peste 18 ani (original);
- adeverință care să certifice că, la data decesului, membrul de familie cu vârsta cuprinsă între 18 și 26 de ani urma o formă de învățământ organizată potrivit legii (original).
- adeverință eliberată de angajator din care să rezulte că persoana decedată avea calitatea de asigurat la data decesului, respectiv extras din REVISAL, după caz.
- dovada că membrul de familie nu era asigurat sau pensionar se face prin declarație pe propria răspundere a celui care solicită ajutorul de deces, după caz.
Trimite articolul
XAcum Bolojan prin sluga Andrica pot tripla taxele de cimitir din nou. Vrem pasaje inutile cat mai multe si piatete de porfir, luati toti banii de pe amarati
-
Si desigur o sa comenteze ca “nu vedeti ce va cresc preturile proprietatilor in urma invesstitiilor”. Boul de ilie doar ata stie, de parca toti am fi speculanti imobiliari si am vrea sa vindem, ca el si gasca lui de talhari.
-
Bolojan nu mai este primar in Oradea de cativa ani! Nu v-ati saturat sa tot comentati de Bolojan la orice articol? Chiar asa tare va injositi pentru niste bani care ii primiti sa postati toate porcariile astea? Si sper ca nu veniti sa ziceti ca totusi Bolojan conduce din umbra… Acum Birta e primar in caz ca nu ati auzit. Si peste 50 de ani tot de Bolojan o sa comentati? Penibil!
-
Sper sa primesti si tu atati bani cat primim noi pentru a-l injura pe iliot. Toti stiu ca bitinel e doar un catel, numai bun de microcipat. Si da, chiar ca e penibil, ai dreptate.
-
Taci ma sluga. Bolojan ii cnduce pe toti, el e seful suprem, toti fac ce le cere Boloajn. BOLOJAN E ZEURL IN BIHOR. El conduce tot
-
Tu tot pt. bani ii lustruiesti dosul lui Bolo ?
-